Minerii care s-au blocat la Roșia Montană vor intra din nou în galerie

Cei 33 de mineri din Roșia Montană care s-au blocat timp de mai multe zile în galeria Cătălina Monulești vor intra duminică din nou în mină, pentru două ore, aceștia invitând și reprezentanții presei să li se alăture pentru a vedea condițiile din interior.
Economica.net - sâm, 21 sept. 2013, 13:55
Minerii care s-au blocat la Roșia Montană vor intra din nou în galerie

Sindicatul „Viitorul Mineritului’ din Roșia Montană a anunțat, printr-un comunicat de presă, că duminică vor avea loc noi acțiuni de susținere a locurilor de muncă în minerit, între orele 17 și 20, când mii de oameni sunt așteptați în localitatea din Munții Apuseni în semn de solidaritate cu membrii sindicatului.

Cei 33 de mineri care s-au blocat săptămâna trecută ‘vor relua protestul în subteran, timp de două ore, invitând presa să li se alăture pentru a vedea condițiile din galeria minieră’, potrivit sursei citate.

‘Prin acest gest, minerii doresc ca toată țara să vadă că în subteran, în galeria Cătălina-Monulești, condițiile sunt dure: la un 1 kilometru sub pământ, temperatura este de maximum 6 grade, umiditatea este extrem de ridicată, nu există lumină naturală iar nivelul de oxigen este foarte scăzut’, se menționează în comunicatul Sindicatului ‘Viitorul Mineritului’.

Totodată, conform sursei citate, ‘minerii invită protestatarii din Piața Universității la un dialog, ca de la român la român, despre locurile lor de muncă’, făcând un apel în acest sens către mass-media pentru a ajuta în organizarea acestui demers. ‘Astfel, protestatarii din Piața Universității care poate nu au vizitat niciodată Roșia Montană vor avea ocazia să vorbească, măcar de la distanță, cu cei pe care vor să îi lase fără loc de muncă, opunându-se proiectului minier’, se mai arată în comunicatul semnat de către liderul de sindicat, Cristian Albu.

Cei 33 de mineri care se blocaseră în subteran la Roșia Montană au ieșit la suprafață duminica trecută, după o discuție cu premierul Victor Ponta, care le-a promis că membrii comisiei speciale care va fi constituită în Parlament vor veni și ei la fața locului.

Pentru circa 350 din cei 500 de salariați ai companiei Roșia Montană Gold Corporation expiră contractele de muncă în luna septembrie, ei fiind angajați pe perioadă determinată, respectiv pentru câte trei luni.

Rata șomajului în Roșia Montană este în prezent de circa 20%. Dacă aceste contracte nu ar fi reînnoite de companie, rata șomajului ar ajunge la peste 74%, potrivit edilului Eugen Furdui.

Galeria Cătălina-Monulești păstrează urme de exploatare și artefacte din mai multe perioade istorice, inclusiv romane. Până în anii trecuți, din cauza lipsei lucrărilor de conservare, ea a fost surpată pe toată lungimea. La inițiativa companiei, în ultimii doi ani, câteva mii de persoane au avut posibilitatea să viziteze galeria.

Rețeaua minieră Cătălina-Monulești este renumită datorită descoperirii, în cursul secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea, a 12 tăblițe cerate din cele 28 identificate în cadrul sitului ”Alburnus Maior”, acestea reprezentând primele acte juridice de la noi din țară.

Te-ar mai putea interesa și
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței
Parlamentul a numit noi membri în plenul Consiliului Concurenței, care se alătură președintelui autorității, Bogdan Chirițoiu, și vicepreședintelui Dan Pascu, informează instituția prin......
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
O nouă autostradă: CNAIR a transmis către ANAP documentația pentru contractul de construire a Alternativei Techirghiol
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a transmis astăzi către Agenţia Naţională pentru Achiziţii ...
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
„Vânzarea de mai” s-ar putea sa fi început în aprilie
Se pare că sezonul slab al acțiunilor a apărut mai devreme în acest an. Suntem încă în aprilie, în timp ce o faimoasă ...
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Hisky le oferă reduceri la biletele de avion românilor care își reînnoiesc viza pentru Statele Unite ale Americii
Transportatorul aerian HiSky anunță că se alătură campaniei de includere a țării noastre în programul Visa Waiver, ...