1EUR = 4.7315 RON | Bucureşti 35 º

News

Minerii de la Lonea au intrat cu întârziere în subteran. Ei acuză întârzierea salariilor şi lipsa materialelor de producţie

Minerii de la exploatarea de huilă Lonea, din Valea Jiului, au intrat marţi în subteran cu întârziere, ei fiind nemulţumiţi că nu şi-au luat salariile şi că nu mai au materiale cu care să poată lucra în abataje, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele sindicatului de la mina Lonea, Vasile Păduraru. 

17 mai, 2016 | ECONOMICA.net
'Oamenii sunt nemulţumiţi pentru că trebuiau să-şi primească salariile din 15 mai şi încă banii nu sunt pe carduri. Minerii au intrat în subteran cu întârziere, iar starea de spirit în rândurile acestora este una tensionată', a spus marţi Păduraru. 

Potrivit acestuia, minerii nu mai dispun nici de materialele şi sculele necesare pentru a-şi putea desfăşura activitatea de producţie din subteran. În acest context, liderul sindical a apreciat că lipsa materialelor poate pune în pericol şi viaţa celor care lucrează în abataje. 

'Lipsa materialelor este o criză veche, dar de patru zile nu mai avem nimic. Ni se pune viaţa în pericol pentru că aceste materiale sunt necesare atât pentru producţie, cât şi pentru siguranţa muncii în subteran. Nu mai avem plasă de sârmă, lemn, utilaje, scule. Dacă nu se rezolvă problema salariilor şi a materialelor, minerii vor ieşi în stradă, că nu se mai poate', a menţionat preşedintele sindicatului de la Mina Lonea. 

Păduraru a mai spus că starea de criză apărută este consecinţa directă a situaţiei financiare în care se află Complexul Energetic Hunedoara (CEH), compania de stat având datorii de peste 1,5 miliarde de lei, din care 1,2 miliarde către stat. 

În perioada ianuarie - mai 2016 CEH a fost în procedură de insolvenţă, în prezent Curtea de Apel Alba Iulia dispunând rejudecarea dosarului la Tribunalul Hunedoara. 

În paralel, mai mulţi furnizori au obţinut, în instanţă, popriri pe conturile CEH, fapt care a dus la întârzierea plăţii salariilor. Tribunalul Hunedoara a decis luni suspendarea executărilor silite, fapt care va permite plata salariilor în cursul zilei de marţi, potrivit Sindicatului 'Muntele'. 

În cadrul CEH lucrează circa 6.300 de angajaţi la minele Lonea, Lupeni, Livezeni şi Vulcan, precum şi la termocentralele Mintia şi Paroşeni.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO

OBIECTIV.INFO