Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat protestul

Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat joi după-amiază protestul declanşat în urmă cu 11 zile în subteranul celor două exploatări de cărbune din Valea Jiului, hotărârea fiind luată după ce Guvernul a anunţat că în circuitul de avizare se află un proiect de ordonanţă care le va soluţiona revendicările.
Economica.net - joi, 07 nov. 2019, 14:42
Minerii de la Paroşeni şi Uricani au suspendat protestul

Potrivit liderului Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos, hotărârea a fost luată după ce un proiect de ordonanţă de urgenţă s-a aflat, în primă lectură, la şedinţa de Guvern din 6 noiembrie, în forma propusă de reprezentanţii minerilor. Documentul se află acum în circuitul de avizare şi urmează să fie prezentat în următoarea şedinţă de Guvern.

„Apreciind asigurările date de reprezentantul Executivului, potrivit cărora în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare, OUG va fi adoptată, totul cumulat cu întâlnirea ce a avut loc după şedinţa de Guvern între domnul ministru al Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu, şi delegaţia Sindicatului Huila Valea Jiului, în cadrul căreia domnul ministru a dat aceleaşi asigurări, şi după consultările cu minerii aflaţi în acţiune de protest, Sindicatul Huila a fost mandatat să anunţe suspendarea protestului până la următoarea şedinţă de Guvern”, a declarat preşedintele organizaţiei sindicale, Laszlo Domokos.

Aproape o sută de mineri de la Paroşeni şi Uricani s-au autoblocat, de luni, 28 octombrie, în subteranul celor exploatări de cărbune din Valea Jiului.

Protestatarii solicită un act normativ similar prin care să li se garanteze acordarea unor venituri de completare şi vechimea în muncă pentru maxim 22 de luni, în cazul celor care îndeplinesc condiţiile de pensionare, sau angajarea la minele din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, pentru cei care nu se pot pensiona încă.

Protestul din adâncurile celor două exploatări miniere a ajuns să fie cel mai lung, de acest fel, din ultimii 15 ani de minerit în Valea Jiului, potrivit sindicaliştilor.

Cele două exploatări fac parte din Societatea de Închideri Mine Valea Jiului, de unde ar urma să fie disponibilizate circa 280 de persoane, de la începutul anului viitor.

Te-ar mai putea interesa și
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în doi ani. Unde se oprește „cutremurul” din piața brokerajului?
EXCLUSIV Un vânzător de RCA din top, cu sute de mii de clienți șoferi, arată probleme mari, după patru sancțiuni în ...
DAW Management Broker de Asigurări a mai luat o amendă de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și ajunge la a patra sancțiune în nici doi ani, iar Autoritatea deja îi acordă o......
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator –  studiu Confederaţia Turistică Elenă
Turismul reprezintă o treime din economia Greciei și este cel mai mare angajator – studiu Confederaţia Turistică ...
Contribuţia totală a turismului la economia Greciei în 2023 (incluzând beneficiile directe şi secundare) este estimată ...
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
S&P a menținut ratingul României la BBB-/A3, cu perspectivă stabilă
Agenţia de rating S&P Global a reconfirmat, în data de 12 aprilie, ratingul aferent datoriei guvernamentale a României ...
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor occidentale neprietenoase”
Comuniștii ruși protestează după ce Ministerul Educației a introdus în programa școlară golful, un sport al „elitelor ...
Ministerul rus al Educaţiei a introdus golful la orele de educaţie fizică în licee, decizie criticată de Partidul Comunist ...