Miniștrii Agriculturii din UE analizează ultimele detalii ale PAC 2014-2020, săptămâna viitoare

Miniștrii Agriculturii din statele membre ale Uniunii Europene se reunesc luni și marți, la Bruxelles, pentru a discuta principalele aspecte ale noii Politici Agricole Comune (PAC) și pentru a pune la punct ultimele detalii referitoare la plafonarea veniturilor fermierilor și eliminarea cotelor de lapte.
Economica.net - Dum, 22 sept. 2013, 13:53
Miniștrii Agriculturii din UE analizează ultimele detalii ale PAC 2014-2020, săptămâna viitoare

„Au rămas în discuție câteva solicitări ale Parlamentului European referitoare la plafonarea veniturilor fermierilor și la creșterea contribuției UE de la 75 la 85%, în zonele defavorizate și scăderea cu 20% în celelalte zone. Este o propunere care ne dezavantajează, dar rămâne să vedem cum decurg negocierile”, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Achim Irimescu.

Printre cele mai importante aspecte care vor fi dezbătute la întâlnirea de săptămâna viitoare se află problema degresivității plăților, transferarea fondurilor între piloni pentru plățile directe și dezvoltare rurală, precum și nivelurile de cofinanțare și alocările naționale. De asemenea, subiectele abordate vor viza și noutățile aduse de PAC 2014-2020, pentru care va fi lansată și o dezbatere publică.

Miniștrii vor fi informați cu privire la noua strategie UE în domeniul forestier și vor discuta despre problemele privind comerțul agricol internațional.

Achim Irimescu a precizat că, în cea de-a doua zi a reuniunii, miniștrii Agriculturii din statele UE vor avea discuții pe eliminarea cotelor de lapte în 2015 și implicațiile asupra pieței, odată cu intrarea în vigoare a acestei măsuri.

La reuniunea de la Bruxelles, România va fi reprezentată de ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, și de secretarul de stat Achim Irimescu.

În data de 26 iunie 2013, negociatorii Uniunii Europene /UE/ au anunțat că au căzut de acord asupra unor modificări substanțiale ale Politicii Agricole Comune /PAC/, fixând regulile care guvernează repartizarea unor subvenții anuale în valoare de 50 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020.

Comisarul european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a afirmat, după acest acord, că noua PAC va aduce mai mulți bani agricultorilor din România în următoarea perioadă, ceea ce nu se va întâmpla pentru toate statele membre.

Agricultura rămâne principalul capitol de cheltuieli al UE cu aproximativ 38% din bugetul global, în pofida unei reduceri de 12% a anvelopei pentru următorii șapte ani (2014-2020) până la 373,2 miliarde de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...