1EUR = 4.8387 RON | Bucureşti 31 º

News

Un nou minim istoric pentru inflaţie - 2,59%

Preţurile de consum au crescut în luna februarie cu 0,64%, dar inflaţia anuală a continuat să scadă, atingând un nou minim istoric, 2,59%, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică.

12 mar, 2012 | Mediafax

Faţă de prima lună a anului, în februarie preţurile mărfurilor alimentare şi nealimentare au crescut cu 1,2%, respectiv cu 0,4%, iar tarifele serviciilor au urcat cu 0,1%, se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

Cele mai mare creşteri de preţuri la alimente au fost consemnate la ouă - cu 12,7%, legume şi conserve de legume (5,77%), categorie în care la cartofi creşterea a fost de 5,72%. Fructele s-au scumpit cu 4,48%. Singurul produs al cărui preţ a scăzut faţă de ianaurie a fost mierea de albine.

În ceea ce priveşte mărfurile nealimentare s-au înregistrat creşteri, de până la 1%, la aproape toate categoriile - îmbrăcăminte, încălţăminte, produse de uz casnic etc. Cel mai multe s-au scumpit ţigările - 1,4%, iar singurele articole cu preţ mai mic decât în ianuarie au fost frigiderele şi congelatoarele.

"Creşterea medie a preţurilor pe total în ultimele 12 luni (martie 2011 - februarie 2012) faţă de precedentele 12 luni (martie 2010 - februarie 2011) determinată pe baza IPC este de 5,0%, iar cea determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC) este de 5,1%", se precizează în comunicatul INS.

Media estimărilor membrilor Asociaţiei Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) arăta că rata anuală a inflaţiei va coborî în februarie la 2,5%, nou minim istoric, de la un nivel de 2,75% pe an atins în ianuarie.

Opiniile exprimate de către membri AAFBR în cadrul unui sondaj intern indicau estimări pentru rata anuală a inflaţiei între 2,1% şi 2,9%.

În ianuarie preţurile de consum au crescut cu 0,36%, în condiţiile unei uşoare ieftiniri a unor alimente de bază şi a tarifelor la energie termică, iar inflaţia anuală a continuat să scadă, atingând un nou minim istoric, 2,72%

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO