Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze preţurile de pe piaţa cerealelor

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze aspectele referitoare la stabilirea unor preţuri şi condiţii inechitabile de tranzacţionare a seminţelor de consum din recolta acestui an şi să dispună măsuri pentru restabilirea unui mediu concurenţial normal pe piaţa produselor agricole, potrivit unui comunicat al MADR, remis miercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 21 aug. 2013, 19:41
Ministerul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurenţei să analizeze preţurile de pe piaţa cerealelor

Fermierii români susţin că preţurile cerealelor au scăzut la jumătate faţă de anul trecut în urma recoltelor bune obţinute în acest an, ceea ce nu le va permite să obţină profit dacă vor alege să vândă în această perioadă.

Producţia de grâu obţinută în 2013 se ridică la 7,296 milioane de tone, fiind cea mai mare din ultimii opt ani, după cum a afirmat recent ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, iar la orz şi orzoaică recolta a depăşit 1,511 milioane tone.

În ceea ce priveşte schema certificatelor de depozit, MADR precizează că, în perioada 2009 – aprilie 2013, depozitarii licenţiaţi beneficiari ai schemei au emis un număr de 1.187 de certificate de depozit, aferent unei cantităţi de seminţe de consum de 1,644 milioane de tone, având o valoare actualizată la data curentă de 1,4 miliarde lei.

„Din analiza acestor date se poate constata gradul redus de eficienţă a aplicării schemei de garantare a certificatelor de depozit, atât prin compararea cantităţii totale de seminţe de consum acoperită prin certificate de depozit, cu nivelul total al producţiei de cereale şi oleaginoase de circa 73 milioane tone obţinute pe perioada de aplicare a schemei, cât şi prin dirijarea indirectă a fondurilor publice puse la dispoziţia schemei, către beneficiari care aveau în fapt triplă calitate (depozitar-producător agricol – deţinător de certificate de depozit) nefiind astfel supuşi presiunii pieţei ca şi marea masă a fermierilor care nu deţin spaţii de depozitare şi nu au putut accesa niciodată schema datorită politicilor practicate de traderi”, se menţionează în comunicat.

De această schemă au beneficiat numai un număr redus de operatori economici din agricultură (21 societăţi), care au atât calitatea de depozitar licenţiat, de producător de seminţe de consum şi deţinător de certificate de depozit emise de Fondul de Garantare a Creditului Rural /FGCR/.

Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată începând cu anul 2009 şi a funcţionat până în luna aprilie 2013 când a fost suspendată. Suspendarea schemei s-a realizat prin Decizia nr.2/77394 din 10 aprilie 2013 a Comisiei pentru acordarea licenţelor de depozit pentru seminţele de consum, comisie constituită din reprezentanţi ai MADR, depozitari, procesatori şi comercianţi de pe filiera seminţelor de consum.

În prezent, MADR elaborează un proiect legislativ pentru îmbunătăţirea regimului de depozitare a seminţelor de consum în spaţii licenţiate şi de utilizare a certificatelor de depozit pentru acestea.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...