Ministerul Apelor şi Pădurilor are termen până la 31 august să finalizeze Strategia Forestieră Naţională 2017-2026

Termenul pentru definitivarea proiectului Strategiei Forestiere Naţionale 2017 - 2026 este 31 august 2018, urmând ca ulterior aprobarea acestuia să se realizeze prin Hotărâre a Guvernului, a anunţat, joi, Ministerul Apelor şi Pădurilor (MAP).
Economica.net - joi, 20 apr. 2017, 16:05
Ministerul Apelor şi Pădurilor are termen până la 31 august să finalizeze Strategia Forestieră Naţională 2017-2026

În acest context, ministerul de resort organizează, în perioada 20 – 21 aprilie 2017, la sediul Facultăţii de Silvicultură din Braşov, dezbateri cu reprezentanţii instituţiilor şi organizaţiilor implicate în elaborarea Strategiei Forestiere Naţionale.

‘La finalul seriei de întâlniri cu reprezentanţii entităţilor implicate în elaborarea Strategiei, se vor definitiva măsurile şi submăsurile rezultate, acestea urmând a fi integrate în proiectul Strategiei. Definitivarea proiectului are ca termen data de 31 august 2018, urmând ca aprobarea Strategiei Forestiere Naţionale să se realizeze prin Hotărâre a Guvernului’, se arată într-un comunicat al MAP remis AGERPRES.

Potrivit sursei citate, în decursul timpului au existat mai multe preocupări pentru elaborarea unei Strategii forestiere naţionale, care să răspundă în mod eficient realităţilor şi provocărilor din sector, însă acestea nu s-au finalizat printr-un act normativ de aprobare.

Cea mai recentă acţiune s-a realizat începând din anul 2014, când a fost convocat un grup de iniţiativă care includea reprezentanţi ai Direcţiei Generale Păduri, Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva, ocoalelor silvice de regim, precum şi ai altor entităţi vizate în procesul de elaborare. Grupul de iniţiativă a convenit principiile generale şi paşii metodologici de bază, pornind de la o analiză a strategiei forestiere anterioare.

‘Următorul pas a fost constituirea unui Grup de Redactare, la nivelul autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultura care a realizat o analiză a contextului naţional şi European, pornind de la cercetările existente, politicile şi cadrul normativ în domeniu. În etapa a treia, destinată validării obiectivelor strategice, s-a realizat o serie de consultări piramidale, sub forma unor ateliere de lucru, cu factorii implicaţi, pentru a asigura o analiză în profunzime şi a fundamenta intervenţia pe politicile publice. Astfel, au avut loc ateliere de lucru distincte cu: Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, Asociaţia Forestierilor din România şi Asociaţia Administratorilor de Păduri din România, precum şi o întâlnire cu WWF-România. La finalul acestora, a fost identificată nevoia unei ample analize SWOT asupra sectorului, care să integreze opţiunile tuturor structurilor cu activitate în domeniu’, se menţionează în comunicat.

În etapa a patra, a avut loc la Braşov o întâlnire cu reprezentanţii instituţiilor implicate în elaborarea strategiei, unde s-au organizat grupuri de lucru distincte pentru fiecare obiectiv strategic, în cadrul cărora s-au realizat analize SWOT în profunzime.
Etapa a cincea a vizat definitivarea elementelor de conţinut din Strategie, prin trei întâlniri la Bucureşti, iar grupul de redactare a asigurat integrarea acestora.

La dezbaterile din aceste zile de la Braşov vor participa reprezentanţi ai Regiei Naţionale a Pădurilor-Romsilva, ai Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare în Silvicultură ‘Marin Drăcea’, ai Academiei Române, ai Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, ai Universităţii Transilvania Braşov şi ai Universităţii Ştefan cel Mare Suceava.

De asemenea, vor fi prezenţi şi membri ai Asociaţiei Forestierilor din România -ASFOR, ai Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România – AAP, ai Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România – APMR, ai Asociaţiei Profesionale a Prestatorilor de Servicii de Silvicultură din România, ai Federaţiei Proprietarilor de Păduri şi Păşuni din România ‘Nostra Silva’, precum şi cei ai Federaţiei pentru Apărarea Pădurilor, ai Societatăţii Progresul Silvic, Confederaţiei Sindicatelor Consilva precum şi WWF – Programul Dunăre Carpaţi, Fundaţia GreenPeace România, Asociaţia ProPARK şi Asociaţia Ecoassist.

Te-ar mai putea interesa și
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de la București a pierdut 4,71 miliarde de lei la capitalizare, în această săptămână
Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a pierdut 4,714 miliarde de lei la capitalizare, respectiv 2,38%, în această săptămână, iar valoarea tranzacţiilor cu acţiuni a urcat cu 273,13%, în......
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
Cartierele din București unde au scăzut prețurile la apartamentele cu două camere
În câteva cartiere din București prețul mediu cerut de proprietarii de apartamente cu două camere a scăzut chiar și ...
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Olaf Scholz: Germania discută cu aliaţii săi garanţii de securitate pentru Ucraina
Germania discută garanţii de securitate pentru Ucraina cu aliaţii săi, în pregătirea terenului post-conflict din Ucraina, ...
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru producerea de energie din surse regenerabile
Sphera Franchise Group, care operează restaurantele KFC, Pizza Hut și Taco Bell, analizează instalarea de surse pentru ...
Sphera Franchise Group, care operează în sistem de franciză brandurile KFC, Pizza Hut și Taco Bell în România, a anunțat ...