Ministerul Culturii subvenționează cu 800.000 de lei proiecte editoriale culturale

Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) a lansat pe dată de 2 mai 2020, Sesiunea de finanțare a proiectelor editoriale, acțiune susținută printr-o subvenție de 800.000 de lei de către Ministerul Culturii.
Economica.net - lun, 04 mai 2020, 15:19
Ministerul Culturii subvenționează cu 800.000 de lei proiecte editoriale culturale

Pentru acordare finanțărilor au fost stabilite trei secțiuni în cadrul cărora se pot propune proiecte: carte (inclusiv ediții critice), reviste și publicații culturale, ediții de poezie, informează Ministerul Culturii prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.

AFCN a definit priorități specifice disjunctive, fiind suficientă adresarea unei singure priorități pentru a putea obține punctajul maxim. Criteriile de eligibilitate sunt: contribuția de 10% și tirajul minim obligatoriu (detalii se regăsesc în Ghidul Solicitantului). De asemenea, titluri editate sau reeditate în ultimii 15 ani nu sunt admise pentru finanțare.

Țînând cont de bugetul redus avut la dispoziție, consiliul AFCN a decis că nu sunt eligibile revistele publicate de uniunile de creație membre ANUC finanțate în baza legii nr. 136/2015, art. 1 (1). Între 2 și 31 mai 2020, pot propune proiecte, edituri şi redacții de publicații culturale, persoane juridice de drept privat care, potrivit actelor constitutive, desfăşoară activități editoriale și/sau persoane juridice de drept public.

Măsurile de finanțare a sectorului cultural – creativ, afectat grav în această perioadă, vin după ce la finalul lunii martie, AFCN a încheiat o altă rundă de finanțare, în valoare de 12.500.000 lei, dedicată proiectelor din domenii precum: arte vizuale, teatru, muzică, dans, artă digitală și noile medii, intervenție culturală, educație prin cultură, promovarea culturii scrise, proiecte cu caracter repetitiv, patrimoniu cultural material, patrimoniu cultural imaterial.

De asemenea, Ministerul Culturii a încheiat, pe 30 aprilie, apelul de finanțare prin programul Acces Online 2020, în valoare de 1.000.000 lei, pentru proiecte culturale digitale.

„Toate măsurile pe care le-am luat și pe care dorim să le continuăm fac parte din strategia de a construi o cultură puternică și sustenabilă care să facă față tuturor provocărilor. Analizăm orice propunere care poate fi integrată în solicitările noastre către ministerele de resort. Scopul este acela de nu lăsă pe nimeni fără sprijin”, a declarat Bogdan Gheorghiu (foto), Ministrul Culturii.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...