Ministerul Economiei renegociază contractele din energie cu „băieţii deştepţi”

Premierul Victor Ponta a declarat, duminică, la Bookfest, că, în prezent, la Ministerul Economiei se renegociază contractele din energie cu "băieţii deştepţi" şi că aşteaptă rezultatele în acest caz.  
Economica.net - Dum, 03 iun. 2012, 13:08
Ministerul Economiei renegociază contractele din energie cu

„Aştept rezultatele şi aştept şi care sunt consecinţele rezilierii, pentru că din punctul meu de vedere, prima măsură ar fi rezilierea, dar sunt jurist şi nu vreau să mă trezesc la anul, când o să fiu tot eu la guvernare, că plătesc nişte despăgubiri pentru greşelile făcute anul acesta”, a spus Ponta, după ce a participat la lansarea cărţii „Despre China” de Henry Kissinger, în traducerea lui Paul Dobrescu. 

Ministrul Economiei, Daniel Chiţoiu, arăta, la jumătatea lunii mai, că unul dintre rezultatele renegocierii contractelor bilaterale din energie este eliminarea preţului fix din contractele Hidroelectrica iar noul preţ va fi stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie. 

”Am reuşit să eliminăm preţul fix din contracte şi să avem preţ stabilit la nivelul pieţei concurenţiale, ajustat prin mecanisme de corecţie. Un alt succes este că Fondul Proprietatea, acţionar în cadrul Hidroelectrica, a revenit în echipa de negociere, a semnat documentele. Ştim că poziţia FP la negocierile anterioare a fost că nu e de acord cu un preţ fix”, a afirmat Daniel Chiţoiu, în 18 mai. 

Ministrul Economiei a adăugat că pierderile în urma derulării contractelor cu ”băieţii deştepţi” se ridică la peste un miliard de euro şi că niciun contract nu a fost reziliat. 

De asemenea, ministrul Economiei a spus că aceste contracte bilaterale vor fi transparentizate. 

Comisia Europeană a anunţat, în aprilie, iniţierea a cinci investigaţii aprofundate distincte pentru a evalua dacă Hidroelectrica, producătorul român de hidroenergie controlat de stat, a achiziţionat sau a vândut energie electrică la tarife preferenţiale mai multor comercianţi de energie electrică, clienţi industriali şi producători de energie electrică. 

Contractele încheiate de Hidroelectrica sunt investigate, în prezent, atât de Comisia Europeană, din punct de vedere al unui posibil ajutor de stat, cât şi de Consiliul Concurenţei pentru posibile practici anticoncurenţiale prin blocarea accesului pe piaţa de energie electrică. 

Şeful misiunii Fondului Monetar Internaţional în România, Jeffrey Franks, a declarat, recent, că încurajează autorităţile să ia măsuri ferme în privinţa celor care nu renegociază contractele bilaterale cu Hidroelectrica

 

Te-ar mai putea interesa și
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul din aprilie 2024 și felul în care acest eveniment ar putea să modeleze......
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
ROCA Agri RDF l-a numit pe Bogdan Vlad, actualul CFO al holdingului, în funcția de CEO
O dată cu încheierea mandatului interimar al lui Alexandru Savin, Senior Investment Manager la ROCA Investments, ROCA Agri ...
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Cotaţia acţiunilor a scăzut şi petrolul s-a scumpit după atacul Israelului asupra Iranului
Acţiunile şi obligaţiunile asiatice au scăzut vineri, în timp ce monedele de refugiu, aurul şi ţiţeiul au crescut, ...
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze lichefiate a Europei ar urma să atingă vârful în 2024
Cererea de gaze naturale lichefiate (GNL) a Uniunii Europene ar putea atinge nivelul de vârf în acest an, pe măsură ce ...