Ministerul Educaţiei a publicat proiectul de ordonanţă prin care toate salariile din învăţământ cresc cu 15%

Ministerul Educaţiei a publicat, miercuri, pe site, un proiect de ordonanţă de urgenţă care prevede că, de la 1 decembrie 2015, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul didactic şi didactic auxiliar din învăţământ se majorează cu 15% faţă de nivelul acordat pentru luna noiembrie 2015, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 28 oct. 2015, 19:40
Ministerul Educaţiei a publicat proiectul de ordonanţă prin care toate salariile din învăţământ cresc cu 15%

Actul normativ ar urma să completeze OUG nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Acelaşi proiect arată că, de la aceeaşi dată, cuantumul brut al salariilor de bază de care beneficiază personalul nedidactic din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat, unităţile conexe ale învăţământului preuniversitar de stat, instituţiile de învăţământ superior de stat şi din bibliotecile centrale universitare creşte tot cu 15% în raport cu luna noiembrie.

De altfel, la jumătatea lunii octombrie, ministrul Sorin Cîmpeanu anunţa că tot personalul din învăţământ va beneficia de o creştere salarială de 15% de la 1 decembrie, pe lângă cele primite în acest an, astfel că pe 2015 majorările din acest sector ajung în medie la 26,7%.

‘A fost acceptată solicitarea ca în Educaţie – după ce s-au acordat creşterile salariale de 10% pentru personalul didactic şi didactic auxiliar de 5% în martie, 5% în septembrie, după ce s-au acordat 12% pentru personalul nedidactic în luna august – să se mai acorde în acest an, începând cu 1 decembrie, o creştere de 15% pentru tot personalul din învăţământ, didactic, didactic auxiliar şi nedidactic’, preciza ministrul Educaţiei după o discuţie la Palatul Victoria cu sindicalişti.

Cîmpeanu a adăugat că efortul bugetar pentru aplicarea acestei majorări salariale este de 1,7 miliarde de lei.

‘Este vorba de 221.000 personal didactic şi didactic auxiliar, la care se adaugă 53.000 personal nedidactic în învăţământul preuniversitar, la care se adaugă 30.000 de persoane din învăţământul universitar, 23.000 de persoane personal didactic şi 7.000 de persoane angajate ca nedidactic. În total, 304.000 de persoane vor beneficia de aceste creşteri salariale de 15%, peste cele deja acordate de 10%, respectiv 12% în anul 2015. Practic, din acordul semnat anul trecut cu Guvernul României de către sindicate s-au acordat în 2015 creşterile salariale de 10% prevăzute iniţial pentru 2016, la care s-au adăugat încă 5% peste cele 10%, conform solicitării sindicatelor’, explica ministrul Educaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Statele Unite „sunt direct implicate” în conflictul din Ucraina, afirmă Kremlinul
Kremlinul a susţinut joi că livrarea rachetelor americane ATACMS către Kiev nu va schimba nimic în conflictul din Ucraina, după ce Washingtonul a anunţat că va furniza Ucrainei astfel de......
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Test Dacia Duster 3: Schimbare radicală
Dacia Duster, SUV-ul asamblat exclusiv în România pentru piața europeană, a ajuns la a treia generație și, de-a lungul ...
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov
Uber extinde serviciul Uber Green la Brașov, la șase ani de când a lansat serviciul în România.
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în UE au crescut cu 5,3% în 2023. În România au urcat cu 16,1%
Costurile cu mâna de lucru în Uniunea Europeană au urcat anul trecut cu 5,3%, însă ţările membre din Europa de Est ...