Ministerul Finanţelor a acceptat să plătească dobânzi de peste 4% pe an la o licitaţie de titluri de stat pe 10 ani

Ministerul Finanţelor a plasat joi, în a doua licitaţie din acest an de titluri de stat cu scadenţă de peste zece ani, obligaţiuni de stat în valoare de 300 de milioane de lei (66,4 milioane euro) scadente în 26 iulie 2027, pentru care a acceptat să ofere băncilor un randament mediu anual de 4,07%, în creştere sensibilă faţă de licitaţia pentru acelaşi tip de titluri desfăşurată în urmă cu aproape o lună, arată datele publicate de Banca Naţională a României (BNR), potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 23 feb. 2017, 14:52
Ministerul Finanţelor a acceptat să plătească dobânzi de peste 4% pe an la o licitaţie de titluri de stat pe 10 ani

Valoarea anunţată a licitaţiei a fost chiar de 300 milioane lei, iar băncile participante au oferit doar 391 milioane lei, anunţă News.ro

Dobânda medie a fost de 4,07% pe an, iar cea maximă – de 4,09%. 

În 26 ianuarie, la licitaţia anterioară din aceeaşi emisiune de obligaţiuni scadente 26 iulie 2027, statul a luat cu împrumut 146,75 milioane lei, jumătate din valoarea anunţată, iar randamenul mediu primit de investitori a fost de 3,96% pe an. 

Obligaţiunile emise de către stat au o rată a cuponului de 5,8%.

Randamentele cerute de bănci la titlurile de stat româneşti sunt în creştere în ultimele luni.

La licitaţia de titluri de stat pentru scadenţa iulie 2027 din 1 septembrie 2016, statul a luat cu împrumut 100,6 milioane lei cu un randament de doar 3,13% pe an. 

Astfel, în jumătate de an, costul împrumututui pe zece ani al statului român a crescut cu 30%, ceea ce înseamnă o povară semnificativ mai mare a datoriei publice într-un moment în care guvernul a decis să mărească deficitul bugetar la limita maximă permisă de tratatele europene, de 3% din produsul intern brut (PIB).

Ministerul Finanţelor şi-a propus pentru februarie 2017 să împrumute de pe piaţa internă 3,9 miliarde lei, din care 1,8 miliard de lei prin certificate de trezorerie, iar 2,1 miliarde lei prin emisiuni de obligaţiuni, la care s-ar putea adăuga câteva sute de milioane de lei prin licitaţii suplimentare.
 
Pentru ianuarie 2017, Finanţele anunţaseră un calendar de împrumuturi de 3,4 miliarde lei, dar a luat efectiv cu împrumutat doar 3,1 miliarde lei.
 
Te-ar mai putea interesa și
Intesa Sanpaolo vrea să plătească acţionarilor dividende de 3,3 miliarde de euro
Intesa Sanpaolo vrea să plătească acţionarilor dividende de 3,3 miliarde de euro
Cel mai mare grup bancar italian, Intesa Sanpaolo SpA, a îmbunătăţit estimarea anuală de profit, după rezultate trimestriale peste aşteptări, şi a anunţat că intenţionează să returneze......
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 05.08.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 05.08.2021
Euro începe ziua aproape de nivelul anunţat ieri de Banca Naţională. Dolarul creşte uşor.
Firmele de asigurare vând „la suprapreț” asigurările obligatorii pentru toți românii cu credite. Daunele plătite sunt aproape neglijabile
Firmele de asigurare vând „la suprapreț” asigurările obligatorii pentru toți românii cu credite. Daunele ...
Că majoritatea covârșitoare a românilor nu își asigură locuința decât dacă este obligatoriu este un lucru cunoscut, ...
România, în Top 10 ţări cu cele mai multe răspândiri de malware
România, în Top 10 ţări cu cele mai multe răspândiri de malware
Volumul tentativelor de ransomware stabilește un record în prima jumătate a anului, şi a ajuns la 304,7 de milioane, ...