UPDATE – Ministerul Finanţelor a împrumutat 2 miliarde de lei, de la bănci

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat, joi, circa 1,988 de miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni de stat tip benchmark, potrivit datelor transmise de Banca Naţională a României (BNR).
Economica.net - joi, 20 iun. 2019, 14:43
UPDATE - Ministerul Finanţelor a împrumutat 2 miliarde de lei, de la bănci

UPDATE – Finanţele au împrumutat, vineri, 95 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, vineri, 50 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 1,495 de miliarde de lei, la o dobândă de 4,24% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 84 de luni, potrivit datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 75 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 50 milioane de lei.

De asemenea, (MFP) a împrumutat 45 de milioane de lei de la bănci, suplimentar la licitaţia de joi, când a împrumutat 492,9 de milioane de lei, la o dobândă de 3,42% pe an, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat benchmark, cu maturitatea reziduală la 16 de luni.

Valoarea nominală a emisiunii suplimentare a fost de 45 de milioane de lei, iar băncile au transmis oferte în sumă de 165 milioane de lei.

MFP a împrumutat 1,459 de miliarde de lei printr-o emisiune de obligaţiuni cu scadenţă în 22 aprilie 2026, la un randament mediu de 4,24% pe an. Valoarea nominală a emisiunii a fost de 500 de milioane de lei, iar băncile au subscris 2,385 de miliarde de lei.

Citeşte şi Statul român se împrumută cu „efervescenţă”. Va căuta repede bani şi pe pieţele externe. Leul ar putea începe o cursă de devalorizare în toamnă

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 75 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

De asemenea, MFP a atras 492,9 de milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat tip benchmark cu scadenţă în 26 octombrie 2020, la un randament mediu de 3,42% pe an.

Valoarea nominală a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, iar băncile au subscris 656,89 de milioane de lei.

Vineri este programată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane de lei la randamentul stabilit joi.

Piaţa titlurilor de stat a devenit efervescentă în ultima perioadă. Numai săptămâna trecută, Ministerul de Finanţe s-a împrumutat de la bănci cu circa 2,2 miliarde lei, în trei emisiuni de titluri de stat cu dobânzi cuprinse între 3,6% şi 5%, şi a programat pentru acestă săptămână alte două emisiuni cu o valoare totală de peste 900 milioane lei. 

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în iunie 2019, împrumuturi de la băncile comerciale de 4,425 miliarde de lei, din care 400 milioane de lei printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont şi 3,5 miliarde de lei prin noi emisiuni sau redeschiderea de obligaţiuni de stat, la care se poate adăuga suma de 525 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Faţă de luna mai, împrumuturile programate de MFP în mai sunt mai mari cu 345 de milioane de lei, respectiv cu 8,5%. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Te-ar mai putea interesa și
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Vamă nouă cu Ungaria: Deschiderea punctului de trecere a frontierei la Beba Veche ajunge pe masa Guvernului
Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) propune aprobarea prin Hotărâre a Guvernului deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Beba Veche (România) -......
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Pintea, Ministerul Agriculturii: Peste 2,39 miliarde de euro au intrat în conturile fermierilor, până astăzi
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a virat în conturile fermierilor peste 2,39 miliarde de ...
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Bulgaria ar putea amâna adoptarea euro pentru sfârşitul anului 2025 din cauza inflaţiei
Guvernatorul Băncii Naţionale a Bulgariei, Dimitar Radev, a declarat joi că aderarea Bulgariei la zona euro ar putea fi ...
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
Tajani: Dacă Ucraina pierde, Putin nu se va aşeza niciodată la masa tratativelor de pace
 Dacă Ucraina pierde războiul, preşedintele rus Vladimir Putin nu va negocia niciodată pacea, a declarat joi şeful ...