Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, 215 milioane de lei de la bănci, la un randament mediu de 2,7% pe an

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a atras, joi, 215 milioane de lei de la bănci, printr-o emisiune obligaţiuni pe şase ani şi jumătate, la un randament mediu de 2,7% pe an. 
Economica.net - joi, 14 iul. 2016, 11:40
Ministerul Finanţelor a împrumutat, joi, 215 milioane de lei de la bănci, la un randament mediu de 2,7% pe an
Valoarea emisiunii a fost de 200 de milioane de lei, dar băncile au subscris aproape triplu, respectiv 575 de milioane de lei. 

Vineri va fi organizată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 30 de milioane de lei la randamentul stabilit joi. 

MFP a planificat împrumuturi de 3,455 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iulie 2016, din care 3,2 miliarde de lei prin şapte licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat şi 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. 

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. 

Conform prospectelor de emisiune, MFP are planificate în iulie două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 1,5 miliarde de lei, una în data de 4 iulie, în valoare de un miliard de lei, şi una pe 18 iulie, de 500 de milioane de lei. 

De asemenea, vor fi organizate cinci licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,7 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. 

În anul 2016, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi lansate de MFP pe piaţa internă prin emisiuni de titluri de stat este determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de 2,8% din PIB (circa 21 miliarde lei), care urmează să fie finanţat în proporţie de 50% de pe piaţa internă şi 50% de pe cea externă, precum şi de nivelul refinanţărilor de titluri de stat scadente în 2016 denominate în lei şi euro, în sumă de circa 38 miliarde lei, din care aproape 31 de miliarde de lei aferent emisiunilor denominate în lei şi şapte miliarde lei emisiunilor denominate în euro. 

De asemenea, Ministerul Finanţelor are în vedere atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe într-un volum de 4,5 miliarde euro, în funcţie de evoluţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, ţinând cont de nivelul rambursării aferent emisiunii de euroobligaţiuni emise pe pieţele externe cu scadenţa în iunie 2016, în valoare de 1,5 miliarde euro, precum şi de necesitatea consolidării rezervei financiare în valută la dispoziţia Trezoreriei Statului. 

Astfel, finanţarea din surse externe se va realiza prin programul MTN, prin emiterea de euroobligaţiuni în valoare de circa 3 miliarde euro şi prin trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale, în valoare de circa 1,5 miliarde de euro. 

MFP mai are în vedere emiterea unui volum de titluri de stat pe piaţa internă în valoare de 48 – 50 de miliarde de lei, din care 14 – 15 miliarde de lei certificate de trezorerie şi 34 – 35 miliarde de lei obligaţiuni benchmark. 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...