Ministerul Finanţelor amînă cu încă trei luni dotarea magazinelor cu case de marcat electronice

Ministerul Finanţelor Publice va acorda un termen suplimentar pentru dotarea operatorilor economici cu aparate de marcat electronice fiscale, pentru a nu fi sancţionaţi, până la 1 septembrie pentru contribuabilii mari şi mijlocii şi până la 1 noiembrie pentru cei mici, se arată într-un comunicat.
Economica.net - sâm, 19 mai 2018, 12:11
Ministerul Finanţelor amînă cu încă trei luni dotarea magazinelor cu case de marcat electronice

„Ministerul Finanţelor Publice pune în dezbatere un proiect de act normativ pentru suspendarea aplicării unor dispoziţii şi prelungirea unui termen prevăzut de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale, precum şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 64/2007 privind datoria publică”, precizează ministerul.

Documentul precizează că „proiectul prevede amânarea cu trei luni a aplicării sancţiunii prevăzută de lege pentru nedotarea cu noile aparate de marcat electronice fiscale, pentru a permite operatorilor economici să achiziţioneze, să fiscalizeze şi să testeze aparatele de marcat cu jurnal electronic”

Ministerul Finanţelor precizează că pentru a nu fi sancţionaţi, contribuabili mari sau mijlocii îşi pot dota mgazinele cu case de marcat până la 1 septembrie 2018 în loc de 1 iunie 2018, iar în ceea ce priveşte contribuabilii mici, sancţiunea se aplică de la 1 noiembrie 2018 în loc de 1 august 2018, iar după expirarea acestor intervale, sancţiunea poate fi aplicată doar pentru faptele săvârşite începând cu 1 septembrie 2018, respectiv 1 noiembrie 2018, după caz.

„De asemenea, se amână cu trei luni, până la 1 noiembrie 2018, aplicarea sancţiunii prevăzută de lege pentru comercializarea de către distribuitorii autorizaţi a vechilor aparate de marcat, astfel încât, dacă va fi cazul, operatorii economici care îşi deschid noi afaceri sau puncte de lucru să poată achiziţiona un aparat de marcat, în caz contrar aceştia riscând blocarea activităţii”, precizează ministerul.

„Totodată, se prelungeşte cu trei luni, până la data de 31 octombrie 2018, termenul limită până la care îşi menţin valabilitatea avizele/autorizaţiile privind distribuţia aparatelor de marcat electronice fiscale dotate cu rolă jurnal, termenul în vigoare fiind 31 iulie 2018″, arată comunicatul.

Autoritatea menţionează că în perioada de graţie, organele de control urmează să realizeze acţiuni cu caracter preventiv şi de îndrumare.

Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, promovarea actului normativ este determinată în principal de întârzierile producătorilor şi distribuitorilor în pregătirea prototipurilor de aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic şi, implicit, de întârzierile în depunerea acestora împreună cu documentaţia aferentă pentru avizare tehnică la Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare în Informatică, procesele de implementare a noilor aparate de marcat, ulterioare avizării tehnice a prototipurilor, respectiv autorizarea distribuitorilor, producţia noilor modele, aprovizionarea distribuitorilor, achiziţia aparatelor de marcat şi fiscalizarea acestora, care necesită mai mult timp şi fac imposibilă punerea pe piaţă a aparatelor de marcat până la termenele prevăzute de lege pentru dotarea operatorilor economici.

Un alt motiv pentru care Ministerul acordă prelungiri este posibilitatea punerii în pericol a activităţii operatorilor economici, în condiţiile în care prevederea legală în vigoare le interzice începând cu 1 iunie, respectiv 1 august, să utilizeze actualele case de marcat, iar aceştia nu pot, din motive care nu le sunt imputabile, să se doteze cu noile aparate de marcat electronice fiscale cu jurnal electronic riscând în plus şi aplicarea unor sancţiuni drastice.

De asemenea, proiectul de ordonanţă de urgenţă vizează diversificarea canalelor de distribuţie şi flexibilizarea procesului de vânzare a titlurilor de stat emise de MFP pentru populaţie prin intermediul unor instituţii cu infrastructură şi cu reţea de acoperire la nivel naţional.

„Astfel, va fi autorizată Compania Naţională Poşta Română în vederea tranzacţionării titlurilor de stat către populaţie, urmând ca, ulterior, să fie aprobate normele tehnice de aplicare, instrucţiunile detaliate de vânzare şi plata obligaţiilor la scadenţă pentru aceste titluri de stat, similare cu cele în vigoare pentru unităţile Trezoreriei Statului”, arată comunicatul.

„În anul 2018, Ministerul Finanţelor Publice va derula o campanie de informare şi promovare a emisiunilor planificate. Plafonul indicativ pentru acest an este de aproximativ 4 miliarde de lei. Emisiunile de titluri de stat destinate populaţiei în cadrul Programului TEZAUR ediţia Centenar vor fi emise pe maturităţi de termen mediu. Nivelul dobânzii va fi stabilit prin raportare la randamentul titlurilor de stat cotate pe piaţa interbancară pentru maturitatea respectivă”, arată documentul

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Ungaria impune starea de urgență din cauza războiului din Ucraina
Guvernul ungar declară starea de urgenţă începând de la miezul nopţii de marţi spre miercuri, din cauza conflictului armat dintr-o ţară vecină, a anunţat prim-ministrul Viktor Oban......
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Serbia vrea să construiască o conductă de gaze până la granița cu România
Ministrul Energiei din Serbia, Zorana Mihajlovic, a declarat luni că Serbia va pregăti designul şi documentaţia tehnică ...
Philip Morris International a atins obiectivul de reprezentare a femeilor: 40% femei în funcții de management
Philip Morris International a atins obiectivul de reprezentare a femeilor: 40% femei în funcții de management
Philip Morris International (PMI) a anunțat că și-a atins obiectivul global de îmbunătățire a echilibrului de gen ...
Viktor Orban apreciază că este foarte improbabil ca în următoarele zile statele UE să ajungă la un consens cu privire la impunerea unui embargou împotriva petrolului rusesc
Viktor Orban apreciază că este foarte improbabil ca în următoarele zile statele UE să ajungă la un consens cu privire ...
Prim-ministrul ungar Viktor Orban, care blochează adoptarea unui embargou al Uniunii Europene asupra petrolului din Rusia, ...