Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute 2,5 miliarde de euro de pe pieţele externe pe minimum 10 ani

Ministerul Finanţelor publice intenţionează să împrumute 2,5 miliarde de euro de pe pieţele externe, prin lansarea a una sau două serii noi de obligaţiuni cu maturitatea de minimum 10 ani, potrivit unui ordin al ministrului Finanţelor publicat în Monitorul Oficial.
Economica.net - vin, 05 oct. 2018, 12:17
Ministerul Finanţelor intenţionează să împrumute 2,5 miliarde de euro de pe pieţele externe pe minimum 10 ani

Emisiunea este administrată de către BNP Paribas, Erste Group Bank AG, ING Bank, Societe Generale şi UniCredit Bank.

„Suma finală, precum şi ceilalţi termeni şi celelalte condiţii financiare urmează să fie stabilite la momentul lansării emisiunii, în funcţie de condiţiile de piaţă”, precizează sursa citată.

Banii vor fi utilizaţi pentru finanţarea deficitului bugetar, precum şi pentru refinanţarea şi rambursarea anticipată a datoriei publice guvernamentale.

În 2018, România a atras 3,2 miliarde de euro de pe pieţele externe.

La începutul lunii iunie a acestui an, Ministerul Finanţelor a anunţat că România a atras de pe pieţele internaţionale de capital 1,2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligaţiuni pe 30 de ani, la un randament de 5,2% pe an, şi a realizat, în premieră, o tranzacţie de răscumpărare anticipată a unor obligaţiuni în dolari.

Emisiunea a fost suprasubscrisă de peste 1,4 ori. De asemenea, baza investiţională a tranzacţiei a fost diversificată atât din punct de vedere geografic, cât şi din perspectiva tipurilor de investitori.

Anterior, în data de 1 februarie 2018, Finanţele au mai împrumutat două miliarde euro de pe pieţele financiare internaţionale printr-o emisiune de euroobligaţiuni în euro, în două tranşe, din care 750 de milioane de euro cu maturitatea de 12 ani cu cupon 2,50% şi 1,25 miliarde euro cu maturitatea de 20 ani cu cupon 3,375%. Emisiunea s-a bucurat de un interes ridicat din partea investitorilor, fiind suprasubscrisă de peste două ori.

Conform MFP, în anul 2018 necesarul brut de finanţare la nivel guvernamental este de aproximativ 74 miliarde lei, volumul total al împrumuturilor ce urmează a fi atrase de Ministerul Finanţelor Publice de pe pieţele interne şi externe fiind determinat de nivelul previzionat al deficitului bugetar, de -2,97% din PIB (aproximativ 27 miliarde lei) precum şi de volumul datoriei de refinanţat în anul 2018, în sumă de aproximativ 47 miliarde lei. Ţinând cont de obiectivul limitării riscului valutar cât şi de cel al dezvoltării pieţei titlurilor de stat, deficitul bugetar urmează să fie finanţat în proporţie de circa 75%.

Programul indicativ de emisiuni de titluri de stat aferent anului 2018 semnalează că Ministerul Finanţelor are în vedere, pentru acest an, atragerea de resurse financiare de pe pieţele externe prin emiterea de euroobligaţiuni într-un volum de 4,5 – 5 miliarde de euro (echivalent), în funcţie de evoluţiile, condiţiile şi oportunităţile oferite de aceste pieţe, şi efectuarea de trageri din împrumuturi contractate de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 0,2 miliarde de euro.

Finanţele vor emite, de asemenea, un volum de titluri de stat pe piaţa internă în sumă de 48 – 50 de miliarde de lei, cu o structură a maturităţilor 30%/50% (termen scurt versus termen mediu şi lung).

România beneficiază de rating favorabil investiţiilor, „investment grade”, din partea celor patru agenţii de evaluare financiară. Astfel, Standard & Poor’s (S&P) a confirmat, în martie 2018 ratingurile pentru datoriile pe termen lung şi scurt în valută şi monedă locală ale României la „BBB minus/A-3”, perspectiva asociată fiind stabilă. De la Moody’s, România beneficiază de calificativul Baa3 pentru datoria pe termen lung, din partea Fitch Ratings ratingurile pentru datoriile pe termen lung în valută şi monedă locală ale României sunt „BBB minus”.

Te-ar mai putea interesa și
Anunţ pentru bucureşteni – Ce cartiere sunt afectate de lucrările care încep în zone super-aglomerate din Capitală
Anunţ pentru bucureşteni – Ce cartiere sunt afectate de lucrările care încep în zone super-aglomerate din Capitală
Pasajele Bucur-Obor şi Lujerului şi Podul Băneasa vor intra în reparaţii capitale, a anunţat, miercuri, primarul general interimar al Capitalei, Stelian Bujduveanu....
Curtea Constituțională va discuta pe 22 iulie sesizarea AUR în legătură cu Legea Austerității
Curtea Constituțională va discuta pe 22 iulie sesizarea AUR în legătură cu Legea Austerității
Curtea Constituțională a României urmează să discute pe 22 iulie sesizarea partidului AUR în legătură cu Legea austerității, ...
General Motors se concentrează  pe producția de camionete și SUV-uri pe benzină
General Motors se concentrează pe producția de camionete și SUV-uri pe benzină
General Motors a anunțat marți că va muta producția modelului Cadillac Escalade la o fabrică de asamblare din Michigan, ...
Bergenbier, după patru ani cu creșteri de peste 10%: Suntem reticenți în privința noilor investiții și rezervați în ceea ce privește creșterea pieței
Bergenbier, după patru ani cu creșteri de peste 10%: Suntem reticenți în privința noilor investiții și rezervați ...
Bergenbier S.A., parte a grupului Molson Coors Beverage Company și unul dintre principalii producători de bere din România, ...