Ministerul Finanţelor lansează un program IT care va controla toate cheltuielile instituţiilor publice

Ministerul Finanţelor a lansat, vineri, în prezenţa premierului Dacian Cioloş şi a ministrului Anca Dragu, o aplicaţie informatică prin care va putea controla, în timp real, toate cheltuielile instituţiilor publice din România, până la nivel de grădiniţă, şi care va deveni complet operaţională în 2017.
Economica.net - vin, 11 mart. 2016, 09:02
Ministerul Finanţelor lansează un program IT care va controla toate cheltuielile instituţiilor publice

În program vor fi introduse toate cele aproximativ 13.700 de instituţii publice din România, de la ministere şi agenţii centrale până la primării de comune, şcoli şi grădiniţe.

„În două luni vom extinde informaţiile. Va cuprinde gradul de angajare, numărul angajaţilor, raportul financiar, tabel cu cheltuielile. Salariile vor fi publice la fiecare instituţie şi se va face o monitorizare în timp real a alocării şi utilizării resurselor publice, a declarat ministrul Finanţelor, Anca Dragu, la lansarea programului.

Sistemul permite monitorizarea în timp real, de către Ministerul Finanţelor, a alocării şi utilizării banilor publici, astfel că în orice zi se poate şti ce cheltuieli se fac la nivel naţional.

Aplicaţia va permite şi verificarea transparenţei cheltuielilor publice. „Dacă cheltuiala nu respectă principiile transparenţei, Trezoreria nu aprobă”, a spus ministrul Finanţelor.

Sistemul a fost realizat printr-un program cu fonduri europene, în valoare totală de 7,8 milioane de lei, sumă care include investiţia în serverele necesare sistemului informatic, potrivit managerului de proiect, Valentin Mavrodin.

Sistemul va fi extins treptat la nivel naţional, iar administratorii sistemului speră ca sistemul să devină operaţional integral în 2017. După ce sistemul va deveni integral operaţional, toate instituţiile publice vor fi obligate să introducă, în tmp real, orice cheltuială şi orice angajament în sistemul informatic, altfel riscă să aibă cheltuielile şi angajamentele blocate.

În plus, în caz de erori, aplicaţia blochează automat plăţile. Dezvoltatorii aplicaţiei au realizat şi un program de formare în instituţiile publice, prin care utilizatorii sunt învăţaţi să folosească sistemul informatic.

Legislaţia revede şi sancţiuni în cazul în care instituţiile nu introduc datele în sistem. Astfel, persoanele cu atribuţii legate de corectitudinea datelor din insitituţiile publice riscă amenzi cuprinse între 2.000 şi 5.000 de le în caz de nereguli şi de la 10.000 până la 30.000 de lei în caz de refuz de a folosi noua aplicaţie şi de a înregistra datele solicitate.

Printre instituţiile cuprinse în sistem nu sunt decît unele companii şi regii de stat, care sunt finanţate în proporţie de cel puţin 50% din surse bugetare.

Noul sistem va uşura mult activitatea Ministerului Finanţelor, dar şi a altor instituţii. Astfel, Curtea de Conturi va avea acces integral la sistem şi va putea verifica la distanţă, fără a mai fi nevoită să trimită echipe de control, aplicarea legii la cheltuielile publice efectuate de către instituţii.

Aplicaţia informatică dezvoltată de Ministerul Finanţelor va avea şi o parte publică, care va pune la dispoziţia jurnaliştilor şi altor persoane interesate date lunare privind cheltuielile din toate cele 13.700 de instituţii publice.

Te-ar mai putea interesa și
Răzvan Nicolescu: Faptul că în spaţiul public se vorbeşte despre introducerea unei „taxe pe soare” este un fake news. O Directivă europeană nu înseamnă că traduci un text şi îl pui în lege
Răzvan Nicolescu: Faptul că în spaţiul public se vorbeşte despre introducerea unei „taxe pe soare” este ...
O Directivă europeană nu înseamnă să traduci un text aprobat de Parlamentul European şi de Consiliul Uniunii Europene şi să-l pui într-o lege, ci înseamnă că trebuie să înţelegi......
Studiu: Inflația determină 80% dintre femei să caute surse suplimentare de venit
Studiu: Inflația determină 80% dintre femei să caute surse suplimentare de venit
Creșterile alarmante ale costurilor de zi cu zi determină 80% dintre femei să caute surse suplimentare de venit, potrivit ...
România în Schengen – Prin aderarea Croaţiei, Bulgariei şi României frontierele externe ar fi consolidate, afirmă premierul slovac
România în Schengen – Prin aderarea Croaţiei, Bulgariei şi României frontierele externe ar fi consolidate, afirmă ...
Slovacia susţine extinderea spaţiului Schengen prin includerea Croaţiei, Bulgariei şi României şi consideră că în ...
Autostrada Lugoj – Deva: Două benzinarii Mol au fost deschise în zona localității Făget
Autostrada Lugoj – Deva: Două benzinarii Mol au fost deschise în zona localității Făget
Strategia CNAIR pentru dotarea, operarea și întreținerea spațiilor de servicii de pe rețeaua de autostrăzi și drumuri ...