Ministerul Finanţelor: România se încadrează în ţinta de deficit bugetar în 2017

Datele Eurostat privind deficitul bugetar în primul trimestru pentru România, de 3,2% din Produsul Intern Brut (PIB), este calculat pe baza soldului ESA ajustat sezonier şi reflectă trendul înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, iar ţinta de deficit pentru finalul anului 2017 este în programul stabilit, de sub 3% din PIB, a anunţat vineri Ministerul Finanţelor, scrie News.ro.
Economica.net - vin, 21 iul. 2017, 08:59
Ministerul Finanţelor: România se încadrează în ţinta de deficit bugetar în 2017

Potrivit datelor Eurostat, Romania a avut un deficit bugetar de 3,2% din PIB în primele trei luni ale acestui an, al doilea cel mai mare din Uniunea Europeană (UE). Guvernul PSD-ALDE şi-a asumat respectarea ţintei de 3% din PIB pentru acest an, conform Tratatului de la Maastricht, scrie News.ro.

Ministerul Finanţelor consideră că datele Eurostat reflectă trendul din trimestrele anterioare, iar ţinta pentru acest an a rămas cea stabilită.

”Valoarea comunicată de 3,2% din PIB este calculată pe baza soldului ESA ajustat sezonier, reflectând componenta de trend a deficitului bugetar înregistrat în trimestrele anterioare din 2016, şi raportată la PIB din trimestrul I, trimestru în care PIB înregistrează de obicei cea mai redusă valoare nominală din cele 4 trimestre ale anului. În 2016 PIB în trimestrul I a fost de 146,4 miliarde de lei în timp ce valoarea cea mai ridicată a PIB-ului trimestrial s-a înregistrat în trimestrul IV de 228,9 miliarde de lei”, se arată în comunicat.

Totodată, în datele publicate de Eurostat se observă că acelaşi indicator a înregistrat un maxim de 3,6% din PIB în trimestrul al doilea din 2016, iar valoarea înregistrată în trimestrul I din 2016 a fost de 3,1% din PIB.

”Raportat la perioada comparabilă din 2016 (trimestrul I) se observă că deficitul bugetar a crescut doar marginal cu 0,1 puncte procentuale la 3,2% din PIB, ceea ce sugerează că ţinta de deficit pentru finalul anului 2017 este în program”, se arată în comunicat.

Creşterea cheltuielilor bugetare, pe baza unui avans estimat al PIB-ului de 5,2% în 2017, este considerată prea optimistă de mai mulţi economişti, care prevăd o depăşire a ţintei de deficit de 3% în acest an.

Senatorul PNL Florin Cîţu l-a acuzat recent pe liderul PSD Liviu Dragnea că dezinformează deoarece nu a prezentat cea mai importantă estimare a instituţiilor internaţionale referitoare la România, şi anume deficitul bugetar, care a fost estimat pentru anul acesta între 3,5% şi 4%.

Te-ar mai putea interesa și
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
Cinci sfaturi importante pentru românii care au card virtual și pentru cei care își vor face unul
ING Bank, cea mai dinamică bancă din România în ceea ce privește digitalizarea și una dintre cele mai mari ca număr de conturi de salariu gestionate, prezintă cele mai importnate cinci......
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de șase ani
Peste 15.200 de noi cazuri de infectare cu SARS-CoV-2 în ultimele 24 de ore. 350 de decese, printre care și o fată de ...
Un număr de 15.239 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, fiind ...
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Cîţu consideră că există mici șanse ca ratingul de țară să fie schimbat
Premierul interimar, Florin Cîţu, a afirmat, sâmbătă, că există "foarte mici şanse" ca ratingul de ţară să fie ...
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidență COVID-19 în București a trecut de 16 la mie
Rata de incidenţă COVID-19 calculată la 14 zile a ajuns, sâmbătă, în Bucureşti, la 16,1 cazuri la mia de locuitori, ...