​Ministerul Fondurilor UE: România va plăti aproape 1,2 miliarde euro, pentru proiecte europene neterminate până în 2013

Autorități publice centrale și locale, precum și beneficiari privați trebuie să cheltuiască din banii lor sau de la bugetul de stat, în total, 1,189 miliarde de euro pentru a finaliza proiecte europene începute, dar care nu pot fi încheiate în perioada de programare 2007-2013 și care nici nu pot fi refazate pentru a fi continuate cu banii europeni din perioada de programare 2014-2020. Informația a fost prezentată, marți, de ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, într-o conferință de presă, anunță hotnews.ro. 
Economica.net - mar, 22 dec. 2015, 15:53
​Ministerul Fondurilor UE: România va plăti aproape 1,2 miliarde euro, pentru proiecte europene neterminate până în 2013

Potrivit unei situații prezentate de Ministerul Fondurilor Europene și citată de hotnews.ro, sunt în total 617 proiecte care trebuie încheiate din bani naționali, repartizate în 5 programe operaționale de fonduri structurale și de coeziune:
– Programul Operațional Sectorial Creșterea Competitivității Economice (POSCCE): 22 de proiecte, care necesită 57 de milioane de euro pentru a fi terminate (estimativ).
POS Mediu: 66 de proiecte, pentru care mai e nevoie de 280 de milioane de euro,
PO Regional: 483 de proiecte, pentru care e nevoie de 637 de milioane de euro
POS Transport: 46 de proiecte, pentru care e nevoie de 215 milioane de euro.

„Discuția (cu Comisiă Europeană – n.r.) se poartă în principal dacă acele proiecte care nu s-au finalizat în perioada de programare 2007-2013 se regăsesc în obiectivele și politicile europene de finanțare în perioada de programare 2014-2020, atunci ele vor trebui finalizate din bani de la bugetul de stat sau din bugetul beneficiarilor, după caz”, a explicat Ionuț Micu, directorul adjunct în Direcția Generală pentru Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM), din cadrul Ministerului Fondurilor Europene (MFE).

Aceste proiecte, care nu pot fi refazate, trebuie finalizate până în iunie 2016, pentru a transmite documentele de închidere la Comisia Europeană până la 31 martie 2017.

Acele proiecte care nici așa nu vor putea fi finalizate vor trebui declarate nefuncționale, pentru a putea cere Comisiei Europene încă o derogare de 2 ani, pentru a fi realizate cel târziu până pe 31 martie 2019.

„Și atunci, se aplică prevederile regulamentului cu privire la proiectele declarate nefuncționale, cu posibilitate să fie realizate până în 31 martie 2019, când se transmit documentele finale. În momentul în care se declară nefuncționale anumite proiecte, se va transmite și un calendar de finalizare și există posibilitatea prelungirii termenului de finalizare până în martie 2019”, a spus Micu.

El a subliniat ca finalizarea proiectelor va fi suportată doar din surse naționale de finanțare.

În caz contrar, România riscă o procedură mult mai costisitoare și dăunătoare: Comisia Europeană poate retrage țării și banii deja absorbiți în proiectele începute și nefinalizate.

În context, oficialul MFE a aratat că ministerele de linie au alocate surse financiare în bugete pentru lucrările la proiectele nefinalizate în perioada de programare 2007-2013 și care nu pot fi refazate pentru a fi încheiate din banii europeni 2014-2020.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Cazuri suspecte de infectarea cu noua tulpină Omicron sunt investigate în Germania și Cehia
Un prim caz suspect de infectare cu noua variantă de coronavirus, Omicron, a fost detectat în Germania la o persoană întoarsă ...
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în zona roșie
Românii care vin din sudul Africii intră în carantină pentru 14 zile. Șapte state din regiune au fost introduse în ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sâmbătă a fost adoptată o Hotărâre a CNSU în baza căreia ...
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino, percheziționat de polițiști. Zeci de transferuri sunt suspecte
Sediul clubului de fotbal Juventus Torino a fost percheziţionat vineri de poliţia financiară, în legătură cu zeci de ...