M. Justiţiei insistă: procesele pe clauze abuzive să ajungă la un tribunal specializat. Bancherii oferă ajutor

Ministerul Justiţiei va mutea problema clauzelor abuzive de la curţile de apel la tribunale specializate, de îndată ce legea privind organizarea judiciară va fi modificată, posibil de săptămâna viitoare.
Mihai Banita - joi, 26 sept. 2013, 10:03
M. Justiţiei insistă: procesele pe clauze abuzive să ajungă la un tribunal specializat. Bancherii oferă ajutor

De la 1 octombrie 2013 vor intra în vigoare dispozitiile art.12 şi 13 din Legea nr.193/2000 privind clauzele abuzive din contractele încheiate între profesionişti şi consumatori, după două amânări.

Potrivit celor două articole, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor sau asociaţiile pentru protecţia consumatorilor pot chema în judecată pe profesionistul care utilizează contracte de adeziune ce conţin clauze abuzive. Instanţa poate să dispună încetarea folosirii acestor clauze, precum şi modificarea contractelor aflate în curs de executare, prin eliminarea clauzelor abuzive. De efectele unei decizii favorabile ale instanţei ar urma să beneficieze toţi consumatorii afectaţi de practicile abuzive, fără ca aceştia să trebuiască să iniţieze acţiuni separate.

Tribunale specializate

Prevederile normative care intră în vigoare la 1 octombrie spun că cererea de chemare în judecată de depune la Tribunalul de pe raza de acţiune a profesionistului, unde se judecă fondul, şi se ajunge până la Curtea de apel, în cazul în care una dintre părţi atacă hotărârea instanţei de fond cu apel. Pentru aceste procese nu există recurs.

Ministerul Justiţiei vrea să le mute, însă, la instanţe specializate.

„În urmă cu două săptămâni, la propunerea Ministerului Justiţiei, pregătind intrarea în vigoare şi a acestor prevederi, Guvernul a aprobat cadrul legal care să permită înfiinţarea unui Tribunal specializat în domeniile societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială şi insolvenţă la nivelul municipiului Bucureşti şi care ar putea primi şi competenţa de soluţionare a acestei categorii de cauze. Degrevarea Tribunalului Bucureşti de cauze care au ca obiect societăţi, registrul comerţului, concurenţă neloială, insolvenţă, etc., este o necesitate, la fel ca şi soluţionarea acestui tip de acţiuni în timp cât mai scurt. Vreau să salut adoptarea în procedură accelerată de către Camera Deputaţilor a acestui proiect de lege şi sper ca şi Senatul să urmeze acest exemplu, astfel încât trecem cât mai repede posibil la înfiinţarea efectivă a acestei instanţe”, spune ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, potrivit unui comunicat de pe site-ul instituţiei.

Proiectul de lege pentru modificarea Legii nr.304/2004 privind organizarea judiciară, la care face referire Cazanciuc, a fost depus la Camera Deputaţilor în 17 septembrie, dezbătut şi votat în timp record, pe 24 septembrie. Acesta urmează a fi votat şi de către Senat, iar dacă şi camera superioară a Parlamentului se va mişca la fel de rapid, proiectul ar putea deveni lege de săptămâna viitoare.

Actul normativ dă dreptul ministrului Justiţiei să hotărască, prin ordin, care sunt tribunalele specializate, când încep să funcţioneze şi domeniile asupra cărora acţionează, cu aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Industria bancară a fost singura care a reacţionat la modificarea legii 193/2000, după ce în ultimii ani băncile s-au confrunatat cu mii de procese pe clauze abuzive, iar pe majoritatea le-au şi pierdut în instanţă.

Update: Bancherii oferă ajutor guvernului 

Asociația Română a Băncilor (ARB) se arată disponibilă să sprijine eforturile guvernului în înfiinţarea Tribunalului specializat, însă precizează că va sprijini recursul la ÎCCJ, dacă Tribunalul nu funcţionează cum îşi doreşte.

„Comunitatea bancară va urmări cu atenție procesul înființării Tribunalului specializat și își exprimă disponibilitatea de a sprijini eforturile autorităților pentru buna organizare și funcționare a acestuia. Totodată, în condițiile în care comunitatea bancară va ajunge la concluzia că nu se creează cadrul protejării, în egală măsură, a intereselor clienților și instituțiilor de credit, Asociația Română a Băncilor va continua să susțină și să promoveze propunerile inițiale ale sistemului bancar, astfel încât instanța de recurs să fie Înalta Curte de Casație și Justiție”, se arată într-un comunicat de presă al ARB.

Te-ar mai putea interesa și
100 de carduri cadou de 1000 de lei de la Mastercard și eMag pentru cumpărături de Black Friday
100 de carduri cadou de 1000 de lei de la Mastercard și eMag pentru cumpărături de Black Friday
În perioada 8 – 10 noiembrie, clienții eMAG care comandă minimum trei produse de pe www.emag.ro, m.emag.ro și din aplicația eMAG și plătesc cu cardul lor Mastercard sau Maestro salvat în......
UniCredit a îmbunătăţit estimările de profit şi dividende după rezultatele solide din trimestrul trei
UniCredit a îmbunătăţit estimările de profit şi dividende după rezultatele solide din trimestrul trei
Grupul bancar italian UniCredit şi-a îmbunătăţit, miercuri, estimările de profit pentru anul 2024 şi de asemenea a ...
Producătorul de cabluri electrice Electroplast, investiție de peste 9 milioane de euro în retehnologizarea fabricii, prin PNRR
Producătorul de cabluri electrice Electroplast, investiție de peste 9 milioane de euro în retehnologizarea fabricii, prin ...
Electroplast, unul dintre principalii producători de cabluri electrice din România, anunță un proiect de investiții ...
Efectul Trump în economia lumii: Bitcoin și dolarul bat noi recorduri, aurul scade, SUA se împrumută mai scump
Efectul Trump în economia lumii: Bitcoin și dolarul bat noi recorduri, aurul scade, SUA se împrumută mai scump
Anunțata victorie a lui Donald Trump în alegerile din SUA dă un impuls semnificativ dolarului. Pe piețele valutare, indicele ...