Ministerul pentru Mediul de Afaceri a lansat în dezbatere publică Legea prevenţiei

Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat a anunţat joi că a lansat în dezbatere publică proiectul Legii prevenţiei, care prevede că firmele nu vor mai fi sancţionate imediat de către autorităţi, în cazul descoperirii unor nereguli, ci vor fi mai întâi consiliate de organele de control.
Economica.net - joi, 30 mart. 2017, 14:48
Ministerul pentru Mediul de Afaceri a lansat în dezbatere publică Legea prevenţiei

Proiectul prevede ca firmele să aibe la dispoziţie un termen de până la 90 de zile calendaristice, stabilit de comun acord de către inspector cu reprezentantul companiei, pentru remedierea unei probleme înainte de a fi sancţionate.

„Am lansat astăzi în dezbatere publică proiectul Legii prevenţiei, după câteva săptămâni de discuţii ample, intense şi constructive cu specialişti din toate ministerele care au în subordine organisme de control, reprezentanţi ai mediului de afaceri, ai celor mai importante asociaţii patronale şi sindicale, cu asociaţia municipiilor din România. Astfel, intrăm în etapa consultării extinse a prevederilor acestei legi, precum şi a listei contravenţiilor. Legea prevenţiei este un prim pas în emanciparea actului de control atât de necesar redinamizării mediului de afaceri şi a administraţiei publice”, a declarat ministrul Mediul de Afaceri, Alexandru Petrescu, citat într-un comunicat de presă.

Propunerile, observaţiile, opiniile celor interesaţi să participe la procesul elaborării proiectului Legii prevenţiei sunt aşteptate de către minister până pe data de 1 mai 2017.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri a anunţat, miercuri, în debutul întâlnirii cu Consiliul Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că săptămâna viitoare va fi pus în dezbatere publică proiectul de lege privind prevenţia, acesta fiind gata de două săptămâni, însă din cauza unei solicitări a Asociaţiei Municipiilor din România (AMR) de introducere în lege şi a unei componente privind administraţia locală a fost amânată punerea în dezbatere publică.

La jumătatea lunii martie, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, declara la Adunarea generală a primarilor de municipii, că i-a cerut premierului Sorin Grindeanu ca în Legea prevenţiei să fie introdus şi un capitol pentru administraţia locală, astfel încât instituţiile de control care constată disfuncţionalităţi să nu aplice sancţiuni, ci să prezinte un plan de conformare de care aleşii locali trebuie să ţină cont.

Te-ar mai putea interesa și
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Salariaţii şi foştii salariaţi – acces online la datele proprii din Revisal. Legea a fost promulgată de Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede posibilitatea ca salariaţii sau foştii salariaţi să aibă acces online la datele proprii din Registrul general de evidenţă a......
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de lucru de la Ministerul Finanţelor
Ciucă: Nu se discută despre impozitul progresiv deocamdată. Există analize şi studii ce se derulează în grupul de ...
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că deocamdată nu se discută ...
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a raportat un profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru
CEC Bank a înregistrat un profit net estimat, neauditat, de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
ONU: Statele Unite şi Rusia se acuză reciproc pentru agravarea insecurităţii alimentare
Statele Unite şi Rusia s-au acuzat reciproc joi la ONU pentru agravarea insecurităţii alimentare în întreaga lume, Washingtonul ...