Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de HG referitor la vaccinări

Toţi furnizorii de servicii medicale care se ocupă cu vaccinarea, indiferent dacă sunt din sistemul public sau privat şi indiferent de casa de asigurări de sănătate cu care au încheiat contract, sunt obligaţi să se înregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare în Registrul Electronic Naţional de Vaccinări (RENV), prevede un proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătăţii.
Economica.net - vin, 23 sept. 2016, 06:05
Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect de HG referitor la vaccinări

‘RENV constituie unicul instrument de înregistrare a furnizorilor de servicii de vaccinare. Excepţia este constituită de situaţiile epidemiologice speciale, când Ministerul Sănătăţii poate decide alt sistem de raportare şi înregistrare’, se precizează în proiect.

Citeşte şi Cei mai mulţi copii nu au fost vaccinaţi ROR pentru că nu au venit la medic, NU din cauza refuzului părinţilor

Potrivit sursei citate, cei care oferă servicii de vaccinare au obligaţia de a introduce datele solicitate în RENV, în termen de maxim 7 zile de la data administrării, dar nu mai târziu de ultima zi calendaristică a lunii, pentru toate persoanele vaccinate.

‘La prima înregistrare în RENV a unui copil, se vor introduce şi vaccinările efectuate anterior, indiferent dacă acest copil a fost vaccinat de utilizatorul respectiv sau de către un alt medic vaccinator, în baza adeverinţei de vaccinare. Toţi furnizorii de servicii medicale din Romania, cu excepţia medicilor din maternităţi, au obligativitatea de a elibera dovadă de vaccinare cuprinzând datele aferente fiecărei vaccinări efectuate’, mai prevede proiectul.

RENV se află în proprietatea şi în administrarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, prin Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.

Nerespectarea de către furnizorii de servicii medicale care prestează servicii de vaccinare a obligaţiilor prevăzute constituie contravenţii şi se sancţionează cu avertisment la prima constatare, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei la a doua constatare, cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei la a treia şi următoarele constatări.

Orice secţie de neonatologie/ maternitate are următoarele obligaţii/ responsabilităţi: solicitarea la înfiinţare prin intermediul direcţiilor de sănătate publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti a datelor de acces în RENV şi actualizarea datelor înscrise în rubrica ‘Contul meu’ de fiecare dată când apar modificări, desemnarea unei persoane responsabile cu introducerea datelor în RENV, precum şi a unui înlocuitor, introducerea datelor în RENV, folosindu-se datele de acces unice ale maternităţii respective, prin completarea tuturor variabilelor obligatorii solicitate de sistem în fişa copilului, respectiv vaccinările, în maxim 7 zile de la efectuare, dar cel mai târziu în ultima zi a lunii calendaristice.

În cazul în care copilul este transferat în altă maternitate, aceasta va completa datele despre vaccinări doar în carnetul de vaccinări care va fi pus la dispoziţia aparţinătorilor pentru prezentarea la medicul de familie al copilului şi completarea datelor în RENV, se menţionează în document.

Medicii de familie vaccinatori au următoarele responsabilităţi: actualizează lista proprie din RENV în funcţie de mişcarea asiguraţilor din lista proprie aflată în evidenţa Casei de Asigurări de Sănătate, verificarea corectitudinii datelor afişate referitoare la recepţia vaccinurilor operate în RENV de către Direcţiile de Sănătate Publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti şi confirmarea acestora, completarea lunară a formularului de utilizare a vaccinurilor, întocmeşte necesarul de vaccin în format electronic şi îl transmite Direcţiilor de Sănătate Publică judeţene şi a Municipiului Bucureşti.

De asemenea, medicul de familie întocmeşte rapoarte necesare evaluării activităţii proprii şi analizează cauzele nevaccinării, realizează catagrafia persoanelor eligibile la vaccinare în format electronic şi o transmite DSP-urilor, realizează catagrafia persoanelor eligibile la vaccinare, datele privind administrarea vaccinurilor, rapoartele lunare, repartiţia lunară a vaccinului, stocurile se vor transmite atât prin intermediul RENV-ului, cât şi în formatul oficial stabilit.

 

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Autostrada Transilvania: Strabag a realizat 57% din lucrările la lotul Tg Mureș – Ungheni VIDEO
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat marți imagini de pe șantierul lotului Tg Mureș - Ungheni + drum de legătură din Autostrada Transilvania, unde......
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Valeriu Gheorghiţă: Cazurile confirmate cu tulpină Delta au crescut la nivel naţional de 5 ori în ultimele 8 săptămâni
Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiţă, ...
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
Producătorul de smartphone-uri vivo îşi extinde rețeaua de parteneri de distribuție în România
vivo, al 5-lea mare producător de smartphone-uri la nivel mondial, își extinde rețeaua de parteneri de distribuție în ...
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
BRD a lansat versiunea aplicației You destinată terminalelor Huawei
Aplicația de mobile banking BRD YOU areacum și o versiune destinată utilizatorilor de telefoane Huawei, care poate fi ...