Ministerul Transporturilor schimbă legea pentru a inaugura autostrăzi neterminate

Ministerul Transporturilor vrea să schimbe regulamentul privind recepţia construcţiilor, pentru a putea inaugura autostrăzi nefinalizate, cu "defecte locale". Pe de altă parte, lotul 3 al autostrăzii Orăştie - Sibiu, deschis în 2014 înainte de a fi gata, a ajuns pagubă pentru bugetul statului, din cauza costurilor ulterioare cu reparaţiile şi a litigiilor cu constructorul.
Economica.net - Dum, 17 dec. 2017, 21:38
Ministerul Transporturilor schimbă legea pentru a inaugura autostrăzi neterminate

În prima parte a anului, regulamentul privind recepţia construcţiilor a fost modificat pentru a nu mai fi inaugurate autostrăzi care nu sunt finalizate 100%.

Pe 14 decembrie, Ministerul Transporturilor a lansat însă un proiect de Hotărâre de Guvern prin care vrea să schimbe regulamentul, astfel încât să fie recepţionate şi autostrăzile neterminate, cu „deficienţe minore”.

„În prezentul regulament nu este specificată/clarificată situaţia în care comisia de recepţie constată existenţa unor neconcordanţe, defecte locale, deficienţe minore care nu sunt de natură să afecteze utilizarea construcţiei conform destinaţiei sale si nici nu afectează cerinţele fundamentale aplicabile, altele decât cele prevăzute la art. 17 alin. (1) şi în baza cărora comisia decide suspendarea procesului de recepţie la terminarea lucrărilor”, se explică în Nota de Fundamentare a proiectului de HG.

„În acest sens, pentru clarificarea acestor situaţii, propunem introducerea în procesul-verbal a listei anexa nr. 4 în care să fie consemnate neconcordanţele, defectele locale, deficienţe minore care nu afectează utilizarea construcţiei şi cerinţele esenţiale aplicabile, lucrări pentru care remedierea nu necesită restricţionarea utilizării”, spun iniţiatorii proiectului.

Aceştia mai propun ca remedierea/finalizarea tuturor lucrărilor consemnate să se facă în maximum 90 de zile calendaristice de la data recepţiei dacă, din cauza condiţiilor climatice, nu trebuie fixat alt termen.

La finele acestu an, inaugurarea unui lot de autostradă a fost amânată pentru 2018, din cauza mai multor probleme, printre care becurile neconforme montate de constructor care ar dubla factura la energie electrică a Companiei de Drumuri, potrivit surselor ECONOMICA.NET.

Vineri, CNAIR a explicat într-un comunicat de presă de ce este practic imposibilă recepţia legală a celor mai avansate loturi de autostradă anul acesta.

Autostrada condamnată la cârpeli

În urmă cu trei ani, inaugurarea unei autostrăzi nefinalizate integral s-a lăsat cu o pagubă substanţială pentru bugetul României. Lotul 3 din autostrada Orăştie – Sibiu a fost deschis circulaţiei în 2014, cu două zile inainte de turul II al alegerilor prezidenţiale. La deschiderea traficului au participat atunci ministrul Transporturilor, Ioan Rus şi premierul Victor Ponta, candidat la scrutinul prezidenţial.

Problemele pe lotul proaspăt inaugurat au apărut chiar la două saptamani după deschiderea traficului, iar în 2015 situaţia s-a agravat în aşa măsură încât autorităţile au închis traficul şi au demolat şi reconstruit de la zero o secţiune de 200 de metri. Deşi a fost redeschis circulaţiei în octombrie 2016, acest lot de autostradă continuă să genereze costuri mari pentru statul român, atât cu reparaţiile cât şi cu despăgubirile pentru constructor.

Te-ar mai putea interesa și
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă promisiunile făcute Ankarei
Erdogan amenință din nou că Turcia va bloca cererile de aderare al Suediei și Finlandei la NATO, dacă nu-și respectă ...
Turcia nu va ratifica cererile Suediei şi Finlandei de aderare la NATO atât timp cât promisiunile făcute de cele două ţări nu vor fi respectate, a declarat sâmbătă preşedintele Recep......
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Ciucă dă asigurări că România are cantitățile necesare de gaze pentru iarna aceasta (Video)
Premierul Nicolae Ciucă a dat asigurări, sâmbătă, că România are cantităţile necesare de gaze, iar ţara noastră ...
Cât au câștigat românii care și-au făcut vacanța cu Revolut. La nivel global s-au plătit milioane de euro
Cât au câștigat românii care și-au făcut vacanța cu Revolut. La nivel global s-au plătit milioane de euro
Clienții care au utilizat Revolut Sejururi au primit prin cashback aproape 2 milioane euro, echivalentul a 13.000 de nopți ...
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, ...