Ministerul Transporturilor vrea să contracteze servicii de audit pentru compensația solicitată de Metrorex pentru 2021

Ministerul Transporturilor și Infrastructurii (MTI) intenționează să achiziționeze servicii de auditare a cheltuielilor și veniturilor care au stat la baza solicitării compensației pentru efectuarea serviciului public în anul 2021 de către Metrorex, potrivit unui anunț de consultare a pieței publicat miercuri în SEAP.
Anemona Andone - joi, 12 ian. 2023, 22:02
Ministerul Transporturilor vrea să contracteze servicii de audit pentru compensația solicitată de Metrorex pentru 2021

„Obiectivul general al achiziției ce urmează a fi atribuită este de a realiza un Raport de audit a modului de calcul pe baza căruia s-a solicitat compensația pentru efectuarea serviciului de transport public pentru anul 2021 conform contractului de servicii publice, precum și elaborarea metodologiei de stabilire a compensației pe baza standardelor de cost la SOCIETATEA DE TRANSPORT CU METROUL BUCUREŞTI „METROREX”- S.A”, se precizează în documentul publicat pe 11 ianuarie în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Informaţia, financiară şi nefinanciară ce se va verifica de către auditorul extern, reprezintă toată informaţia care face posibilă verificarea cheltuielilor și veniturilor raportate de operatorul de transport cu metroul către autoritatea contractantă în rapoartele lunare de constatare cu indicatorii preliminați, rapoartele lunare cu indicatorii realizați, raportul anual de constatare privind calculul compensației pentru prestarea serviciilor de transport public în anul 2021, în sensul că acestea s-au efectuat, potrivit documentului citat.

„Astfel, Auditorul va obţine, pe baza verificărilor, dovezi suficiente în vederea exprimării unei opinii asupra realităţii, legalităţii şi conformităţii cheltuielilor efectuate de operatorul de transport cu metroul, iar pe baza acestora va elabora metodologia de stabilire a compensației pe baza standardelor de cost”, se mai arată în documentul MTI.

Auditorul este obligat să emită un Raport de audit a modului de calcul pe baza căruia s-a solicitat compensația pentru efectuarea serviciului de transport public pentru anul 2021 în conformitate cu Standardele Internaţionale ale serviciilor Conexe (ISRS 4400) și specificaţii tehnice prevăzute în caietul de sarcini.

MTI așteaptă estimări pentru serviciile de audit până pe 18 ianuarie.

Pentru anul 2022, Metrorex ar putea beneficia pentru prestarea serviciului de transport public de călători cu metroul, de un sprijin financiar din fonduri publice în cuantum de 912,899 de milioane de lei, din care: 871,999 de milioane de lei subvenție pentru prestarea serviciului public și 40,900 de milioane de lei pentru diferențe de tarif, rezultate din reducerile de tarif la legitimațiile de călătorie individuale pentru anumite categorii de călători, potrivit unui proiect de ordin al ministrului Transporturilor, publicat în septembrie 2022.

De asemenea, veniturile de activitatea de transport ale Metrorex pentru 2022 sunt estimate la 267,8 milioane de lei, sumă ce rezultă din aplicarea unui tarif mediu de 2,06 lei la 130 de milioane de călătorii.

Din cifrele de mai sus rezultă că, în lipsa subvenției, tariful mediu pentru o călătorie cu metroul ar trebui să fie de circa 8,8 lei.

În cea mai mare parte a anului 2021, ministru al Transporturilor a fost Cătălin Drulă iar director general al Metrorex a fost Ștefan Paraschiv.

Atât fostul ministru, cât și actualul, au lansat atacuri asupra Metrorex și cheltuielilor companiei, criticând ba nivelul salariilor angajaților, ba faptul că este susținută de la bugetul de stat.

Înființată în 1977, Metrorex este una dintre cele mai mari companii din subordinea MTI, transportând anual peste 100 de milioane de călători.

Unul dintre cele mai eficiente mijloace de transport în comun, metroul reprezintă un serviciu public subvenționat, datorită multiplelor beneficii asupra călătorilor, traficului și mediului înconjurător.

CITEȘTE ȘI:

 

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...