Falimentul Thomas Cook – Ministerul Turismului: La ora actuală, niciun român nu a depus vreo sesizare

Turiştii români care au contractat servicii sau pachete turistice prin tour-operatorul Thomas Cook nu au depus, până în acest moment, sesizări cu privire la eventuale probleme întâmpinate, a anunţat, marţi, Ministerul Turismului.
Economica.net - mar, 24 sept. 2019, 12:10
Falimentul Thomas Cook - Ministerul Turismului: La ora actuală, niciun român nu a depus vreo sesizare

„Astăzi, la Ministerul Turismului a fost organizată o şedinţă de lucru la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Afacerilor Externe şi Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism din România (ANAT). Ministrul Turismului, Bogdan Trif, a cerut încă de ieri (luni, 23 septembrie 2019, n.r.) reprezentanţilor ANAT o situaţie exactă a turiştilor români care au contractat servicii turistice de la tour operatorul Thomas Cook. Până în acest moment, nu au fost depuse la Ministerul Turismului sau Ministerul Afacerilor Externe şi ANAT sesizări din partea turiştilor români care au contractat servicii/pachete turistice de la Thomas Cook. Din datele prezentate în cadrul Grupului de Lucru constituit la nivelul Ministerului Turismului, nu rezultă faptul că, la ora actuală, ar exista cetăţeni români aflaţi în dificultate astfel încât să necesite repatrierea”, se menţionează într-un comunicat al instituţiei remis Agerpres.

Potrivit sursei citate, ministrul Turismului a solicitat, printr-o adresă oficială, tuturor agenţiilor de turism din România să raporteze la ministerul de resort situaţia exactă a tuturor turiştilor care au achiziţionat pachete sau servicii turistice de la tour operatorul Thomas Cook.

În acelaşi context, reprezentanţii Ministerului Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români afectaţi şi aflaţi în situaţii deosebite să solicite asistenţă consulară la numerele de telefon ale misiunii diplomatice sau ale oficiului consular competent din statul de reşedinţă, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de către operatorii call center în regim de permanenţă.

Toate sesizările vor fi comunicate în regim de urgenţă Grupului de Lucru constituit la Ministerul Turismului care are în componenţă şi reprezentanţii MAE şi ANAT astfel încât să se poată interveni pentru rezolvarea problemelor în cel mai scurt timp.

Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe şi ANAT vor asigura în continuare monitorizarea atentă a situaţiei până când toţi turiştii care se află în acest moment în executarea unui pachet turistic se vor întoarce în siguranţă în ţară, precizează sursa citată.

Operatorul britanic Thomas Cook, cea mai veche firmă de turism din lume, a anunţat, luni, intrarea în faliment după ce a eşuat în cursul weekendului să găsească fondurile necesare pentru supravieţuire şi va intra în „lichidare imediată”.

Thomas Cook realiza o cifră de afaceri de aproximativ 10 miliarde lire sterline (11,32 miliarde euro) pe an. De mai mulţi ani însă compania era afectată de o concurenţă acerbă între tour-operatori şi un mediu economic incert în special în Marea Britanie, în contextul Brexitului şi deprecierii lirei.

Grupul Thomas Cook are o povară a datoriilor de 1,7 miliarde lire sterline şi întâlnirea cu creditorii era decisivă pentru o companie care are 19 milioane de clienţi pe an în 16 ţări.

Te-ar mai putea interesa și
FMI vine la Bucureşti pentru consultările anuale cu România în baza Articolului IV
FMI vine la Bucureşti pentru consultările anuale cu România în baza Articolului IV
O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se va afla la Bucureşti în perioada 25 septembrie - 4 octombrie 2023, pentru analiza......
Italia pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei pentru restricţii de circulaţie unilaterale
Italia pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei pentru restricţii de circulaţie unilaterale
Guvernul Italiei pregăteşte o acţiune la Curtea Europeană de Justiţie împotriva Austriei pentru restricţii impuse ...
Germania face presiuni pentru adoptarea pe scară largă a combustibililor sintetici. Dacia ar putea beneficia de rezultat
Germania face presiuni pentru adoptarea pe scară largă a combustibililor sintetici. Dacia ar putea beneficia de rezultat
Odată cu potențiala relaxare a normelor EURO 7 solicitată de mai multe state europene, Germania speră să convingă Comisia ...
Cod fiscal modificat: reguli noi privind aplicarea CASS la veniturile din activităţi independente în 2024
Cod fiscal modificat: reguli noi privind aplicarea CASS la veniturile din activităţi independente în 2024
Oamenii care obţin venituri din activităţi independente în anul 2024 vor datora contribuţie de asigurări sociale de ...