Miniştrii Cabinetului Cioloş, audiaţi şi avizaţi favorabil de comisiile Parlamentului – sinteză

Miniştrii propuşi în guvernul premierului desemnat Dacian Cioloş şi care au fost audiaţi luni în comisiile de specialitate ale Legislativului au primit avize favorabile, transmite Agerpres.
Economica.net - lun, 16 nov. 2015, 21:15
Miniştrii Cabinetului Cioloş, audiaţi şi avizaţi favorabil de comisiile Parlamentului - sinteză

O excepţie a fost Vasile Dâncu, propus pentru portofoliul de la Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică şi pentru un post de vicepremier, care nu a mai putut fi audiat deoarece, potrivit unor surse, i s-ar fi făcut rău în drum spre Parlament.

* Şeful Poliţiei Române, Petre Tobă, avizat pentru funcţia de ministru al Afacerilor Interne: ‘Prioritatea numărul unu a Ministerului Afacerilor Interne va fi reprezentată de creşterea gradului de siguranţă a cetăţeanului şi (…) este o temă extrem de actuală, vedem cu toţii tot ceea ce se întâmplă în proximitatea României, vedem cu toţii ceea ce se întâmplă în Europa şi prin creşterea gradului de siguranţă doresc să acopăr toate componentele siguranţei cetăţeanului’.

Întrebat dacă va folosi coloana oficială la fel ca şi predecesorul său, Gabriel Oprea, Tobă a spus că o va folosi exact în condiţiile prevăzute de lege.

* Consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu, propus pentru portofoliul Afacerilor Externe, a fost avizat de comisiile parlamentare de specialitate.

‘Politica externă s-a dovedit a fi cu adevărat o politică de consens naţional şi eu cred că acest lucru trebuie să rămână în continuare cadrul în care demersul nostru de politică externă se desfăşoară. (…) MAE e un instrument esenţial în realizarea acestui demers, dar MAE fără o cooperare cu celelalte instituţii care fiecare într-un fel sau altul are responsabilităţi în materie, demersul nu poate să fie un succes. MAE va face eforturi pentru a asigura un dialog şi o cooperare interinstituţională foarte bine pusă la punct’, a subliniat Lazăr Comănescu.

* În Comisiile reunite pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Parlament, Mihnea Ioan Motoc a afirmat: ‘Vorbim de ameninţările de pe flancul estic, dar şi de ameninţările de la sud, dintre care unele, cum ar fi presiunea migratorie generată de stările de conflict, instabilitatea din zonă, afectează securitatea europeană şi implicit pe cea a României. (…) Am vorbit despre continuitate şi previzibilitate în orientarea şi funcţionarea Ministerului Apărării, în diversele componente ce concură la aceasta – componenta legislativă, de sprijin financiar adecvat’.

El a precizat că se va axa pe consolidarea parteneriatului strategic cu SUA.

* Dan Stoenescu, propus ministru delegat pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, în cadrul audierilor, a subliniat că diaspora va reprezenta o prioritate pentru noul Guvern şi că relaţia cu Republica Moldova este una ‘absolut primordială’. El s-a declarat convins că noul Guvern va sprijini posibilitatea ca toţi românii de peste hotare să îşi exercite dreptul la vot.

* Propus pentru preluarea portofoliului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu a primit aviz favorabil.

Absorbţia fondurilor europene reprezintă o mare problemă, în condiţiile în care România riscă să dezangajeze un miliard de euro pe dezvoltare rurală şi aproape 40% din fondurile pentru pescuit, a arătat Achim Irimescu. Acesta a precizat că una dintre cauzele pentru care absorbţia a avut de suferit vizează procedurile complicate de accesare a fondurilor europene.

* Costin Grigore Borc, propus pentru funcţia de ministru al Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, a spus în comisiile reunite de specialitate că 2015 va fi un an de vârf în ceea ce priveşte exporturile din ultimii 26 de ani, în condiţiile în care valoarea schimburilor comerciale în primele şase luni a depăşit 68 de miliarde de euro, din care 32 de miliarde înseamnă exporturi.

* Anca Dana Dragu Paliu, propusă la Finanţe Publice, a subliniat că obiectivele sale sunt finalizarea bugetului, creşterea potenţialului economiei româneşti, stimularea investiţiilor publice, dar şi o creştere a colectării veniturilor prin accelerarea procesului de informatizare şi sporirea gradului de conformare voluntară.

* Claudia Ana Costea, propusă ministru al Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, a precizat că nominalizarea a avut în vedere faptul că este femeie, că ‘vibrează la sensibilităţile mamelor, copiilor, persoanelor vârstnice, ale celor care se află în nevoie’. Claudia Ana Costea a susţinut că vrea să respecte angajamentele asumate de Guvernul anterior în ceea ce priveşte Legea salarizării unitare.

* Victor Vlad Grigorescu, propus pentru funcţia de ministru al Energiei, a afirmat că printre primele măsuri pe care le va lua ca ministru se află convocarea Comandamentului de Iarnă pentru a verifica dacă sunt asigurate stocurile necesare de gaze naturale, cărbuni şi păcură pentru perioada următoare.

* Victoria-Violeta Alexandru, propusă pentru funcţia de ministru delegat pentru Consultare Publică şi Dialog Social, a precizat că îşi doreşte să lanseze în dezbaterea publică ‘un registru al transparenţei’. ‘Îmi doresc foarte mult să lansez în dezbaterea publică conceptul de registru al transparenţei, adică o platformă care să permită pe baze voluntare înregistrarea tuturor actorilor interesaţi să între în consultări publice pe diferite priorităţi pe care urmează să le identifice întregul Guvern’, a explicat ministrul propus al Dialogului Social.

* Dan Costescu, propus pentru portofoliul de la Transporturi, a afirmat că nu doreşte să demonstreze neapărat ceva la finalul mandatului său, ci va asigura continuitatea acestui sistem vital pentru economia ţării, va încerca să se achite cât mai bine de îndatoririle sale şi va lansa ori va continua acele proiecte care, dintr-un motiv sau altul, nu s-au putut realiza până acum.

În ceea ce-l priveşte pe şeful CNADNR, companie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, Dan Costescu a spus că nu ştie dacă îl va schimba sau nu.

* Ioan Dragoş Tudorache, propus şef al Cancelariei Primului-ministru, le-a spus membrilor comisiilor că este o noutate a Cabinetului Cioloş ca şeful Cancelariei să fie şi membru al Guvernului. ‘Portofoliul trebuie înţeles ca un mandat de metodă legat de natura acestui Guvern. Un guvern politic vine cu o coeziune de proiecte, un guvern tehnocrat nu are această coeziune, cel puţin la început’, a arătat Tudorache, afirmând că are rolul să asigure metode noi de colaborare între ministere.

* Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat aviz favorabil ministrului propus să preia portofoliul Ministerului pentru Societatea Informaţională, Marius-Raul Bostan.

‘Misiunea de ministru al Societăţii Informaţionale nu este simplă, este destul de complicată. Ar fi uşor neserios din partea mea ca, la 48 de ore de la nominalizare, să vin să vă vorbesc despre această întreprindere. Trebuie să administrăm cât mai bine, să venim cu măsuri pe durata unui an. În principiu o să încerc să administrez cât mai bine participaţiile noastre şi să continuăm procesele de privatizare, astfel încât să atragem cât mai multă valoare. În privinţa Agendei Digitale, o să încercăm să ajutăm implementarea proiectelor şi să atragem cât mai multe fonduri europene, să folosim această resursă’, a afirmat Bostan.

* Comisiile reunite de specialitate din Camera Deputaţilor şi Senat au acordat aviz favorabil pentru ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.

‘Pot să vă asigur că unul dintre lucrurile pe care mi le doresc este ca mediul să crească atât în partea guvernamentală, cât şi în cea a populaţiei ca importanţă, să nu mai fie Cenuşăreasa. De ce România este ultima în materie de mediu, este o întrebare pe care vreau să v-o adresez dumneavoastră, care aţi fost la guvernare până acum. Sunt multe probleme specifice şi aş dori să-mi acordaţi un răgaz să discut şi cu specialişti’, a afirmat, în cadrul audierilor, ministrul propus al Mediului, Apelor şi Pădurilor.

* Medicul Andrei Patriciu Achimaş Cadariu, propus pentru funcţia de ministru al Sănătăţii, a arătat că pacientul a rămas în centrul preocupărilor sale. ‘Mi-am desfăşurat activitatea într-un sistem de sănătate, nu într-un mod abstract’, a declarat acesta, la audieri.

În opinia sa, este necesar a fi dezvoltat un program de educaţie pentru sănătate şi profilaxie. Referindu-se la legea Sănătăţii, el a afirmat că trei paliere sunt foarte importante: medicina şcolară, cea comunitară şi malpraxisul. ‘Este nevoie de timp. În acest moment mă abţin de a da un termen, nu poate fi mai repede de a doua jumătate a anului viitor’, a spus acesta.

* Cristina Guseth a primit aviz favorabil, dar a fost pusă în dificultate cu întrebări pe tema imunităţilor, fiind un moment tensionat dialogul dintre aceasta şi parlamentarul Steluţa Cătăniciu.

* Comisiile juridice l-au avizat favorabil, în unanimitate, pe Ciprian Bucur pentru funcţia de ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul.

‘Ce post ar fi mai nimerit pentru Ciprian care cu asta se ocupă de atâta vreme, suntem extrem de onoraţi şi mulţumiţi de această nominalizare extrem de inspirată şi cred că în sfârşit pot vota cu inima plină şi cu conştiinţa liniştită, să dau un vot favorabil omului potrivit la locul potrivit’, a spus preşedintele Comisiei juridice de la Camera Deputaţilor Bogdan Ciucă.

* Profesorul Vlad Alexandrescu, avizat de comisiile parlamentare de specialitate pentru funcţia de ministru al Culturii, a enunţat ca priorităţi: elaborarea şi trimiterea către Parlament a Codului Naţional al Patrimoniului; un nou concept al finanţării creatorilor de cultură, printr-o aplicaţie mai flexibilă; lansarea şi proiectarea unei noi săli de concerte în Bucureşti; consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat care adăpostesc instituţii de cultură.

* Aura Carmen Răducu, propusă pentru funcţia de ministru al Fondurilor Europene, a primit luni aviz favorabil în comisiile reunite de specialitate din Parlament.

‘Ca priorităţi imediate – bugetul – deci trebuie să terminăm cât mai repede bugetul pentru anul viitor, încheierea programului 2007 – 2013 până în decembrie şi pe urmă efectuarea actelor şi găsirea de soluţii pentru creşterea gradului de absorbţie, după aceea acreditarea sistemului. O etapă foarte importantă este acreditarea sistemului de gestionare. S-au făcut deja nişte paşi şi urmează să-i finalizăm. Nu sunt multe ţări care şi-au acreditat, încă, sistemul. Mi-aş dori foarte mult să reuşesc în această perioadă o simplificare a procedurilor. Este un lucru pe care mi l-am dorit şi nu ştiam că viaţa o să îmi dea să mă ocup de el. Mi-aş dori să iau pas cu pas din aceste proceduri pentru a le simplifica’, a spus Răducu.

* Elisabeta Lipă, propusă ca ministru al Tineretului şi Sportului, a afirmat în şedinţa comisiilor pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport ale Camerei Deputaţilor şi Senatului: ”După 24 de ani de activitate sportivă, am o datorie de suflet să ajut sportul românesc şi din această postură. Nu avem cum să facem schimbări spectaculoase, dar vom reevalua proiectele din tineret şi sport, pentru că ele trebuie să aibă o finalitate unică. Suntem în anul calificărilor, un an foarte greu, iar, din păcate, pentru Jocurile Olimpice de la Rio avem doar 27 de sportivi calificaţi. Este un număr extrem de mic, ţinând cont că în ediţiile la care am participat eu eram peste 100 de sportivi şi câteodată nu încăpeam în acelaşi avion. MTS va face eforturi pentru a califica un număr cât mai mare de sportivi’, a declarat Elisabeta Lipă la audiere.

Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş vor primi marţi votul de învestitură în plenul reunit.

Te-ar mai putea interesa și
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică din centrul Bucureștiului e scoasă la vânzare pentru suma de 1.140.000 de euro
O vilă interbelică ridicată în stil eclectic și decorată cu zeități mitologice se vinde cu 1.140.000 de euro pe Storia, platforma de imobiliare lansată de OLX. Imobilul este situat pe o......
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică şi optică
Antony Blinken: China nu furnizează direct Rusiei arme, rachete şi muniţii. În schimb furnizează maşini-unelte, micro-electronică ...
Secretarul american de stat Antony Blinken a declarat luni că, deşi China nu furnizează Rusiei arme şi muniţii, oferă ...
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
Brandul de produse cosmetice coreene KORIKA intră în România, în rețeaua de magazine Notino
KORIKA, unul dintre cele mai apreciate branduri de produse cosmetice coreene din Europa, intră în magazinele Notino din ...
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii și managerii din România
Omul de afaceri Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un proiect de educație pentru antreprenorii ...
Ștefan Mandachi și economistul Iancu Guda lansează BIZZ Accelerator, un program de educație financiară de tip e-learning, ...