1EUR = 4.8738 RON | Bucureşti 19 º

Extern

Miniştrii Comerţului din România şi Turcia au semnat Regulamentul de funcţionare a mecanismului JETCO

Miniştrii Comerţului din România şi Turcia au semnat vineri Regulamentul de funcţionare a mecanismului JETCO (Joint Economic Trade Cooperation Committee), un instrument de dialog bilateral cu participarea mediului de afaceri, care va facilita intensificarea contactelor directe dintre oamenii de afaceri români şi turci, în special pentru a găsi noi nişe de dezvoltare a afacerilor, informează Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, printr-un comunicat. 

08 feb, 2019 | Agerpres

Ştefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, şi doamna Ruhsar Pekcan, ministru al comerţului din Republica Turcia, au avut vineri o întâlnire bilaterală la Bucureşti, temele principale de discuţie fiind stadiul relaţiilor comerciale bilaterale şi agenda primei reuniuni JETCO, eveniment care urmează a se desfăşura în Turcia, în următoarele luni.

Întâlnirea bilaterală a fost precedată de prezenţa celor doi demnitari la Forumul de Afaceri România-Turcia, organizat la Camera de Comerţ şi Industrie a României, în prezenţa a peste 150 de companii din ambele ţări.

"Dinamica economiei mondiale ne invită să valorificăm într-un ritm mult mai alert oportunităţile generate de economiile statelor noastre, coroborate cu poziţia geografică. Ne propunem să atingem targetul de 10 miliarde dolari comerţ bilateral, pe baza semnalului politic dat la întâlnirea din octombrie 2018 dintre prim-ministrul Viorica Dăncilă şi preşedintele Recep Erdogan. Ne dorim să ajungem la acest obiectiv valoric, în condiţii de balanţă comercială echilibrată", a declarat Ştefan-Radu Oprea.

La rândul său, ministrul turc şi-a exprimat speranţa că, în urma acestor întâlniri, relaţiile economice şi comerciale bilaterale vor evolua.

"Avem convingerea că relaţiile politice, economice şi comerciale dintre România şi Turcia au fost influenţate în mod pozitiv de felul în care oamenii de afaceri îşi desfăşoară activitatea. Trebuie să stabilim cum putem să ridicăm nivelul acestei sinergii şi cum să o diversificăm şi în alte sectoare de activitate. Am încredere că în urma acestor întâlniri, relaţiile economice şi comerciale bilaterale vor evolua", a afirmat doamna Ruhsar Pekcan.

În primele 11 luni din 2018, volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Turcia a fost de 6,1 miliarde de dolari, din care exporturi de 2,2 miliarde şi importuri de 3,9 miliarde.

Conform datelor înregistrate la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, la 31 decembrie 2018 erau înregistrate în România 15.433 de societăţi comerciale cu capital turcesc, cu un capital social subscris de 728,6 milioane dolari, reprezentând 1,18% din totalul capitalului subscris de investitorii străini. După valoarea investiţiei în echivalent valută, Turcia ocupă locul 16 în clasamentul pe ţări de rezidenţă a investitorilor în societăţi comerciale cu participare străină.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Vrem iar?

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO