Miniştrii de externe din UE se vor reuni de urgenţă joi pentru a discuta despre situaţia din Ucraina

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a anunţat duminică faptul că a convocat pentru joi o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe din UE pentru a sancţiona ofensiva separatiştilor proruşi susţinuţi de Moscova în estul Ucrainei, relatează AFP.
Economica.net - Dum, 25 ian. 2015, 18:59
Miniştrii de externe din UE se vor reuni de urgenţă joi pentru a discuta despre situaţia din Ucraina

‘Am convocat o reuniune extraordinară a miniştrilor de externe pentru joi, consacrată situaţiei din Ucraina’, a anunţat ea într-un mesaj postat pe contul său de Twitter.

Serviciile sale au confirmat pentru AFP convocarea acestei reuniuni solicitate de mai multe state membre după bombardamentul de sâmbătă asupra oraşului Mariupol, pentru care Kievul îi acuză pe separatiştii proruşi, care au declanşat o nouă ofensivă în estul Ucrainei.

Federica Mogherini a avertizat sâmbătă Moscova că ‘această escaladare va provoca inevitabil o gravă deteriorare a relaţiilor dintre UE şi Rusia’.

Mai multe state membre au cerut adoptarea de noi sancţiuni împotriva Rusiei, acuzată că îi susţine militar, politic şi financiar pe separatişti.

Guvernul pro-occidental de la Kiev şi-a anunţat duminică intenţia de a depune plângere la Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga împotriva separatiştilor proruşi, pe care îi consideră responsabili de moartea a numeroşi civili în estul Ucrainei, transmite DPA. Guvernul ucrainean vrea de asemenea ca autoproclamata ‘Republică Populară’ Doneţk şi Lugansk să fie declarată organizaţie teroristă la nivel internaţional.

Ca reacţie la atacul de sâmbătă asupra oraşului-port Mariupol, în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 30 de civili, iar alţi peste 100 au fost răniţi, Consiliul Naţional de Securitate al Ucrainei a dispus suplimentarea armamentului armatei.Guvernul şi separatiştii s-au acuzat reciproc pentru atac.

Duminică a fost zi de doliu naţional în Ucraina, în memoria victimelor bombardamentelor de la Mariupol.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi transferă activitățile sub cupola unui holding. Au adus în țară 29,7 milioane de euro
Elvețienii de la Ameropa cu activități în tradingul de cereale, operațiuni portuare și proprietarii Azomureș îşi ...
Grupul elvețian Ameropa, cu activități în tradingul de cereale și producție de îngrășăminte pentru agricultură, ...
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Volta Trucks, producător de camioane electrice, va livra 1.500 de vehicule către DB Schenker
Divizia logistică a Deutsche Bahn va comanda aproape 1.500 de camioane electrice de la startup-ul suedez Volta Trucks.
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor fi noii unicorni?
România, în top 3 țări care au produs cele mai valoroase startup-uri din Europa Centrală şi de Est. Ce companii vor ...
Ecosistemul de startup-uri din Europa Centrală și de Est a crescut în mod constant, afacere cu afacere, unicorn cu unicorn, ...