Miniştrii de Finanţe din UE caută un compromis pentru uniunea bancară

Miniştrii din Finanţe europeni se reunesc luni şi marţi la Luxembourg în căutarea unui compromis pentru uniunea bancară, în condiţiile existenţei unor numeroase diferenţe de opinie şi a unui calendar strâns al negocierilor, transmite AFP.
Economica.net - lun, 14 oct. 2013, 08:47
Miniştrii de Finanţe din UE caută un compromis pentru uniunea bancară

Întâlnirile de luni, între miniştrii din zona euro, şi de marţi, cu colegii din celelalte 11 state UE, vor fi consacrate parţial viitoarei autorităţi unice de decizie în sectorul bancar.

Un acord va permite furnizarea de lichidităţi băncilor aflate în dificultate fără a pune în pericol tot sistemul şi fără contribuţia fondurilor publice. Acordul va implica ţările din zona euro şi alte state comunitare care vor dori să participe.

Este necesar ca un compromis să fie realizat până la sfârşitul acestui an, astfel încât să existe posibilitatea ca textul legislativ să fie adoptat înainte de încheierea mandatului actualului Parlament European, valabil până în martie.

Mai multe obiecţii au fost formulate faţă de o propunere prezentată în luna iulie de Comisia Europeană, venite în special din Germania.

Proiectul prevede crearea unei autorităţi de decizie „ad hoc”. Dar, potrivit tratatelor actuale, soarta unei bănci trebuie decisă de o instituţie europeană. Comisia Europeană a propus ca acest rol să îi revină, în lipsa unui candidat mai bun. Mai multe state, între care Germania, nu susţin această propunere.

În plus, o opinie juridică recent emisă de CE prevede că autoritatea unică de reglementare nu poate deţine o putere discreţionară privind soarta băncilor.

Mai multe surse europene au spus că aceste probleme pot fi rezolvate fără dificultăţi prea mari.

Germania ar putea accepta temporar rolul CE în această privinţă. Ulterior, prerogativele decizionale ar putea fi acordate Mecanismului European de Stabilitate (MES), aşa cum au propus BCE şi comisarul pentru Servicii Financiare Michel Barnier.

O problemă mai spinoasă este cea a finanţării. Proiectul prevede crearea unui fond unic, finanţat chiar de sectorul bancar. Germania preferă însă o reţea de fonduri naţionale.

Liderii europeni trebuie să stabilească şi care bănci vor fi supuse noilor reglementări, toate sau doar cele mai mari. De asemenea, cine va juca rolul de plasă de siguranţă, dacă fondul sau fondurile nou create nu vor fi suficiente?

MES pare şi de această dată cea mai bună variantă, dar acesta este destinat numai ţărilor din zona euro, astfel că va fi complicat ca statele din afara uniunii monetare să participe la mecanism.

Mecanismul European de Stabilitate ar putea totodată să acorde împrumuturi fondurilor naţionale sau fondului unic destinate susţinerii băncilor.

O sursă apropiată situaţiei a declarat că la reuniunea Eurogroup de luni nu se va discuta despre programele de sprijin ale Irlandei, Portugaliei şi Spaniei, care îşi urmează cursul fără probleme deosebite, şi nici despre un eventual nou ajutor destinat Greciei.

Te-ar mai putea interesa și
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicaţii în sectoarele alimentar şi real estate – consultanţi
- O serie de noutăţi legislative în domeniul TVA vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului 16/2022, cel mai mare impact urmând......
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Chnezii estimează vânzarea a 6 milioane de vehicule electrice în acest an pe piața internă
Un număr record de şase milioane de automobile electrice ar urma să fie vândute în acest an în China, pe fondul majorării ...
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Românii au început să pună bani deoparte pentru zile negre – sondaj
Aproximativ 50% dintre români apreciază că situaţia lor financiară s-a înrăutăţit faţă de anul trecut, iar 38% ...
Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la 16 august
Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la 16 august
Proiectele pentru producţia de hidrogen din surse regenerabile se pot depune până la data de 16 august iar valoarea maximă ...