Miniştrii de finanţe din zona euro refuză să prelungească programul de asistenţă pentru Grecia

Miniştrii de finanţe din zona euro au refuzat sâmbătă să prelungească programul de asistenţă financiară pentru Grecia după 30 iunie, data la care acesta expiră, au indicat mai multe surse concordante, potrivit AFP. Grecia trebuie să plătească datorii de 1,54 miliarde de euro scadente pe 30 iunie.
Economica.net - sâm, 27 iun. 2015, 15:47
Miniştrii de finanţe din zona euro refuză să prelungească programul de asistenţă pentru Grecia

Programul de asistenţă financiară pentru Grecia va lua sfârşit la 30 iunie, a anunţat sâmbătă preşedintele Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, după ce Atena a refuzat propunerile avansate de creditorii săi pentru a evita intrarea în incapacitate de plată şi după ce premierul grec Alexis Tsipras a anunţat organizarea unui referendum pe subiectul condiţiilor puse.

Considerând că Grecia a rupt negocierile, Dijsselbloem a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, după cum relatează AFP, că ‘programul de asistenţă va expira marţi seara’.

Dijsselbloem a mai declarat că membri Eurogrupului se se vor întâlni, fără ministrul grec de finanțe, pentru a discuta consecințeleși „să pregătească tot ce este necesar pentru a asigura stabilitatea zonei euro la cel mai înalt nivel”.

Miniştrii de finanţe din zona euro s-au reunit sâmbătă la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri de urgenţă, pentru a discuta deblocarea unui ajutor de 15,5 miliarde de euro pentru Grecia şi extinderea până în noiembrie a programului de asistenţă pentru această ţară.

Mai mulți oficiali au declarat pe parcursul zilei de sâmbătă, 27 iunie, că decizia premierului Tsipras de a organiza un referendum a dus Grecia mai aproape de ieșirea din zona euro.

Ministrul finlandez al Finanţelor sublinia că trebuie discutată ieșirea Greciei din zona euro. „Cred că este singura opţiune pe care trebuie să o discutăm pentru că nu e nimic altceva pe masă”, a declarat Alexander Stubb, citat de Associated Press.

CITEȘTE ȘI Ministrul finlandez al Finanţelor: Trebuie discutată ieşirea Greciei din zona euro

Și ministrul german de finanțe a declarat că „deocamdată, nu mai există bază pentru negocieri (…). Niciunul din colegii cu care am vorbit nu are idee de ceea ce se poate face acum”, citat de AFP.

CITEȘTE ȘI Ministrul german de Finanţe: Grecia a pus capăt negocierilor cu creditorii săi într-un mod unilateral

Și șeful Eurogrupului, Jeroen Dijsselbloem, a declarat astăzi că anunţul premierului grec Alexis Tsipras privind organizarea unui referendum în legătură cu cererile creditorilor este ‘o tristă decizie’ pentru Grecia şi ‘închide uşa continuării discuţiilor’, citat de AFP.

Referendum propus de Tsipras

Premierul elen, Alexis Tsipras, a anunţat în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă organizarea în Grecia a unui referendum privind documentul ce ar putea rezulta după şedinţa Eurogrupului, prevăzută sâmbătă, la Bruxelles, între Atena şi creditorii săi, transmite AFP. Guvernul Greciei nu poate accepta extinderea cu cinci luni a pachetului de asistenţă financiară, propusă de creditori, deoarece, astfel, s-ar adânci recesiunea şi, în cele din urmă, s-ar ajunge la o nouă rundă de negocieri, a afirmat, vineri, un oficial guvernamental elen, transmite Reuters. Grecii s-au grabit sa retragă bani de la bancomate de la primele ore ale zilei de sâmbătă, iar Alpha Bank a oprit toate tranzacţiile online, scrie The Telegraph.

CITEȘTE ȘI Grecia: Tsipras anunţă referendum pe 5 iulie. Populaţia goleşte bancomatele

Te-ar mai putea interesa și
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
UE impune pentru prima dată sancțiuni împotriva coloniștilor evrei din Cisiordania
Uniunea Europeană impune pentru prima dată sancţiuni împotriva coloniştilor israelieni radicali din Cisiordania, pentru acte de violenţă contra palestinienilor, au declarat vineri diplomaţi......
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele ...
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...