Miniştrii Transporturilor din UE anunţă măsuri pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere

Miniştrii Transporturilor din statele membre ale Uniunii Europene, care s-au întâlnit miercuri la conferinţa organizată de Comisia Europeană, împreună cu Preşedinţia malteză, au adoptat o Declaraţie privind îmbunătăţirea siguranţei rutiere, obiectivul fiind reducerea la jumătate a rănirilor grave în UE în perioada 2020-2030.
Economica.net - joi, 30 mart. 2017, 10:18
Miniştrii Transporturilor din UE anunţă măsuri pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere

Ţinând cont de numărul ridicat de decese rutiere (25.500 de persoane şi-au pierdut viaţa anul trecut în accidente rutiere pe teritoriul UE) şi de faptul că rănirile grave provocate de accidentele rutiere sunt o problemă majoră a societăţii, costurile sociale ale accidentelor rutiere la nivelul Uniunii Europene fiind estimate la 100 de miliarde de euro, oficialii europeni şi-au reconfirmat angajamentul privind îmbunătăţirea siguranţei rutiere.

Aceştia şi-au exprimat îngrijorarea privind creşterea numărului de decese şi răniri grave în rândul cicliştilor şi pietonilor provocate de accidentele rutiere şi au apreciat că sunt necesare eforturi suplimentare pentru stoparea acestei tendinţe.

Printre măsurile anunţate în Declaraţia privind îmbunătăţirea siguranţei rutiere se află: îmbunătăţirea comportamentului şoferilor şi a aplicării reglementărilor de trafic în statele membre ale Uniunii Europene şi dincolo de frontiere, sporirea acţiunilor de conştientizare a şoferilor, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii şi a siguranţei vehiculelor.

Miniştrii Transporturilor s-au angajat să continue şi să consolideze măsurile necesare pentru îndeplinirea obiectivului UE de a reduce la jumătate numărul de decese cauzate de accidente rutiere între 2010 şi 2020, să îmbunătăţească cooperarea între statele membre, inclusiv autorităţile relevante, cu societatea civilă, institutele de cercetare şi sectorul privat, în privinţa planurilor şi strategiilor necesare pentru îmbunătăţirea siguranţei rutiere.

Ca răspuns la recenta încetinire a scăderii numărului de accidente rutiere, Comisia Europeană a organizat, împreună cu Preşedinţia malteză, o conferinţă cu părţile interesate şi miniştrii de resort, care s-a desfăşurat în Malta, în perioada 28-29 martie 2017.

Evenimentul de două zile a reunit experţi în domeniul siguranţei rutiere, părţi interesate şi factori de decizie şi a reprezentat o oportunitate de a discuta despre situaţia actuală în ceea ce priveşte siguranţa rutieră şi despre modalităţile de reducere a deceselor şi rănirilor grave cauzate de accidentele rutiere.

”Statisticile publicate astăzi reflectă o îmbunătăţire şi un punct de vedere pozitiv. Dar nu cifrele contează cel mai mult, ci vieţile pierdute şi familiile îndurerate. Chiar astăzi, pe drumurile din UE şi-ar putea viaţa 70 de persoane şi de cinci ori mai multe persoane vor suferi accidente grave. Lansez un apel tuturor părţilor interesate să-şi intensifice eforturile pentru ca să ne putem îndeplini obiectivul de a reduce la jumătate numărul deceselor cauzate de accidente rutiere între 2010 şi 2020”, a afirmat Violeta Bulc, comisarul european pentru transport.

Potrivit statisticilor privind securitatea rutieră publicate la începutul acestei săptămâni de Comisia Europeană, România şi Bulgaria au fost şi anul trecut ţările cu cel mai mare număr de decese rutiere la un milion de locuitori (97 şi, respectiv, 99), aproape dublu faţă de media de 50 de decese înregistrată la nivelul UE.

În România, s-a înregistrat anul trecut o creştere de 1% a numărului de decese rutiere faţă de 2015, dar comparativ cu 2010 s-a înregistrat o scădere de 19%.

La nivelul Uniunii Europene, numărul de decese rutiere a scăzut anul trecut cu 2%, comparativ cu 2015.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...