1EUR = 4.8740 RON | Bucureşti -1 º

Extern

Ministru german de Finanţe: Datoria Greciei nu poate fi comparată cu cea a Germaniei de după 1945

Ministrul german de finanţe, Wolfgang Schauble, a respins joi orice comparaţie între datoria ţării sale după 1945, ştearsă în mare parte de Aliaţi în 1953, şi îndatorarea actuală a Greciei, apreciind că 'paralela duce la confuzie', relatează AFP, preluată de Agerpres.

09 iul, 2015 | Agerpres

'O comparaţie cu anii '20', când Germania învinsă în 1918 era sufocată de cereri de reparaţii, 'sau cu 1953 nu are nimic de a face cu situaţia cu care ne-am confruntat în ultimii ani în zona euro (...) asta duce la confuzie', a declarat Schauble, care se opune oricărei reduceri a datoriei elene, în cadrul unui simpozion al Bundesbank de la Frankfurt.

Mai mulţi economişti, printre care francezul Thomas Piketty au întrebat-o pe şefa guvernului federal german despre posibilitatea reducerii datoriei Greciei. Joi, Angela Merkel a respins din nou această ipoteză, apreciind că 'nici nu se pune problema'.

'Germania este ţara care niciodată nu şi-a plătit datoriile. Nu este legitim să le dai lecţii altor naţiuni', a scris Piketty în săptămânalul german Die Zeit. El a reamintit că în 1953, la opt ani după înfrângerea Germaniei naziste, Aliaţii au şters la conferinţa de la Londra '60% din datoria externă' a tinerei Republici Federale Germania.

Miercuri, premierul grec Alexis Tsipras a folosit acelaşi argument la Strasbourg: 'În 1953, popoarele europene au arătat ce este solidaritatea europeană. 60% din datoria Germaniei a fost ştearsă. A fost manifestarea cea mai semnificativă de solidaritate din istorie', a spus el în faţa eurodeputaţilor.

'Această paralelă predispune la confuzie, nu faceţi această greşeală', a subliniat Schauble. 'Evident, a existat nazismul şi aliaţii au luat decizia foarte inteligentă de a anula datoria Germaniei după Al Doilea Război Mondial dar circumstanţele sunt total diferite', a mai spus el.

Asfixiată de o datorie colosală, Atena are termen până la miezul nopţii (22.00 GMT) pentru a propune un nou program de reforme cu care speră să-i convingă pe europeni să le acorde un nou ajutor şi să rămână în zona euro, notează AFP.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO