Avem ministru nou. Provocările Ramonei Mănescu la şefia Transporturilor

Europarlamentarul Ramona Mănescu primeşte un minister dificil, chiar dacă cea mai mare problemă, suspendarea fondurilor europene, a fost rezolvată. Cartoful fierbinte din mâna politicianului liberal se numeşte privatizarea CFR Marfă. Iată o listă scurtă a "grelei moşteniri".
Economica.net - lun, 26 aug. 2013, 12:52
Avem ministru nou. Provocările Ramonei Mănescu la şefia Transporturilor

Finalizarea privatizării CFR Marfă. Este preocuparea numărul unu a Ministerului Transporturilor. Câştigătorul licitaţiei pentru preluarea operatorului feroviar de marfă a fost desemnat Grup Feroviar Român, compania omului de afaceri român Gruia Stoica. După mai multe contre politice între Guvern şi Palatul Cotroceni, la jumătatea acestei luni Hotărârea de Guvern privind privatizarea CFR Marfă a fost publicată în Monitorul Oficial, Până la jumătatea lunii octombrie, fie Gruia Stoica vine cu cele 202 milioane de euro, cât a promis că oferă pentru pachetul majoritar de acţiuni, fie privatizarea se reia, ceea ce ar fi un semnal foarte prost pentru Executivul de la Bucureşti, mai ales că privatizarea este convenită şi în acordul pe care România vrea să îl încheie din nou cu FMI

Stoica a anunţat că firma sa are capacitatea necesară să asigure finanţarea acestei tranzacţii, dar mai apare o problemă: dealul are nevoie de avizul Consiliului Concurenţei. O chestiune destul de sensibilă pentru că, dacă se ia în calcul cota de piaţă pe care o va avea pe zona de transport feroviar de marfă, Gruia Stoica va avea practic monopol. Consiliul nu a emis încă o opinie.

Metroul de Drumul Taberei. Ca urmare a subfinanţării proiectului magistralei V a metroului bucureştean, Drumul Taberei-Universitate, proiectul este întârziat cu circa 10 luni de zile. Ca atare, şi momentul finalizării lucrărilor a fost şi el întârziat cu un an, chiar oficialii companiei vorbind despre anul 2015 ca termen la care primul tren de metrou cu călători va circula între staţiile Râul Doamnei şi Eroilor. O veste destul pe proastă pentru cei 300.000 de locuitori ai sectorului unde chiar soţul actualului ministru al Transporturilor este primar. Vestea bună este că, potrivit ultimelor promisiuni al conducerii Metrorex, în ianuarie vor începe în sfârşit forajele cu cele două utilaje gigant care acum sunt „parcate” în zona Răzoare. Pentru ca lucrările să continue, este nevoie de 500 de milioane de lei pe an.

CFR Călători. În condiţiile în care condiţiile de călătorie cu trenul sunt lasă încă de dorit în multe cazuri, iar viteza medie de circulaţie rămâne mai mică decât cea de acum 25 de ani, compania feroviară de transport de călători continuă să apeleze la cea mai simplă modalitate de supravieţuire: scumpeşte călătoria. De la 1 septembrie, preţul călătoriei cu trenul creşte cu până la 10%. Motivele ţin de creşterea costurilor cu combustibilii, energia electrica sau piesele de schimb, deci par justificate, dar şi pe această piaţă operatorii privaţi câştigă din ce în ce mai mult teren.

Situaţia CNADNR. Odată cu apariţia Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine, condus de pesedistul Dan Şova, Compania Naţională de Autostrăzi a ieşit din subordinea Ministerului Transporturilor. Acum, după ce situaţia fondurilor europene presusupendate pe Transporturi a fost rezolvată, teoretic, CANDNR urmează să fie „spartă” în două: o parte se va ocupa de construcţia şi întreţinerea autostrăzilor, iar o parte de restul reţelei rutiere. Este foarte posibil ca prima instituţie, cea care gestionează cei mai mulţi bani europeni, să nu ajungă niciodată în subordinea Ministerului Transporturilor. 

Ramona Mănescu a depus, luni, jurământului de învestitură în funcţia de ministru al Transporturilor, într-o ceremonie organizată la Palatul Cotroceni, la care au luat parte preşedinţii Senatului şi Camerei Deputaţilor şi membri ai Guvernului.

Cine este Ramona Mănescu

Europarlamentarul Ramona Mănescu s-a născut la 6 decembrie 1972, la Constanţa.

Este licenţiată în Ştiinţe Juridice, la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti (1999). A urmat studii postuniversitare la Colegiul Naţional de Apărare din cadrul Universităţii Naţionale de Apărare (2005) şi în cadrul Academiei Naţionale de Informaţii din cadrul Colegiului Superior de Securitate Naţională (2006). În 2006 a mai absolvit un master în Relaţii internaţionale şi integrare europeană, la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative Bucureşti, precum şi cursuri postuniversitare de Drept internaţional public, drept comunitar, Relaţii Internaţionale, Studii europene şi euro-atlantice, Diplomaţie la Institutul Diplomatic din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

În perioada 2000-2005, a lucrat ca avocat la cabinetul individual de Avocatură ‘Ramona Nicole Mănescu’.

În 1990, s-a înscris în Partidul Naţional Liberal (PNL). În perioada 1996-1997 a fost preşedinte al Organizaţiei Tineretului Naţional Liberal sector 6, iar între 1996-2004 a fost membru al Departamentului de Relaţii Externe a PNL. În perioada 2001-2002 a fost Ofiţer Internaţional al Tineretului Naţional Liberal (TNL) şi vicepreşedinte al TNL (2002-2005). Între 2003-2005 a fost vicepreşedinte al Federaţiei Internaţionale a Tineretului Liberal (IFLRY) şi raportor al Comisiei pentru Afaceri Externe a Delegaţiei Reprezentanţilor Naţionali a PNL.

Între 2002 şi 2004 a fost expert parlamentar, iar în perioada 2005-2007 a fost vicepreşedinte cu rang de subsecretar de stat la Autoritatea Naţională pentru Tineret.

Este europarlamentar al PNL din noiembrie 2007 şi a fost realeasă în iunie 2009.

În 2008, a fost declarată europarlamentarul anului 2008 la categoria Educaţie şi cultură în cadrul galei ‘The Parliament Magazine Awards’.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...