1EUR = 4.7785 RON | Bucureşti 6 º

News

Ministrul Agriculturii: 9,3 mld. euro, fonduri europene şi de la bugetul de stat, pentru integrarea producţiei

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, a afirmat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că 9,3 miliarde de euro, fonduri europene şi de la bugetul de stat, vor fi destinaţi integrării producţiei.

25 iul, 2014 | Agerpres

'Preocuparea mea nu este numai să exportăm grâul, porumbul, ele sunt campioanele exporturilor, ci să integrăm producţia. Tocmai de aceea, următorii 9,3 miliarde de euro din fonduri europene şi fonduri de la bugetul de stat pe Dezvoltare Rurală vor merge pe integrarea producţiei, cu prioritate către cei care, pe lângă ferma de producţie vegetală, vor să facă şi una de producţie zootehnică, pe lângă ferma de producţie vegetală, vor să facă partea de depozitare. Avem nevoie în continuare de capacităţi de depozitare', a declarat ministrul Agriculturii.

Daniel Constantin a menţionat că, în prezent, România are o capacitate de a depozita aproximativ 18 milioane de tone de cereale, din care spaţii de depozitare pentru trei milioane de tone sunt realizate, în ultimii trei ani, prin fonduri europene.

'Mă uit care a fost impactul fondurilor europene în ultimii ani. Cred că, în momentul de faţă, noi avem o capacitate, mă refer la cereale, de a depozita de aproximativ 18 milioane de tone, dintre care 8 milioane, cred că sunt la standarde superioare. Vreau să vă spun că 3 milioane de tone capacitate de stocare au fost realizate în ultimii trei ani, prin fonduri europene', a spus ministrul.

Daniel Constantin a subliniat că este nevoie în continuare să fie dezvoltate spaţiile de depozitare.

'Avem nevoie să procesăm producţia respectivă şi după aceea, sigur, să exportăm produse procesate care aduc valoare mai mare către fermieri, beneficiu mai mare către fermieri, dar şi taxe şi impozite mai mari către bugetul de stat', a declarat acesta.

Ministrul a mai spus că 2013 a fost un an record din punct de vedere al producţiei de grâu, fiind recoltate 7,3 milioane de tone.

'Mai bine de 5 milioane de tone au mers către export, astfel că am ajuns în situaţia fericită, în 2013, să exportăm mai mult decât am importat. Mă refer la toată producţia agroalimentară a României. Am avut exporturi anul trecut de peste 5 miliarde de euro', a menţionat Daniel Constantin.

Ministrul a apreciat că şi în 2014, trendul este foarte bun. 'În primele patru luni avem deficit, dar un deficit foarte mic, de 1,9 milioane de euro, comparativ cu un deficit al anului 2013, la primele patru luni, de peste 300 milioane de euro. Deci, în acest ritm, cred că şi în 2014 vom avea o balanţă pozitivă', a conchis Daniel Constantin.

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO