Ministrul Agriculturii: Cel mai bun brand de ţară pentru România este în zona produselor bio

România este în căutarea unui brand de ţară, iar cel mai bun pe care îl putem avea este în această zonă, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calităţii şi al marketingului, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la conferinţa Romanian Organic Forum desfăşurată în cadrul târgului Indagra 2014.
Economica.net - vin, 31 oct. 2014, 12:05
Ministrul Agriculturii: Cel mai bun brand de ţară pentru România este în zona produselor bio

‘România este în căutarea unui brand de ţară, iar cel mai bun pe care îl putem avea este în această zonă, a produselor bio, care s-a dezvoltat din punct de vedere al calităţii dar şi al marketingului, însă aici mai avem încă de lucrat. Sprijinul în acest sector a crescut din 2010 până în 2013, de la 3 milioane de euro la 7 milioane de euro, însă în 2014 acest sprijin din fonduri europene a scăzut la 4 milioane de euro. Am făcut un efort la insistenţele sectorului şi am reuşit la rectificarea din septembrie să mai dăm încă 10,6 milioane de lei pentru ca agricultura ecologică să aibă acelaşi sprijin din 2013. Cred că fermierii care au reuşit să facă această conversie la agricultura ecologică sunt mulţumiţi că au un sprijin cât de cât important din partea statului’, a spus Constantin.

Acesta a precizat că pentru perioada 2014-2020 sprijinul pentru agricultura ecologică a fost dublat la 200 de milioane de euro din cele 8 miliarde de euro care vin din fonduri europene pe PNDR.

‘Sprijinul a mers pe de o parte pe zona de conversie, iar pe de altă parte pe zona certificată ca şi producţie bio. În prima fază, am alocat suma de 100 de milioane de euro pentru agricultura ecologică, dar după discuţiile productive de stimulare am dublat sumele la 200 de milioane de euro pentru perioada 2014-2020 atât pentru zona de conversie cât şi pentru plata suprafeţelor care sunt certificate. Dacă ne vom dezvolta în stilul în care doreşte sectorul s-ar putea constata ca sumele sunt insuficiente. Tot pe zona de stimulare, domnul Cioceanu (n.r. preşedintele Asociaţiei Bio-România) îşi doreşte conversia păşunilor din România la agricultura ecologică. Este un deziderat pe care ni-l dorim cu toţii, dar vreau să atragem şi un semnal de alarmă: sumele sunt aceleaşi, dar vom avea 4,5 milioane de hectare în plus. Cred că trebuie să ne gândim pe termen lung’, a adăugat şeful MADR.

România are un potenţial imens în agricultura ecologică, cu o suprafaţă de 300.000 de hectare de teren arabil certificat ecologic pentru producţie şi alte 500.000 de pajişti şi un număr de 15.500 de operatori înregistraţi în sistem la finele anului 2013. Din păcate, România continuă să exporte 80% din producţie, în special materie primă şi foarte puţine produse procesate.

Te-ar mai putea interesa și
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Bosch a finalizat investiția de 21,2 milioane de euro în extinderea Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca
Grupul Bosch, companie germană cu circa 10.000 de angajați în România, a inaugurat o nouă clădire dedicată Centrului de Inginerie de la Cluj-Napoca....
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
Românii pe ultimele locuri în UE când vine vorba de achiziţionarea de cărţi online
În 2023, la nivelul Uniunii Europene, 13,4% din rezidenţi au cumpărat online cărţi, reviste sau ziare tipărite şi ...
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints AI
Profi își extinde serviciile de retail media către toate brandurile și agențiile specializate, în colaborare cu Footprints ...
După șase luni în care a derulat campanii pilot cu un număr limitat de branduri și agentii de media, Profi, rețeaua ...
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Ciolacu: Proiectul de lege privind adoptarea salariului minim european în România, în lucru la Ministerul Muncii
Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Muncii, Simona Bucura Oprescu, să pună în transparenţă, imediat după ...