Ministrul Agriculturii, despre pesta porcină africană: Vom interzice importul din R.Moldova şi Ucraina

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat vineri, la Timişoara, că pentru a preveni pătrunderea în ţară a pestei porcine africane (PPA) va fi dispusă interzicerea importului de către consumatori a produselor de origine animală din Republica Moldova şi Ucraina.
Economica.net - vin, 30 sept. 2016, 09:04
Ministrul Agriculturii, despre pesta porcină africană: Vom interzice importul din R.Moldova şi Ucraina

”Vom dispune interzicerea importului a produselor de origine animală de către consumatori (din Republica Moldova şi Ucraina, n.r.). Am informat şi preşedintele şi premierul. În momentul în care ar intra în ţară (pesta porcină africană, n.r.), toţi porcii din zona respectivă ar trebui sacrificaţi. Ar fi pierderi incomensurabile, greu de estimat la ora actuală. Ştiu din experienţa statelor membre ale UE, Balticele şi Polonia, care au avut pierderi foarte mari”, a afirmat ministrul Agriculturii.

El a subliniat, pentru presă, că PPA este o maladie extrem de periculoasă pentru care nu există vaccin, iar în momentul în care ar ajunge în ţară s-ar înregistra pagube foarte mari.

Achim Irimescu a punctat faptul că măsurile de prevenţie vizează, în primul rând, oprirea pătrunderii în ţară a produselor animale din cele două ţări, precum şi controlul asupra migraţiei porcilor mistreţi în zona de frontieră cu cele două state.

”Sperăm să nu se întâmple lucrul acesta şi am şi luat măsuri în acest sens. Marţea viitoare vom avea un Comitet Naţional de urgenţă, de criză. Măsurile trebuie să vizeze canalele de intrare în ţară, respectiv produsele introduse de consumatori – care sunt mai ieftine în Republica Moldova şi Ucraina – şi porcii mistreţi care trec peste frontieră. Pentru mistreţi se fac extrageri, împreună cu veterinarii şi cu vânătorii din zonă, mistreţii se vânează şi se iau probe. Trebuie observat în zona de frontieră orice porc mistreţ găsit mort, acesta trebuie testat şi se iau măsuri, iar în frontieră avem alertă. Şi Poliţia de Frontieră şi ANAF cu Vama şi medicii veterinari sunt prezenţi nonstop”, a detaliat ministrul Agriculturii, care participă vineri la deschiderea noului an academic la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului.

Posibilitatea extinderii în ţara noastră a pestei porcine africane, depistată în Republica Moldova, a constituit tema unei întâlniri care a avut loc marţi, 27 septembrie, la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, la iniţiativa preşedintelui acesteia, liberalul Nini Săpunaru, la care au fost prezenţi ministrul Agriculturii şi reprezentanţii mai multor instituţii, între care ANSVSA, structuri ale MAI, Poliţiei de Frontieră.

Ministrul Agriculturii a precizat, marţi, că două sunt elementele ‘extrem de importante’ care trebuie avute în vedere – avertizarea cetăţenilor faţă de riscul acestei boli şi prevenirea efectivă a bolii, împotriva căreia nu există vaccin.

‘Este necesar, pe de o parte, ca cetăţenii să fie avizaţi de riscul acestei boli, pentru că cetăţenii pot contribui esenţial la propagarea şi la intrarea acestei boli în ţară prin importul de produse de origine animală prin alte căi, să spunem aşa, şi este, repet, esenţial ca cetăţenii de o parte şi de alta a frontierei să înţeleagă acest lucru. Pe de altă parte instituţiile abilitate să-şi facă datoria. Colegii de la Autoritatea Veterinară au făcut tot ce se poate împreună cu colegii din Republica Moldova pentru a sesiza la timp şi a detecta la timp maladia. Sunt toate semnele că avem un caz dacă nu două de pestă porcină africană în Moldova (n.r. – Republica Moldova) şi nu ştiu dacă trebuie să aşteptăm momentul în care va veni confirmarea de la testul din Portugalia. Cred că de fapt noi trebuie să prevenim încă de pe acum şi cred că este cazul ca instituţiile abilitate – MAI, Poliţia de Frontieră, IGSU, colegii veterinari şi autorităţile locale, reprezentanţii tuturor acestor instituţii să ia toate măsurile necesare pentru a preveni’, a explicat ministrul Irimescu.

Potrivit lui, pagubele pe care această boală le-ar putea produce ar fi ‘de sute de milioane de euro, poate chiar de miliarde’.

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în ultimele zile în satul Mosana din raionul Doduşeni, în Republica Molodova, la 53 de kilometri de cel mai apropiată localitate din România, respectiv Mitoc din judeţul Botoşani.

Te-ar mai putea interesa și
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane de leva în 2023, dublu faţă de cifra de afaceri din 2022, informează......
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung dezvăluie gama anului 2024 de televizoare cu inteligență artificială
Samsung Electronics a prezentat miercuri seară o analiză detaliată a gamei sale de televizoare și soundbar-uri pentru ...
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni de majorare a capitalului social
Distribuitorul de carburanți JT Grup Oil scoate la vânzare 10.000.000 de acțiuni ordinare noi, emise în urma unei operațiuni ...
JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal ...
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenței a autorizat preluarea Copraag Entrepreneur de către Ubitech Construcții
Consiliul Concurenţei a autorizat tranzacția prin care Ubitech Construcții S.R.L. intenționează să preia Copraag Entrepreneur ...