Ministrul Agriculturii: Până luni la miezul nopţii s-au emis ordine de plată pentru 600.000 de fermieri

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a emis ordine de plată, până luni la miezul nopţii, pentru mai mult de 600.000 de fermieri, suma totală care va intra în conturile agricultorilor din avansul pe suprafaţă depăşind 255 de milioane de euro, a declarat marţi, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu.
Economica.net - mar, 01 dec. 2015, 09:49
Ministrul Agriculturii: Până luni la miezul nopţii s-au emis ordine de plată pentru 600.000 de fermieri

‘Până la miezul nopţii s-au emis ordine de plată pentru mai mult de 600.000 de fermieri pentru plata avansului pe suprafaţă, cu o sumă de 255 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ne-am apropiat de 70%. Ne vom opri aici, la 30 noiembrie, cu plăţile în avans pentru că nu doresc să avem probleme la Comisia Europeană. Chiar dacă în sistem sunt băgaţi toţi fermierii, nu s-au emis ordine de plată decât pentru cei peste 600.000. Banii intraţi efectiv în contul fermierilor sunt cele 22 de milioane de euro virate vineri, pentru că ulterior s-a intrat în ‘Bank Holiday’, însă se vor vira începând de miercuri, 2 decembrie. Cred că este important că am reuşit să plătim aproape 70% din suma alocată’, a spus Irimescu.

Ministrul a precizat că avansurile pentru plăţile pe suprafaţa sunt plătite din bugetul naţional, însă Comisia Europeană îi va rambursa până pe 15 ianuarie 2016 şi astfel ‘nu vom avea probleme cu deficitul’.

Plata SAPS aferentă anului 2015 va intra pe schema normală de marţi, 1 decembrie, însă modului financiar al APIA trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvenţiilor europene.

‘Modulul financiar a fost făcut pentru avansuri, însă acum trebuie refăcut, trebuie redimensionat pentru plata integrală a subvenţiilor, pentru că nu s-a luat în calcul decât efectiv SAPS, fără plăţile de agromediu, înverzirea, etc. De asemenea, am vorbit cu Comisia să vedem dacă putem să facem plăţile pe principul regionalizării, adică să încercam să plătim fermierii într-o regiune unde s-a finalizat controlul, fără să mai aşteptăm până când se finalizează la nivel de ţară. Trebuie văzut dacă se poate aplica acest sistem la nivel naţional. Cred că în partea de sud a ţării, în zona de câmpie este mai uşor accesul, iar producătorii mari sunt mai uşor de controlaţi decât cei mici din zona de deal şi de munte’, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit şefului MADR, cererile de plată depuse de către fermieri la APIA se ridică la 943.000, însă în urma analizelor şi controalelor numărul cererilor de plată eligibile s-a redus la circa 700.000.

Fermierii primesc un avans de 69,75% din plata unică pe suprafaţă, respectiv 53,4198 euro pe hectar, din cuantumul stabilit pentru anul 2015 de 77,42 de euro/ha. Banii vor fi plăţi în lei la cursul stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2015 (4,4176 lei/euro), ceea ce înseamnă aproximativ 235,9 lei/hectar.

Campania de primire a cererilor unice de plată pentru anul 2015 a fost prima din noua Politică Agricolă Comună (PAC) 2014 – 2020 şi a adus schimbări majore impuse de legislaţia comunitară pentru toate statele membre. Legislaţia aplicabilă a cuprins atât partea de activitate din sectorul vegetal, cât şi din cel zootehnic, existând totodată reguli noi privind criteriile de eligibilitate.

Perioada de plată a acestor subvenţii în avans este 16 octombrie – 30 noiembrie 2015 pentru toate ţările membre UE, iar după 1 decembrie încep plăţile efective până la 30 iunie anul următor.

Te-ar mai putea interesa și
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
Burduja: România are cel mai mic preţ din regiune la energie electrică
România are un preţ la energie electrică cel mai mic din regiune, fiind un efect al investiţiilor în "energie verde, în regenerabile", a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja....
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Unii producători auto germani sunt afectaţi de prăbuşirea podului din Baltimore
Prăbuşirea podului Francis Scott Key din Baltimore are efecte diferite asupra producătorilor de automobile din Germania, ...
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv în sarcina autorităţilor
Aderare parțială Schengen – Despescu, MAI: Pasagerii nu au nicio obligaţie suplimentară, acestea sunt exclusiv ...
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, ...
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Grecia: Băncile se pregătesc să plătească acţionarilor dividende pentru prima dată din 2008
Banca Centrală Europeană va permite băncilor elene să-şi recompenseze acţionarii pentru prima dată din 2008, după ...