Ministrul Agriculturii: Producţia de grâu din acest an a ajuns la 7,37 milioane de tone

Producţia de grâu din acest an se cifrează la 7,37 milioane de tone, fapt ce plasează România, pentru al doilea an consecutiv, pe primele locuri în rândul ţărilor din Europa, a declarat, vineri, vicepremierul Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, într-o conferinţă de specialitate.
Economica.net - vin, 26 sept. 2014, 17:29
Ministrul Agriculturii: Producţia de grâu din acest an a ajuns la 7,37 milioane de tone

‘Producţia agricolă este bună şi plasează România pe primele locuri în rândul ţărilor din Europa. Vorbim despre 7,37 milioane de tone producţia de grâu în acest an, din cele peste opt milioane de tone previzionate. La rapiţă avem cea mai bună producţie din istoria României, dar nu la potenţialul maxim pe care îl deţinem. Valoarea producţiei este de 1.089.000 tone, echivalentul a 2,5 tone/hectar. La porumb s-a recoltat 12% din cantitatea totală, până acum. La producţie, cu 2,5 milioane hectare cultivate, România este pe primul loc, dar la randament suntem departe de primul loc, din păcate. În anii trecuţi, randamentul mediu la hectar a fost de 4 – 4,5 tone la hectar, în timp ce în Franţa există 8 tone/hectar, iar în Belgia 11 tone/hectar’, a precizat Constantin.

În ceea ce priveşte exporturile, ministrul Agriculturii a menţionat că balanţa comercială este una pozitivă după mulţi ani, în primele şase luni din 2014 valoarea acestora fiind de două miliarde de euro, în creştere cu 200 de milioane de euro faţă de primul semestru din 2013.

‘Balanţa României a reuşit să fie pozitivă, adică am exportat mai mult decât am importat. Ar fi un lucru extraordinar şi un start foarte bun pentru dezvoltarea
agriculturii româneşti. În primele şase luni din 2013, exporturile au fost de 1,8 miliarde de euro, iar în primele şase luni din 2014 acestea au crescut cu 200 de milioane de euro, până la două miliarde de euro. Exporturile pe pieţele terţe au crescut cu 75%, în 2013. Datoria noastră către fermieri este să găsim alte pieţe.

După stabilizarea producţiei, cu România pe primele locuri în Uniunea Europeană în ultimii doi ani din punct de vedere al producţiei agricole, scopul este să aducem valoare adăugată produselor noastre. E adevărat că, per total, la grâu e o altă situaţie, unde s-au exportat peste 6 miliarde de tone, adică mare parte din producţie. Anul acesta, porumbul a fost pe primul loc la exporturi. Politica ministerului este de a reuşi să aducă valoare adăugată în agricultură şi asta o vom face cu fondurile puse la dispoziţia agriculturii prin PNDR’, a adăugat şeful de la Agricultură.

Acesta a subliniat că România, pe zona de agricultură, a fost printre primele ţări care au transmis Programul Naţional de Dezvoltare Rurală /PNDR/, iar la începutul lunii octombrie autorităţile române vor primi observaţiile din partea Comisiei Europene /CE/.

‘Până acum, nu am primit observaţiile din partea Comisiei Europene. Ni s-a spus că, la începutul lunii octombrie, vom primi aceste observaţii şi, din câte am înţeles, nu există observaţii majore’, a explicat oficialul.

În altă ordine de idei, Daniel Constantin a spus că Ministerul Agriculturii va primi bani la rectificarea bugetară care va avea loc săptămâna viitoare, fără, însă, să avanseze o sumă.

Te-ar mai putea interesa și
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
A venit timpul ca Rusia să fie recunoscută oficial drept ”stat terorist”, declară preşedintele Ucrainei
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă seara târziu că Rusia ar trebui să fie declarată "stat terorist", aşa cum demonstrează "realitatea de zi cu zi" în ţara sa de......
Ce efect ar avea asupra prețurilor un embargou impus de UE asupra petrolului rusesc
Ce efect ar avea asupra prețurilor un embargou impus de UE asupra petrolului rusesc
Un embargou petrolier impus de UE asupra Rusei ar putea fi gestionat de statele europene, iar, după o creștere bruscă ...
Armata SUA cumpără noi rachete antiaeriene Stinger, după succesul acestora în Ucraina
Armata SUA cumpără noi rachete antiaeriene Stinger, după succesul acestora în Ucraina
Armata SUA a atribuit un contract în valoare de 625 de milioane de dolari companiei Raytheon Technologies, pentru rachete ...
easyJet va anula peste 200 de zboruri în următoarele 10 zile din cauza întârzierilor din aeroporturi
easyJet va anula peste 200 de zboruri în următoarele 10 zile din cauza întârzierilor din aeroporturi
Transportatorul aerian low-cost easyJet va anula peste 200 de zboruri în următoarele 10 zile, din cauza întârzierilor ...