Ministrul Apărării: Agresivitatea Rusiei face din Marea Neagră o problemă cu implicaţii globale

Agresivitatea şi dispreţul Federaţiei Ruse faţă de normele de drept internaţional fac din Marea Neagră nu doar o problemă regională, ci una cu implicaţii globale, a afirmat, joi, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, la Istanbul.
AGERPRES - joi, 11 ian. 2024, 15:07
Ministrul Apărării: Agresivitatea Rusiei face din Marea Neagră o problemă cu implicaţii globale

Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), el a semnat, în Turcia, Memorandumul de Înţelegere româno-bulgaro-turc privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o iniţiativă în premieră pentru statele aliate riverane, scrie Agerpres.

Alături de ministrul român, la ceremonia de semnare au participat, din partea statelor iniţiatoare, ministrul turc al apărării, Yaşhar Guler, şi ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov.

În cadrul ceremoniei oficiale de semnare a Memorandumului, oficialul român a evidenţiat importanţa acestui proiect pentru siguranţa navigaţiei în Marea Neagră, dar şi pentru postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, arată MApN.

„Concretizarea acestui proiect a fost una dintre priorităţile mandatului meu, pentru că este responsabilitatea noastră, ca state riverane şi membri ai NATO, să depunem toate eforturile pentru siguranţa acestei mări, cu sprijinul şi implicarea aliaţilor noştri”, a afirmat ministrul Tîlvăr.

El a subliniat că securitatea regiunii Mării Negre rămâne o prioritate absolută pentru România, iar Memorandumul de Înţelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră va permite şi altor state aliate şi partenere să contribuie la această iniţiativă.

„Prin lansarea MCM Black Sea demonstrăm solidaritatea şi angajamentul nostru comun în contracararea ameninţărilor minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. (…) Luna trecută, prima dintre cele două nave vânătoare de mine achiziţionate din Marea Britanie a intrat în serviciul Forţelor Navale Române. Această nouă capabilitate, înzestrată cu tehnologie de ultimă generaţie, va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare şi neutralizare a minelor din Marea Neagră”, a evidenţiat ministrul român.

În abordarea problematicii esenţiale a securităţii Mării Negre, Angel Tîlvăr a afirmat că şi alte iniţiative, precum misiunile de Poliţie Aeriană ale NATO, au un rol important în menţinerea securităţii regionale.

„Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră faţă de valorosul nostru aliat, Turcia, pentru dislocarea recentă a patru aeronave F-16 şi a 80 de militari la una dintre principalele noastre baze aeriene”, a spus ministrul Tîlvăr.

Oficialul român a subliniat că „trebuie menţinută toată atenţia NATO asupra evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre unde, împotriva normelor dreptului internaţional, Federaţia Rusă continuă atacurile nediscriminatorii care vizează infrastructura civilă ucraineană, fiind produse distrugeri semnificative, cu impact major asupra populaţiei civile”.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...