Ministrul Apărării: Miercuri va fi aprobat în Guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

Ministrul Apărării Mihai Fifor a anunţat într-un interviu la Europa FM că partea americană a semnat scrisoarea de acceptare iar miercuri va fi aprobat în guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, precizând că până la sfârşitul anului va fi cheltuită suma de 764 de milioane de dolari pentru această achiziţie.
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 15:42
Ministrul Apărării: Miercuri va fi aprobat în Guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

„Astăzi, avem deja confirmarea că pentru primul sistem Patriot, o să avem scrisoarea de acceptare în cursul zilei de mâine (n.r. – miercuri). Asta înseamnă că mâine, în şedinţa de guvern, vom aproba proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, urmând ca în următoarele două săptămâni, să fim cu el în Parlamentul României, pentru că vom urma procedura parlamentară. Da, până la sfârşitul anului, vom cheltui suma de 764 de milioane de dolari pentru primul sistem Patriot”, a explicat ministrul Apărării într-un interviu la Europa FM.

Achiziţionarea sistemului de rachete Patriot face parte din planul României de a-şi moderniza apărarea antiaeriană în următorii zece ani.

Întregul sistem Patriot va costa România aproximativ 4 miliarde de dolari.

Mihai Fifor a declarat că tot în acest an, Ministerul Apărării va plăti un avans de 30 la sută pentru 4 primele elicoptere de transport produse la Ghimbav de consorţiul româno- francez IAR-Airbus.

El a spus că miercuri specialiştii MApN vor merge la Ghimbav pentru a stabili specificaţiile tehnice ale elicopterelor care vor fi cumpărare pentru Armată şi Ministerul de Interne.

În plus, ministrul a anunţat că Armata va achiziţiona 45 de elicoptere, inclusiv de luptă, de la producătorul american Bell Helicopters.

Ministrul Apărării susţine că în ciuda întârzierii semnării contractelor de achiziţii, niciun leu alocat înzestrării în acest an nu va fi returnat la buget.

Din cei 2% din PIB alocaţi în 2017, Armata va plăti în următoarele luni şi primele 30 de transportoare blindate noi de la producătorul american General Dynamics.

Următoarele 600 vor fi produse în România, susţine Mihai Fifor.

Memorandumul de înţelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a armatei cu sisteme Patriot a fost semnat în 18 octombrie, în prezenţa premierului Mihai Tudose.

Documentul a fost semnat între Ministerul Economiei, prin S.C. Aerostar S.A., şi compania americană Raytheon International Defence System şi vizează colaborarea în domeniul echipamentelor şi componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană.

Documentul prevede transferul de tehnologie şi asistenţa tehnică necesară pentru modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor existente, precum şi asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot.

Semnarea memorandumului permite lansarea efectivă a procedurilor pentru achiziţionarea primului sistem Patriot din dotarea Armatei României, în concordanţă cu Planul de înzestrare pentru 2017 – 2026 şi în contextul angajamentelor României ca stat partener în flancul estic al NATO şi partener strategic în relaţia cu SUA.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...