Ministrul Apărării: Miercuri va fi aprobat în Guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

Ministrul Apărării Mihai Fifor a anunţat într-un interviu la Europa FM că partea americană a semnat scrisoarea de acceptare iar miercuri va fi aprobat în guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, precizând că până la sfârşitul anului va fi cheltuită suma de 764 de milioane de dolari pentru această achiziţie, scrie News.ro.
Economica.net - mar, 31 oct. 2017, 16:11
Ministrul Apărării: Miercuri va fi aprobat în Guvern proiectul de lege pentru achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot

„Astăzi, avem deja confirmarea că pentru primul sistem Patriot, o să avem scrisoarea de acceptare în cursul zilei de mâine (n.r. – miercuri). Asta înseamnă că mâine, în şedinţa de guvern, vom aproba proiectul de lege privind achiziţionarea primului sistem de rachete Patriot, urmând ca în următoarele două săptămâni, să fim cu el în Parlamentul României, pentru că vom urma procedura parlamentară. Da, până la sfârşitul anului, vom cheltui suma de 764 de milioane de dolari pentru primul sistem Patriot”, a explicat ministrul Apărării într-un interviu la Europa FM, citat de News.ro.

Achiziţionarea sistemului de rachete Patriot face parte din planul României de a-şi moderniza apărarea antiaeriană în următorii zece ani.

Întregul sistem Patriot va costa România aproximativ 4 miliarde de dolari.

Mihai Fifor a declarat că tot în acest an, Ministerul Apărării va plăti un avans de 30 la sută pentru 4 primele elicoptere de transport produse la Ghimbav de consorţiul româno- francez IAR-Airbus.

El a spus că miercuri specialiştii MApN vor merge la Ghimbav pentru a stabili specificaţiile tehnice ale elicopterelor care vor fi cumpărare pentru Armată şi Ministerul de Interne.

În plus, ministrul a anunţat că Armata va achiziţiona 45 de elicoptere, inclusiv de luptă, de la producătorul american Bell Helicopters.

Ministrul Apărării susţine că în ciuda întârzierii semnării contractelor de achiziţii, niciun leu alocat înzestrării în acest an nu va fi returnat la buget.

Din cei 2% din PIB alocaţi în 2017, Armata va plăti în următoarele luni şi primele 30 de transportoare blindate noi de la producătorul american General Dynamics.

Următoarele 600 vor fi produse în România, susţine Mihai Fifor.

Memorandumul de înţelegere care va permite lansarea programului de înzestrare a armatei cu sisteme Patriot a fost semnat în 18 octombrie, în prezenţa premierului Mihai Tudose.

Documentul a fost semnat între Ministerul Economiei, prin S.C. Aerostar S.A., şi compania americană Raytheon International Defence System şi vizează colaborarea în domeniul echipamentelor şi componentelor aferente sistemului integrat multilevel de apărare aeriană.

Documentul prevede transferul de tehnologie şi asistenţa tehnică necesară pentru modernizarea şi retehnologizarea echipamentelor existente, precum şi asigurarea suportului tehnic specific pentru sistemele de rachetă Patriot.

Te-ar mai putea interesa și
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia acuză Armenia că încearcă să rupă legăturile cu Moscova
Rusia a acuzat joi Armenia că încearcă să rupă legăturile din ce în ce mai fragile între cele două ţări, într-un moment în care Erevanul pune şi mai mult sub semnul întrebării rolul......
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse atacă obiective de infrastructură critică din apropierea oraşului Dnipro
Forţele ruse au atacat vineri dimineaţa obiective de infrastructură critică din districtul Kamianske, în apropierea ...
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
Cât vinde în week-end un mare retailer alimentar din România
În contextul discuțiilor legate de închiderea supermarketurilor și hypermarketurilor în week-end sau reducerea programului ...
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane de euro în București
Poșta Română avansează spre viitor și face pasul către sortarea automatizată a coletelor. Licitație de peste 4 milioane ...
Poșta Română se retehnologizează și face pasul către sortarea automatizată a coletelor prin organizarea unei licitații ...