Ministrul britanic al Economiei anunţă o perioadă de turbulenţe

Ministrul britanic al Economiei, Philip Hammond, a avertizat vineri în legătură cu o perioadă de 'turbulenţe' în contextul viitoarei ieşiri a Marii Britanii din Uniunea Europeană, după o prăbuşire actuală a lirei sterline cu peste 10% în raport cu dolarul american, relatează agenţia EFE.
Economica.net - vin, 07 oct. 2016, 17:55
Ministrul britanic al Economiei anunţă o perioadă de turbulenţe

‘Aceasta va fi o perioadă de turbulenţe. Cred că începem să o simţim. Vor fi urcuşuri şi coborâşuri’, a declarat Hammond la Washington pentru postul britanic Sky News.

Lira s-a depreciat cu circa 4 % faţă de dolar în ultima săptămână.

‘Probabil ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta s-a datorat faptului că investitorii au reacţionat şi şi-au asumat faptul că Brexitul va avea loc’, a spus Hammond.

În alte declaraţii, pentru BBC, ministrul a subliniat că ‘o parte din ce s-a întâmplat noaptea asta s-a datorat unor factori tehnici’ şi a reiterat că ‘pieţele vor urca şi vor coborî’ în perioada următoare.

‘Traversăm o perioadă de volatilitate. Vor fi comentarii şi putem să ne aşteptăm ca pieţele să se confrunte cu o mai mare volatilitate în perioada aceasta şi va trebui să ne pregătim pentru ea’, a mai spus el.

La închiderea Bursei din Londra, moneda britanică era cotată la 1,1127 euro (cu 1,86 % mai puţin faţă de joi) şi la 1,2414 dolari (în scădere cu 1,84 %).

Pe parcursul zilei, lira a recuperat o parte din terenul pierdut în căderea abruptă de noaptea trecută, când a ajuns la o cotaţie de 1,1378 dolari şi 1,1068 euro.

Unii analişti au afirmat că o problemă informatică la sistemele automatizate ale pieţei valutare ar putea fi motivul scăderii pronunţate, dat au menţionat şi unele declaraţii de joi seară ale preşedintelui francez, Francois Hollande, drept posibilă explicaţie.

Hollande a cerut ‘fermitate’ în viitoarele negocieri dintre Londra şi Bruxelles pentru a stabili condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, ceea ce ar fi putut alimenta nervozitatea de pe pieţe legată de consecinţele Brexitului.

Într-un comunicat, Banca Angliei a anunţat că un comitet al instituţiei investighează motivele ‘acestuia şi ale altor episoade pasagere’.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...