1EUR = 4.8024 RON | Bucureşti 15 º

News

Ministrul britanic de externe cere mai multă fermitate faţă de Rusia, altfel ea va ameninţa şi alte ţări

Anexarea Crimeii a demonstrat că relațiile cu Rusia au intrat 'într-o nouă etapă', iar această ţară ar trebui exclusă dintr-o serie de organizații internaţionale, pentru că dacă nu va fi sancţionată pentru ceea ce face în Ucraina, atunci ea va ameninţa mai târziu și alte ţări, existând pericolul ca ea să exporte obiceiurile corupte ale sistemului ei oligarhic în alte părți ale Europei, scrie ministrul britanic de externe William Hague, într-un articol publicat sâmbătă de ediția online a cotidianului The Sunday Telegraph și preluat de agenții internaționale precum Reuters, EFE și Ria Novosti.

23 mar, 2014 | Agerpress

Potrivit oficialului britanic, în zone precum Balcanii și Europa de Est apar, în viziunea Londrei, concentrări de putere ce pot dăuna democrației.

'Rusia a invadat o țară europeană și a modificat frontierele cu forța', scrie Hague. 'Principii esențiale sunt în pericol, inclusiv integritatea teritorială a țărilor europene și dreptul națiunilor democratice de a-și alege viitorul. Dacă nu apărăm aceste principii în Ucraina, atunci ele vor fi amenințate și în alte părți', subliniază șeful diplomației britanice.

'Rusia a fost distrusă de sistemul ei oligarhic. Există un risc evident ca unele din aceleași obiceiuri corupte să se răspândească în statele democratice. În special în Europa de Sud-Est și în Balcani, observăm constituirea unor concentrări de putere ce pot dăuna democrației. Dacă nu suntem atenți la acest lucru, democrația europeană ar putea fi subminată pe termen lung', avertizează William Hague.

Totodată, el atrage atenția Moscovei că se va confrunta cu o 'izolare crescândă' pe scena internațională dacă va continua cu acest comportament de 'bătăuș' în Ucraina, ce pare desprins 'dintr-o altă epocă' și în fața căruia partenerii europeni nu trebuie 'să fugă speriați'.

'Din nefericire, trebuie să fim pregătiți, alături de aliații noștri, să constatăm că relațiile noastre cu Rusia intră într-un nou stadiu, foarte diferit de cel din ultimii 20 de ani', remarcă ministrul britanic de externe. 'Acest lucru înseamnă că Rusia va fi exclusă din unele organizații internaționale, i se vor impune restricții privind cooperarea militară și vânzarea de armament și va avea o avea o influență diminuată în restul Europei', explică el, după ce șeful executivului din care face parte, David Cameron, a declarat sâmbătă că liderii statelor din G7 vor lua în discuție la summitul ce va avea loc luni la Haga excluderea Rusiei din G8.

În acest context, șeful diplomației britanice a insistat ca statele europene să-și diversifice sursele de aprovizionare cu energie pentru a-și diminua dependența de gazele naturale rusești, el reafirmând susținerea țării sale față de ideea extragerii gazelor de șist.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

Daniel Oanţă

Instanţa supremă

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO