Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: UE trage de timp ”pentru a obţine mai mulţi bani”

Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis, a acuzat marţi Uniunea Europeană că trage de timp ''pentru a obţine mai mulţi bani'' în negocierile pentru ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, relatează AFP.
Economica.net - mar, 17 oct. 2017, 17:42
Ministrul britanic pentru Brexit, David Davis: UE trage de timp ''pentru a obţine mai mulţi bani''

”Ei trag de timp pentru a vedea dacă pot să obţină de la noi mai muţi bani şi, sincer, ceea ce se întâmplă este evident pentru toată lumea”, a declarat el în faţa deputaţilor. ”Aceasta va dura, dar sunt sigur că vom ajunge să obţinem un rezultat satisfăcător pentru toată lumea”, a adăugat negociatorul-şef britanic.

Soluţionarea din punct de vedere financiar este unul dintre aspectele cele mai delicate ale negocierilor ieşirii Marii Britanii din UE. Bruxelles-ul a făcut din aceasta o prioritate, odată cu soarta cetăţenilor europeni şi consecinţele Brexit-ului pentru Irlanda, înainte de orice discuţie privind viitoarele relaţii.

David Davis a dat asigurări că s-au înregistrat progrese în problema drepturilor cetăţenilor şi că discuţiile privind frontiera irlandeză au avansat ”pe cât posibil”, dar a avertizat că angajamentele financiare ”nu pot sosi decât mai târziu”.

”Am atins limitele a ceea ce putem atinge” în negocieri, a adăugat el, făcând apel la trecerea la etapa următoare: viitoarele relaţii între cele două părţi.

David Davis şi-a exprimat speranţa că liderii UE, reuniţi joi şi vineri la Bruxelles, ”vor recunoaşte progresele făcute şi îi vor da lui Michel Barnier (negociatorul-şef al UE pentru Brexit) un mandat pentru a avansa în ritmul şi spiritul de cooperare ce prevalează în prezent”.

La summitul lor, liderii europeni trebuie să decidă dacă s-au înregistrat ”progrese suficiente” în cele trei dosare prioritare, înainte de a putea discuta cu Marea Britanie despre viitoarele relaţii comerciale.

Davis a participat luni seara la un dineu de lucru care i-a reunit pe premierul britanic Theresa May şi pe şeful Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția prin Fondul de Tranziție Justă
Grupul românesc Uzinsider se apucă să facă o fabrică de turbine la Ploiești. Depune cerere să finanțeze investiția ...
Una dintre firmele din grupul Uzinsider a anunțat că deschide un punct de lucru pentru construcția de turbine hidraulice în incinta unei fabrici din Ploiești și va depune solicitare ca 75% din......
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă toate soluţiile pe care le au pe masă
Şeful BVB: Prin programul „Made in România” încercăm să ajutăm antreprenorii să crească şi să vadă ...
Programul ''Made în România'' are o importanţă foarte mare în strategia Bursei de Valori Bucureşti şi, prin acesta, ...
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Iohannis: Nu voi avansa recrutarea obligatorie. Trebuie mai multă atractivitate pentru cariera militară
Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, marţi, că nu va avansa recrutarea militară obligatorie şi a subliniat că pentru ...
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Astra TransCarpatic a cumpărat tren nou de la producătorul chinez CRRC Sifang
Operatorul de transport feroviar de călători Astra TransCarpatic a achiziționat un tren nou de la compania chineză CRRC ...