Ministrul britanic pentru Europa: Preţuim contribuţia românilor harnici care muncesc în Anglia

Marea Britanie va elimina restricţiile de pe piaţa muncii începând cu 2014, a dat asigurări marţi, la Bucureşti, ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, apreciind contribuţia "românilor harnici" care lucrează în ţara sa.
Economica.net - mar, 12 mart. 2013, 19:32
Ministrul britanic pentru Europa: Preţuim contribuţia românilor harnici care muncesc în Anglia

„Vreau să lucrăm împreună pentru a clarifica orice neînţelegere cu privire la abordarea Marii Britanii vizând libera circulaţie a muncitorilor. Este un subiect important care generează îngrijorări explicabile, dar cred că relaţiile noastre valorează prea mult pentru a permite ca acest unic aspect să le facă problematice. Să exprim clar poziţia: Marea Britanie îşi va deschide piaţa muncii pentru muncitorii români şi bulgari de la începutul anului 2014. Suntem obligaţi prin Tratat să facem asta şi nu intenţionăm să procedăm altminteri”, a afirmat David Lidington, într-o dezbatere la New Europe College.

El a afirmat că ţara sa „recunoaşte şi salută impactul pozitiv generat de posibilitatea oferită cetăţenilor europeni de a-şi exercita drepturile fundamentale”, printre care şi libertatea de circulaţie.

„Noi recunoaştem şi preţuim, de asemenea, contribuţia zecilor de mii de români harnici din Marea Britanie, fie că activează în domeniilor lor profesionale, fie în construcţii, sănătate sau agricultură. În Marea Britanie construim un sistem de imigraţie care funcţionează în interes naţional, sprijinind economia britanică prin continuarea atragerii celor mai mari talente la nivel global, inclusiv din România şi Bulgaria, dar, în acelaşi timp, protejându-ne serviciile publice şi sistemul de sănătate şi căutând să punem capăt migraţiei ilegale şi abuzurilor asupra sistemului”, a afirmat David Lidington.

Oficialul de la Londra a dat asigurări că „orice măsură luată în sfera migraţiei europene în Marea Britanie va fi aplicată în egală măsură naţiunilor fiecărui stat membru”.

„Nu va fi nicio discriminare bazată pe statul de origine (a imigranţilor – n.r.) în Uniunea Europeană”, a arătat David Lidington.

El a afirmat că sistemul britanic este realizat de o asemenea manieră încât să-i convingă pe oamenii din Marea Britanie că să muncească este întotdeauna mai bine decât să se bazeze pe beneficii.

„Un alt aspect important: vrem să dăm asigurări că bulgarii şi românii nu sunt exploataţi de criminali sau de către angajatori fără de scrupule, experienţe trăite anterior, din păcate, de unii cetăţeni europeni”, a spus ministrul britanic.

Acesta a subliniat necesitatea ca statele europene să dea dovadă de flexibilitate şi realism şi să susţină eforturile naţionale prin parteneriate solide.

Libera circulaţie a cetăţenilor Uniunii Europene şi perspectiva liberalizării complete a accesului lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele muncii din statele membre, începând cu 1 ianuarie 2014, constituie temele abordate marţi şi miercuri de ministrul britanic pentru Europa, David Lidington, în discuţiile cu oficialii de la Bucureşti.

Lidington a început marţi o vizită în ţara noastră, la invitaţia ministrului Afacerilor Externe, Titus Corlăţean.

Oficialul britanic va avea miercuri convorbiri oficiale cu ministrul Titus Corlăţean şi cu secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba, după ce marţi s-a întâlnit cu premierul Victor Ponta.

Vizita va avea o componentă atât bilaterală, pornind de la Parteneriatul Strategic între România şi Regatul Unit, cât şi europeană şi internaţională.

Pe agenda întrevederilor figurează subiecte de ordin internaţional, precum cele privind Primăvara Arabă, situaţia politică şi strategică din Afganistan, Siria şi Libia.

Totodată, vor fi discutate teme aflate pe agenda europeană, cu accent pe aspecte legate de viitorul Europei, extinderea UE, Parteneriatul Estic, agenda de creştere economică a UE, inclusiv din perspectiva discuţiilor la proximul Consiliu European. În acest context, urmează a fi abordate, printre altele, evoluţiile din Balcanii de Vest şi Republica Moldova.

Te-ar mai putea interesa și
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. Zeci de mii de oameni au ieșit la protest
Apropierea Georgiei de UE este din nou amenințată – „Legea rusă” trece de primul vot în Parlament. ...
Aproximativ 20.000 de persoane au manifestat miercuri în Georgia împotriva votului în prima lectură a unui proiect de lege despre "influenţa străină", comparabil cu o lege represivă din Rusia......
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai afectați păgubiți
Schimbări la plata daunei RCA pentru păgubiții din falimente tip City Insurance sau Euroins. Prioritate pentru cei mai ...
Despăgubirile din vătămări corporale și decese acoperite de RCA vor avea prioritate la plată în cazul în care asigurătorul ...
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Piața crypto a pierdut peste 400 de miliarde de dolari: Slothana încă are șanse să genereze profit
Într-o altă seară de negocieri, marcată de evenimente tensionate și întunecate, prețul Bitcoin a căzut cu încă ...
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
După BYD și Chery, un alt producător chinez ar putea deschide o fabrică în Europa
La doar câteva săptămâni după ce BYD a anunțat oficial planul său de a construi o uzină în Ungaria și la câteva ...