Ministrul Comunicaţiilor: Au fost depuse 36 de proiecte pentru schema de ajutor privind îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă

Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Bogdan Cojocaru, a declarat că 36 de proiecte au fost depuse pentru finanţarea în cadrul apelului aferent schemei de ajutor de stat pentru îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă şi accesul la internet.
Economica.net - Dum, 11 nov. 2018, 12:21
Ministrul Comunicaţiilor: Au fost depuse 36 de proiecte pentru schema de ajutor privind îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă

Aflat la Iaşi, ministrul a declarat duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că prin Programul Operaţional Competitivitate există 532 de milioane de euro care pot folosiţi în domeniul IT&C.

„O parte din aceşti bani îi vom folosi pentru dezvoltarea infrastructurii de internet în bandă largă la nivel naţional”, a spus ministrul Comunicaţiilor.

El a reamintit că în luna iulie a anunţat lansarea ghidului solicitantului pentru ajutorul de stat, iar proiectele au putut fi depuse până la sfârşitul săptămânii trecute. „S-au depus până acum 36 de proiecte. Cele mai multe, trei la număr, au fost pe Iaşi. Judeţul nostru are posibilitatea să ofere investiţii pentru această infrastructură în internet în bandă largă. Toate aceste proiecte depuse de diferite companii vor intra în competiţie, iar în urma evaluării vom stabili care este proiectul câştigător”, a precizat Cojocaru.

El a recunoscut că la nivel naţional situaţia nu este aceeaşi, existând judeţe unde nu au fost depuse proiecte: Bacău, Suceava, Vâlcea – Dolj, Satu Mare – Maramureş şi Covasna – Braşov.

„Ne pare rău că nu s-a întâmplat acest lucru. Localităţile din aceste judeţe nu vor rămâne neacoperite, pentru că, după ce închidem acest prim apel, prin subcontractare avem posibilitatea de a deschide noi apeluri în aşa fel încât cei care nu sunt declaraţi câştigători în acest prim apel pot merge în celelalte judeţe să depună proiecte”, a arătat ministrul Comunicaţiilor.

Potrivit acestuia, câte două proiecte au fost depuse pentru judeţele Mureş, Timişoara, Giurgiu, Teleorman, Buzău, Mehedinţi şi Botoşani, acestea urmând să intre în competiţie. În alte 19 judeţe a fost depus câte un proiect.

Conform Acţiunii 2.1.1 ‘Îmbunătăţirea infrastructurii în bandă largă şi a accesului la internet’, din cadrul Programului Operaţional Competitivitate, va fi finanţată construirea infrastructurii de internet în bandă largă în zonele albe NGA, cu o răspândire a nodurilor de comunicaţii şi partea de transmitere a datelor cât mai aproape de utilizatorul final şi cu niveluri adecvate de simetrie şi de interactivitate.

Introducerea conexiunii de tip NGA oferă acces la internet pentru echipamente moderne TIC, precum şi utilizarea de servicii publice online sofisticate. Pentru acest apel se vor aloca peste 63,7 milioane de euro, iar cele 36 de proiecte depuse au o valoare de 521 milioane de lei.

„Prin această schemă de ajutor de stat în judeţul Iaşi avem posibilitatea în acest moment să oferim aceste servicii pentru aproximativ 93.000 de persoane, ceea ce ar corespunde, conform datelor pe care le-am obţinut în urma consultării publice, pentru aproximativ 31.000 de gospodării. În primă etapă, conform ghidului, există câteva condiţii minime, fiecare proiect câştigător urmează să implementeze astfel de reţele în bandă largă pentru minim 9.600 de beneficiari”, a mai declarat ministrul Comunicaţiilor.

El a precizat că, în prezent, toate aceste proiecte depuse la organismul intermediar pentru promovarea societăţii informaţionale sunt în evaluare şi că vor parcurge mai multe etape, primele fiind eliminatorii.

„Va fi o primă etapă de verificare a conformităţii din punct de vedere administrativ şi al eligibilităţii, urmând să fie evaluate tehnic. În urma acestor evaluări, vor primi punctaje în funcţie de modul în care reuşesc să răspundă la solicitările depuse prin Ghidul solicitantului. Sunt câteva condiţii minime pe care trebuie să le îndeplinească. Proiectele depuse în cadrul acestui apel intră în competiţie, iar selectarea unui proiect pentru finanţare este condiţionată de un punctaj minim, anume 75 de puncte. Un solicitant poate obţine finanţare pentru un singur proiect în cadrul unui judeţ dintr-o regiune şi o singură grupare de judeţe. În cadrul unei regiuni de implementare întreprinderile afiliate pot primi finanţare pentru maxim un proiect. În situaţia în care două sau mai multe proiecte depuse vor obţine punctaje egale, clasamentul se va stabili în funcţie de cuantumul valorii finanţării nerambursabile medii per gospodărie”, a explicat ministrul.

Sursa: AGERPRES

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în prealabil a fost realizată reorganizarea instituţională şi dacă există......
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Limitări la importurile de miere. ANPC și MADR vor să elimine din concurența „neloială”
Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și Ministerul Agriculturii doresc să legifereze importurile ...
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Galați anunță începrea lucrărilor de modernizare la Stația de pompare „Turnul de Apă”, veche de 130 de ani
Primăria Municipiului Galați și operatorul regional Apă Canal S.A. au au început lucrările pentru modernizarea stației ...