Ministrul Comunicaţiilor, despre reglementarea domeniilor „.ro”: E nevoie de dezbatere publică. A fost o lipsă de transparenţă, până acum

Reglementarea administrării domeniilor '.ro' nu se poate face nici pe sub masă, nici pe genunchi, iar deciziile luate până în prezent pe acest subiect s-au luat într-o manieră total netransparentă, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Augustin Jianu.
Economica.net - joi, 16 feb. 2017, 05:10
Ministrul Comunicaţiilor, despre reglementarea domeniilor

‘Este o discuţie (legată de administrarea domeniilor ‘.ro’, n.r.) care porneşte din 2006, chiar şi mai devreme. Atunci, o parte dintre clienţi şi din înregistratorii acreditaţi au avut diverse nemulţumiri cu privire la administrarea domeniilor ‘.ro’. Inclusiv în zona politică au existat nişte intenţii de reglementare, există un proiect de lege în Parlament pentru care noi am dat un aviz negativ. Din punctul meu de vedere cam toate iniţiativele şi cam toate solicitările acestea au fost făcute pe genunchi. Nimeni nu a pornit de la nevoile reale, de la problemele reale (…) Spre exemplu, nu are sens să mutăm administrarea domeniilor ‘.ro’ de la o instituţie de stat la altă instituţie de stat. Chiar nu are logică. În ceea ce priveşte propunerile venite din industrie ca aceste domenii să fie cumva administrate în comun, eu nu spun nu la această propunere, dar trebuie să vedem dacă există temei de drept, dacă există argumente solide pentru această măsură. Dacă da, atunci s-o facem, dar dacă nu, atunci să spunem de ce nu şi de ce păstrăm lucrurile într-un anumit fel’, a explicat Jianu.

Oficialul a subliniat, în acelaşi timp, că reglementarea acestui segment trebuie făcută în mod transparent, nu ca până în prezent.

‘Au existat foarte multe încercări de reglementare, unele prin Hotărâre de Guvern, altele în nişte forme de auto-reglementare pe care le-a făcut RoTLD. Din punctul meu de vedere, lucrurile astea nu se pot face nici pe sub masă, nici pe genunchi şi trebuie făcute cu consultare publică, clar şi transparent pentru toată lumea, pentru ca oamenii să ştie de ce se iau anumite măsuri şi de ce nu se iau alte măsuri (…) De ce nu a fost bine până acum? Nu a fost bine dintr-un singur motiv: deciziile asupra administrării domeniilor ‘.ro’ se luau într-o manieră total netransparentă. La foarte scurt timp după ce am fost numit ministru, am constatat că ICI Bucureşti luase o decizie prin Consiliul de Administraţie în care să facă această taxă anuală. Nu comentez substanţa, dar pe formă lucrurile s-au făcut într-o manieră total netransparentă şi eu nu pot fi de acord cu asta. Singurele argumente pe care cei de la ICI le-au adus erau de natură tehnico-economică – nu avem bani să le întreţinem, nu avem bani să le administrăm. Nu e normal ca nişte domenii care ar putea fi utilizate în economie să stea blocate şi să nu poată produce valoare adăugată, dar nu au fost ascultaţi şi cei care deţin domenii în prezent să vedem dacă îi afectează, dacă sunt de acord, ce părere au despre asta. Eu asta intenţionez să fac: să-i ascult şi pe ceilalţi’, a spus ministrul Comunicaţiilor.

În acest context, Augustin Jianu a punctat faptul că în rândul populaţiei există o lipsă de înţelegere atunci când vine vorba despre dreptul de proprietate asupra domeniului ‘.ro’.

‘Este şi foarte multă neînţelegere din partea populaţiei. Multă lume are impresia că au drept de proprietate asupra domeniului ‘.ro’ pe viaţă, ceea ce nu este cazul, pentru că ICI nu le-a dat niciodată dreptul acesta de proprietate şi în principiu nu cred că l-ar putea da. Sunt foarte multe neînţelegeri care au dus la multă rumoare, la multe îngrijorări. Sunt foarte multe persoane care nu înţeleg că Internetul a pornit ca un organism privat şi care în continuare se bazează pe infrastructuri deţinute de către companii private. Cumva, au impresia că accesul la Internet, care ar trebui să fie un drept fundamental la omului, e echivalent cu dreptul de a înregistra sau a deţine domenii sau nume de domenii, ceea ce nu e acelaşi lucru. Ca să lămurim, să limpezim apele şi să nu mai existe această rumoare, am hotărât că trebuie să facem reglementarea transparent. Bineînţeles că după ce va pleca din Guvern, va merge în Parlament şi atunci vor fi parcurse toate etapele fireşti’, a susţinut Jianu.

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) a lansat, la finele lunii ianuarie 2016, în consultare publică, reglementarea Domeniului de Nivel Superior ‘.ro’, în prima fază cei interesaţi de această temă urmând să completeze online un chestionar dedicat, cu dată limită pentru a răspunde la întrebări 28 februarie 2017.

Dezbaterea va cuprinde atât principiile de reglementare, cât şi proiectul de lege, înainte ca acesta să fie prezentat Guvernului în formă finală. În plus, prin chestionarul intitulat ‘Principiile de reglementare a domeniilor .ro’, ministerul de resort urmăreşte să obţină punctele de vedere ale celor interesaţi de reglementarea Domeniului de Nivel Superior ‘.ro’.

Calendarul consultării publice debutează cu publicarea online, pe site-ul MCSI, a chestionarului referitor la principiile ce vor sta la baza reglementării. Răspunsurile la întrebări şi orice alt punct de vedere vor putea fi transmise până la data de 28 februarie 2017.

Ulterior, în intervalul 1 martie – 30 iunie 2017, un grup inter-instituţional va redacta proiectul de lege, pornind de la punctele de vedere primite, iar în 31 martie MCSI va organiza o întâlnire la sediul ministerului pentru a consulta părţile interesate cu privire la elaborarea proiectului de lege privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior ‘.ro’.

De asemenea, în luna iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege, pentru cel puţin 30 de zile, timp în care instituţia va organiza cel puţin o dezbatere pe marginea acestuia.

În toamna acestui an, în luna septembrie, ca urmare a procesului de consultare publică, Ministerul Comunicaţiilor va prezenta forma finală a proiectului de lege în şedinţă de Guvern.

Decizia de a introduce un tarif de achiziţionare, precum şi un tarif de mentenanţă anuală pentru domeniile ‘.ro’, începând cu data de 1 iulie 2017, a aparţinut Institutului Naţional de Cercetare în Informatică (ICI), gestionarul departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.

Conform datelor CERT-RO, la finele anului 2016, din 896.726 de domenii înregistrate în România, numărul reprezintă aproximativ 1,19% din totalul domeniilor ‘.ro’ şi aproximativ 2,52% din totalul domeniilor ‘.ro’ active.

Te-ar mai putea interesa și
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Guvern: România, tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice pentru admiterea în programul Visa Waiver
Admiterea României în programul Visa Waiver reprezintă un obiectiv strategic naţional, iar ţara noastră este tot mai aproape de îndeplinirea criteriilor tehnice în acest sens, informează......
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai ...
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...