Ministrul Comunicaţiilor: Ezit să spun că proiectul Ro-Net se va finaliza până la sfârşitul anului

Un număr de 8.000 de avize trebuie obţinute pentru derularea proiectului Ro-Net în cele 783 de localităţi din mediul rural şi, din acest motiv, ezit să spun că, până la sfârşitul anului, vom duce internetul de bandă largă /broadband/ în toate aceste locuri, a declarat, marţi, în cadrul International Digital Forum, Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională.
Economica.net - mar, 13 oct. 2015, 07:25
Ministrul Comunicaţiilor: Ezit să spun că proiectul Ro-Net se va finaliza până la sfârşitul anului

‘(…) la începutul acestui an, am reuşit să reparăm un pic din ceea ce a însemnat o prevedere legală destul de restrictivă pentru piaţa de comunicaţii. Orice dezvoltare de reţele trebuie să se întâmple subteran, potrivit acestei prevederi absurde. Să îngropi toate reţelele de comunicaţii în rural era un pic prea mult. Suntem în perioada în care sper că vom implementa Ro-Net-ul, proiect pe fonduri europene ce va însemna că în 783 de localităţi va exista reţea de bandă largă. Proiectul îşi va găsi corespondenţa şi în exerciţiul bugetar 2014-2020 şi modelul de proiect ar putea să fie schimbat dacă se dovedeşte că e neaplicabil. Ezitarea mea pleacă de la faptul că cei care îl implementează nu şi-au calibrat prea bine perioada de timp, în obţinerea de avize. Pentru aceste localităţi este nevoie de 8.000 de avize. De aici şi ezitarea mea că, până la finele anului, vom duce în cele 783 de localităţi acest tip de reţea’, a explicat Grindeanu.

Ministrul pentru Societatea Informaţională a precizat totodată că, la ora actuală, un proiect de lege referitor la transpunerea Directivei Europene cu privire la la utilizarea reţelelor deja existente se află în dezbatere publică, scrie Agerpres.

‘Lansez o provocare. Avem în dezbatere publică un proiect de lege care transpune Directiva 61 care, până la 1 ianuarie 2016, va trebui să-şi găsească corespondenţă în legislaţia românească. Directiva dă posibilitatea utilizatorilor de reţele să utilizeze reţele deja existente. În perioada imediat următoare, după zilele de dezbatere publică, vom înainta acest proiect spre adoptare. Încă aşteptăm observaţii, astfel încât Directiva 61 să fie cât mai practică pentru piaţă şi tot mai bună pentru operatori. De asemenea, ANCOM are un grup de lucru care, sper ca în perioada imediat următoare, să ne propună un proiect de lege care să mai repare din ceea ce înseamnă pierderile operatorilor pe frecvenţele unde există interferenţe. Eu am avut o singură cerinţă la acest grup de lucru, şi anume ca proiectul să fie adoptat în unanimitate. Acolo sunt marii operatori de la noi şi e normal să fie toată lumea de acord’, a spus Sorin Grindeanu.

Reţeaua de distribuţie prin intermediul căreia 783 de de localităţi din România ar fi urmat să fie conectate la Internet până la sfârşitul anului 2015 va avea o lungime de aproape 4.900 de kilometri.

Proiectul este cofinanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare totală de aproape 378 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă /FEDR/ este de 252,3 milioane de lei.

Derulat pe parcursul a 11 luni, Ro-Net vizează construirea unei infrastructuri naţionale de comunicaţii de bandă largă în scopul furnizării de servicii de comunicaţii electronice în zone rurale defavorizate, care, în acest moment, nu au acoperire pentru servicii de internet de mare viteză. Proiectul va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urban şi rural, aducând internetul în bandă largă mai aproape de aproximativ 130.000 de gospodării cu circa 400.000 de locuitori, în jur de 8.500 de întreprinderi şi 2.800 de instituţii publice.

Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul în urma licitaţiei organizate de MSI – Telekom Communications şi Telekom Mobile – vor finaliza implementarea infrastructurii de tip backhaul în perioada eligibilă a programului de finanţare care se încheie la 31 decembrie 2015. Conform contractului, MSI a concesionat companiilor câştigătoare dreptul de utilizare a infrastructurii construite, pentru o perioadă de 18 ani. În acest interval, cele două companii vor asigura, de asemenea, operarea şi mentenanţa infrastucturii. Infrastructura va rămâne în proprietate publică şi va fi disponibilă la nivel wholesale pentru orice operator interesat să furnizeze servicii de internet broadband pentru utilizatorii finali.

La începutul lunii noiembrie 2014, Comisia Europeană a aprobat contribuţia financiară pentru proiectul Ro-Net, în valoare de aproximativ 85,6 milioane de euro, prin care 783 de localităţi identificate ca ‘zone albe’ vor beneficia de internet broadband.

Asociaţia pentru Comunicaţii Digitale organizează, marţi, cea de-a VI-a ediţie a International Digital Forum, eveniment realizat în parteneriat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/.

Te-ar mai putea interesa și
Un om de afaceri a fost condamnat în Germania pentru că a vândut componente electronice în Rusia
Un om de afaceri a fost condamnat în Germania pentru că a vândut componente electronice în Rusia
Un tribunal din Germania a condamnat un antreprenor germano-rus, în vârstă de 59 de ani, la şase ani şi nouă luni de închisoare pentru că a furnizat Rusiei componente utilizate la fabricarea......
Burduja vorbește despre prelungirea termenelor de funcționare ale centralelor electrice pe cărbune. Totul trebuia închis până în 2032
Burduja vorbește despre prelungirea termenelor de funcționare ale centralelor electrice pe cărbune. Totul trebuia închis ...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, spune că va face “tot ceea ce este posibil” pentru prelungirea duratei de viață ...
Cinci militanți ecologiști au fost condamnați în Marea Britanie la pedepse de patru și cinci ani de închisoare
Cinci militanți ecologiști au fost condamnați în Marea Britanie la pedepse de patru și cinci ani de închisoare
Cinci militanţi ecologişti membri ai Just Stop Oil, printre care şi fondatorul grupului, au fost condamnaţi joi la Londra ...
Barak Obama consideră că Joe Biden ar trebui să-și reconsidere candidatura pentru un nou mandat – surse Washington Post
Barak Obama consideră că Joe Biden ar trebui să-și reconsidere candidatura pentru un nou mandat – surse Washington ...
Fostul preşedinte democrat al SUA din perioada 2009-2017, Barack Obama, a afirmat în cercul său apropiat că fostul său ...