Ministrul Comunicaţiilor: Peste 500 de localităţi, conectate la internet broadband prin intermediul Ro-Net

Numărul localităţilor conectate la internet de mare viteză (broadband) prin intermediul proiectului guvernamental Ro-Net a ajuns în prezent la 521, din totalul celor 721 eligibile, a declarat, luni, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Bogdan Cojocaru, în conferinţa de bilanţ.
Economica.net - lun, 30 iul. 2018, 12:46
Ministrul Comunicaţiilor: Peste 500 de localităţi, conectate la internet broadband prin intermediul Ro-Net

‘Ro-Net este un proiect fazat care vine din anul 2014. În momentul de faţă ne-am asumat finalizarea acestui proiect, pentru că au existat şi blocaje de-a lungul timpului. E un proiect foarte important din punct de vedere al implicaţiilor sociale. Iniţial, au fost considerate ‘zone albe’ 783 de locaţii, iar astăzi au ajuns la 721. În ultimele şase luni, am recepţionat 219 locaţii din cele 521 în care a ajuns internetul de mare viteză prin intermediul Ro-Net. E clar că, în şase luni, s-a muncit cât au muncit alţii în trei ani. Îmi doresc să putem să încheiem la timp acest proiect, adică în luna septembrie, iar 400.000 de gospodării să poată avea acces la internet de mare viteză, la care se adaugă instituţiile publice din zonele respective. Dacă se va merge în acest ritm, cred că va exista o prelungire a acestui proiect, dar foarte scurtă’, a spus Cojocaru.

Potrivit ministrului de resort, în luna august a acestui an au fost lansate apeluri de proiecte pentru Next Generation Network (NGN), un proiect dedicat dezvoltării infrastructurii de broadband în zonele defavorizate.

‘NGN sau Ro-Net 2 reprezintă o continuare a investiţiilor în zona de infrastructură ce va aduce internet de mare viteză în alte 170.000 de locuinţe. Valoarea proiectului este de 64 milioane de euro. Proiectul nu se adresează doar persoanelor fizice, ci şi instituţiilor publice. Se dă posibilitatea ca, printr-o schemă de ajutor de stat, să investim alături de companiile din telecomunicaţii, în infrastructură. Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani’, a menţionat ministrul Comunicaţiilor.

Ro-Net este un proiect major finanţat prin fonduri structurale europene. La finalul lunii mai, Comisia Europeană a decis modificarea acestui proiect şi împărţirea sa în două etape. Valoarea totală aprobată pentru prima etapă a proiectului este de 18,8 milioane de euro, din care 12,5 milioane reprezintă co-finanţarea prin Fondul european de dezvoltare regională. Bugetul proiectului pentru cea de-a doua etapă este de 53 milioane de euro.

Graţie proiectului, aproximativ 400.000 de persoane, precum şi 8.500 de firme şi 2.800 de instituţii publice vor avea acces la Internet în bandă largă. Cei doi operatori desemnaţi să implementeze proiectul, în urma licitaţiei organizate de Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională, sunt Telekom Communications şi Telekom Mobile.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – API
Autostrada Sibiu – Pitești: Constructorul austriac Porr s-a apucat de organizarea de șantier pe secțiunea 4 – ...
Constructorul austriac Porr a început organizarea de șantier pe secțiunea 4 Tigveni - Curtea de Argeș din Autostrada Sibiu - Pitești, a anunțat duminică Asociația Pro Infrastructură (API).......
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
Ce spune Guvernul despre posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori
După ce Economica a publicat materialul referitor la posibilitatea introducerii de taxe noi pentru prosumatori, așa cum ...
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Bulgaria consideră cinică respingerea aderării sale la spaţiul Schengen
Preşedintele bulgar Rumen Radev a calificat drept cinic refuzul unor parteneri din UE de a primi ţara sa în spaţiul Schengen, ...
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
Angajări pe vase de croazieră în 2023: salariile oferite încep de la circa 1.400 euro net
O agenţie de plasare a forţei de muncă recrutează 300 de oameni care vor să lucreze pe nave de croazieră în 2023. ...