Ministrul Comunicaţiilor: Proiectul privind reglementarea cartelelor prepaid nu se va face „de pe o zi pe alta”

Ministrul Comunicaţiilor, Marius Bostan, a declarat, joi, la Cluj, că proiectul privind reglementarea cartelelor prepaid nu se va face "de pe o zi pe alta", iar cetăţenii oneşti nu ar trebui să se îngrijoreze să divulge anumite date personale, aşa cum este în cazul abonamentelor de telefonie mobilă, potrivit News.ro.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 19:56
Ministrul Comunicaţiilor: Proiectul privind reglementarea cartelelor prepaid nu se va face

Marius Bostan a explicat, joi, într-o conferinţă de presă, că discuţia cu privire la problema cartelelor prepaid nu este nouă şi că în acest moment se lucrează pentru găsirea unei soluţii.

„Nu este o discuţie nouă. A ajuns rapid în atenţia opiniei publice din cauza evenimentelor recente, dar acum ceva timp s-a încercat un pachet de legi, declarat neconstituţional de către CCR. Avem un grup de lucru care e preocupat de această reglementare. Suntem preocupaţi de problemă şi atunci când vom avea un proiect, acesta va fi discutat cu societatea civilă şi apoi îl vom trimite la Guvern şi în Parlament. Nu se va face de pe o zi pe alta”, a spus Marius Bostan.

Bostan este de părere că o lege care ar obliga cumpărătorii de cartele pre-plătite să divulge anumite date personale nu ar trebui să îi îngrijoreze pe cetăţenii oneşti, în condiţiile în care practica este deja folosită la realizarea unui abonament de telefonie mobilă.

Ministrul a mai spus că în niciun caz această lege nu are vreo legătură cu interceptările, dar nu a putut spune dacă acestea ar fi posibile, menţionând că de acest domeniu nu se ocupă Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională.

„Reglementarea aceasta este o problemă banală cu care oamenii se întâlnesc şi atunci când îşi fac abonament. Pentru un cetăţean onest care ar fi problema să îşi declare identitatea. Aparţinem Europei, nu suntem un regim dictatorial şi nu văd care ar fi problema. Va fi o lege corectă, dezbătuată şi înţeleg că sunt sensibilităţi având în vedere acest context […] Legea nu are legătură cu intereceptările. Această lege presupune doar legitimarea şi legarea oamenilor de infracţiunile pe care ei le comit. Nu se vor putea reţine date cu caracter personal decât dacă eşti comerciant autorizat. Ca să deţii nişte date trebuie să le poţi proteja pentru că nu e OK ca cineva să aibă datele mele şi să nu le poată proteja. Dacă un magazin vrea să vândă cartele, trebuie să fie operator de date cu caracter personal. Dacă mă întrebaţi de interceptări, eu nu ştiu ce să vă spun pentru că ministerul pe care îl conduc nu se ocupă de aşa ceva şi nici măcar nu avem infrastructura necesară”, a mai spus Marius Bostan.

Referindu-se la proiectul Legii securităţii cibernetice, Marius Bostan a spus că este aproape de finalizare şi că în această lege vor exista şi prevederi cu privire la problema utilizării cartelelor prepaid.

„Legea securităţii cibernetice a apărut pentru că atunci când am preluat acest minister nu puteam ignora alertele cibernetice prezente în acel moment. Sunt resposnabil, ca demnitar, de aceste lucruri şi trebuie să fac ceva. Sunt probleme cibernetice de care ne lovim în fiecare zi, în special de problema furtului de date. Aşa că am venit cu un proiect, am eliminat din el chestiunile neconstituţionale, am particpat la mai mult de 12 întâlniri pe această temă şi în curând vom trimite spre avizare această lege pentru că tocmai am terminat dezbaterile”, a explicat demnitarul.

Cu o zi în urmă, Serviciul Român de Informaţii a anunţat că a deschis o anchetă privind folosirea cartelelor prepaid cu numere de România în atentatele recente şi a arătat într-un comunicat de presă că informaţiile recente indică lansarea de ameninţări la adresa unor infrastructuri de transport dintr-o ţară europeană de pe astfel de cartele.

Ofiţerii SRI au transmis în comunicatul remis miercuri că investighează modul în care au fost folosite cartelele prepaid azhiziţionate din România în organizarea atentatelor recente din Europa.

Duminică, premierul Dacian Cioloş a declarat la ProTV că Guvernul va supune dezbaterii publice un nou proiect legat de înregistrarea cumpărătorilor de cartele prepaid, în condiţiile în care cartele telefonice preplătite din România au fost utilizate pentru pregătirea de atentate teroriste.

Dacian Cioloş a afirmat că un nou proiect de lege este în curs de elaborare la Guvern privind înregistrarea datelor de identitate ale cumpărătorilor de cartele telefonice prepaid.

Te-ar mai putea interesa și
România preia pentru şase luni comanda unei grupări navale NATO. Misiuni în bazinul mediteranean
România preia pentru şase luni comanda unei grupări navale NATO. Misiuni în bazinul mediteranean
România va prelua, în perioada iulie - decembrie 2024, comanda unei grupări navale a NATO de luptă contra minelor, care va executa misiuni specifice în bazinul mediteranean, informează Forţele......
Producătorii auto chinezi cer tarife vamale suplimentare la maşinile importate din UE – presă
Producătorii auto chinezi cer tarife vamale suplimentare la maşinile importate din UE – presă
Producătorii auto chinezi au cerut Beijingului să recurgă la represalii contra deciziei oficialilor de la Bruxelles de ...
Reguli pentru aplicațiile din China precum Temu sau Shein. Magazinele europene solicită tratament unitar pentru toți jucătorii care vând în UE
Reguli pentru aplicațiile din China precum Temu sau Shein. Magazinele europene solicită tratament unitar pentru toți jucătorii ...
Ecommerce Europe, asociația europeană care reprezintă interesele comercianților online, din care face parte și Asociația ...
Întreruperi de curent sunt prevăzute pentru întreaga zi de miercuri în Ucraina – Ukrenergo
Întreruperi de curent sunt prevăzute pentru întreaga zi de miercuri în Ucraina – Ukrenergo
Întreruperi de curent vor avea loc în timpul întregii zile de miercuri în Ucraina, pentru a uşura povara pentru o reţea ...