Ministrul Corlăţean s-a întâlnit cu omologul iranian, Mohammad Javad Zarif

Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean, a avut sâmbătă, la New York, în marja Adunării Generale a ONU, o întrevedere cu omologul din Republica Islamică Iran, Mohammad Javad Zarif, informează un comunicat transmis AGERPRES.
Economica.net - Dum, 29 sept. 2013, 07:09
Ministrul Corlăţean s-a întâlnit cu omologul iranian, Mohammad Javad Zarif

Şeful diplomaţiei române a salutat condamnarea, în discursul susţinut de preşedintele Iranului de la tribuna Adunării General ONU, a crimelor comise de regimul nazist împotriva umanităţii, precum şi declaraţiile publice venite din partea noii conduceri iraniene potrivit cărora Holocaustul nu poate fi negat, acestea producând un impact deosebit pentru România şi pentru Uniunea Europeană.

De asemenea, ministrul Corlăţean a arătat că România urmăreşte cu atenţie şi interes deschiderea manifestată de noua putere politică de la Teheran şi a subliniat că, pentru a creşte gradul de încredere şi cooperare, sunt necesari paşi concreţi în dosarul nuclear iranian şi în cooperarea Iranului cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, precizează comunicatul

Cei doi miniştri au abordat evoluţiile legate de Siria condamnând utilizarea armelor chimice şi apreciind că aceasta constituie crimă împotriva umanităţii. Totodată, au salutat adoptarea de către Consiliul de Securitate al ONU a rezoluţiei referitoare la distrugerea arsenalului chimic al Siriei ceea ce deschide calea procesului politic şi oferă o perspectivă mai clară pentru organizarea unei noi conferinţe la Geneva.

‘Au mai fost abordate şi aspecte legate de procesul de pace din Orientul Mijlociu, ministrul Titus Corlăţean salutând rolul deosebit al Administraţiei SUA în negocierile dintre israelieni şi palestinieni şi subliniind că Uniunea Europeană sprijină în totalitate acest proces. A evidenţiat rolul activ al României în dialogul bilateral atât cu partea israeliană cât şi cu cea palestiniană în cadrul căruia se pune un accent ferm şi constant pe necesitatea ca părţile să evite orice tendinţă de a se dezangaja de la negocieri’, menţionează comunicatul.

În ceea ce priveşte dimensiunea bilaterală a relaţiei, cei doi miniştri ai afacerilor externe au convenit ca, pe măsură ce dinamica deschiderilor politice manifestate de noua conducere de la Teheran se va materializa în acţiuni şi măsuri concrete, cooperarea în plan bilateral va putea beneficia de premise favorabile în sensul relansării acesteia.

În context, cei doi oficiali au agreat stabilirea unui mecanism de consultări politico-diplomatice la nivelul ministerelor de externe, precum şi promovarea mai susţinută a schimburilor culturale şi în domeniul educaţiei.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea trupelor în apropierea graniţelor Ucrainei costă Rusia circa 10 milioane de dolari pe zi – expert
Întreţinerea celor peste 94.000 de soldaţi în apropierea graniţelor Ucrainei şi în "teritoriile ocupate temporar" ...
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu mai vrea. La ce preț
Engie va prelua în regim de ultimă instanță clienții abandonați de alții și în decembrie, deși a anunțat că nu ...
Engie, cel mai mare furnizor pentru persoane fizice din România, este furnizorul de ultimă instanță care a venit cu cel ...
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Rafila: Adoptarea unor măsuri pentru sărbători – în zilele următoare. Purtarea corectă a măştii, obligatorie
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că măsurile de protecţie sanitară aferente sărbătorilor de iarnă ...